Kahramanmaraş Baro Başkanı Vahit Bağcı, Afşin-Elbistan Termik Santrallerinden kaynaklanan zararlardan dolayı, Elektrik Üretim Anonim Şirketine (EÜAŞ) açılan 500 liralık ‘ürün zararı ve toprak kaybı’ davasına 6 bin ile 8 bin lira arasında mahkeme masrafı çıkarılmasının vatandaşların mahkemeye erişim hakkını kısıtladığını söyledi.
Afşin Baro Temsilciliğinde Afşin ve Elbistan Barosundaki avukatların bir araya geldiği basın toplantısında açıklama yapan Kahramanmaraş Baro Başkanı Vahit Bağcı, “Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinin salmış olduğu kül, santral çevresinde yaşayan ve çiftçilik yapan vatandaşlarımızın arazilerine ekmiş olduğu ürünlere zarar vermekte ve verimini düşürmektedir.” dedi.
Afşin bölgesindeki çiftçilerin uğramış oldukları zararı tazmin amacıyla EÜAŞ’a 10 yıldan buyana ürün zararı ve toprak kaybı davası açtığına değinen Bağcı, “ Santrallerin tarım arazilerine vermiş olduğu zararlardan dolayı vatandaşlarımız EÜAŞ’a 500 ile bin lira arasında zarar davası açıyor. Fakat mahkemeler yargılama gideri, harç, gider avansı, bilirkişi ücreti, keşif ücreti adı altında çiftçilerimizden 6 bin ile 8 bin lira arasında mahkeme masrafı talep etmeye başlamışlardır.Anayasamızın 36. maddesi hak arama özgürlüğünü ve adil yargılanma hakkını düzenlemekte yine Anayasamızın 40. maddesi de temel hak ve hürriyetlerin korunmasını düzenlemektedir. Bu durum vatandaşlarımızın haklarını aramalarının ve mahkemeye başvurmalarının önünde çok büyük bir engel oluşturmaktadır.” diye konuştu.
Bölge çiftçilerinin hak arama mücadelelerinde yanlarında olduklarını belirten Bağcı, “ Biz avukatlar kanunun bize vermiş olduğu yetkiye dayanarak vatandaşlarımızın temel hak ve hürriyetlerine erişiminin en önemli aracılarıyız. Bu misyonumuz doğrultusunda çiftçilerimiz için mahkemeye başvurma hakkını ortadan kaldıran bu durum karşısında Türk Milleti adına karar veren gerek yerel mahkemeleri, gerekse de istinaf/temyiz mahkemelerini çiftçilerimizin uğramış olduğu bu mağduriyetler karşısında vatandaşlarımızın yanında olmaya davet ediyoruz. Avukatlar olarak her ne şart altında olursa olsun hak arama mücadelelerinde çiftçilerimizin yanında olduğumuzu bilinmesini istiyoruz.” açıklamasında bulundu.
Afşin'deki santrallerin büyük bir tarım alanına zarar verdiğini söyleyen Afşin Baro Temsilcisi Mehmet Turan, “Bölge çiftçimiz tarafından Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerine ürünlere verilen zararlardan dolayı açılan tazminat davaları 10 yıldan buyana devam ediyordu. Çiftçilerimiz, yakın bir zamanda Yargıtay’ın kararı bozması üzerine ağır bir mahkeme masrafı ile karşı karşıya kaldı. Çiftçilerimizin bu mahkeme masraflarını kaldırabilmeleri mümkün değil. Bölge çiftçilerimizin bu mağduriyetinin giderilmesinin gerektiğine inanıyoruz” dedi.
Elbistan Baro Temsilcisi İnan Kesen de, Elbistan bölgesinde de ürün zararlarından dolayı açılan davalarda bölge çiftçisinin yüksek miktarda yargılama giderleriyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
'Mahkeme masrafları çiftçileri, mağdur ediyor'
Bölgede çiftçilik ile uğraşan vatandaşlar ise, termik santrallerin, torak verimini düşürdüğünü ve ürünlere zarar verdiğini belirterek, EÜAŞ'a açılan ürün zarar bedeli davasındaki mahkeme masraflarının çiftçileri mağdur ettiğini söylediler.
Çobanbeyli Mahallesi Sulama Birliği Kooperatifi Başkanı Ali Kavak, "Afşin'de tarım eskiden çok bereketliydi. Santraller faaliyete geçtiğinde toprak verimi düştü, ürünlerimiz azaldı. Çobanbeyli bölgemizde vatandaşlarımız fasulye, nohut gibi hububat ürünleri ekerler. Son zamanlarda tarladan aldığımız verim yarı yarıya düştü. Santraller çiftçileri doğrudan etkiliyor. Santrallerden çıkan zehirli atıklar havaya karışıyor oradan da ürünlerimize geçiyor. Ürünlerimiz özellikle çiçek zamanında çok fazla etkileniyor."diye konuştu.
Çobanbeyli Mahallesindeki vatandaşların çiftçilik yaparak ayakta durduğunu söyleyen Cuma Ağyar da, "Mahallemizde fasulye üretimi çok fazla. İlçemizde tek bir santral varken yılda 5 bin ton fasulye üretimi gerçekleşiyordu. Türkiye'nin üçte ikisinin fasulye ihtiyacı mahallemizden karşılanıyordu. Şuanda yılda bin 500 ton ürün elde edemiyoruz. Çiftçiler olarak tarlaya harcadığımız parayı çıkaramaz hale geldik. Çiftçiler olarak zararların karşılanması için EÜAŞ'ı mahkemeye veriyorduk. Fakat şuanda veremiyoruz. 500 liralık dava için 6-7 bin lira dosya masrafı çıkıyor. Çiftçi bir taraftan ürün kaybı yaşıyor bir taraftan da açtığı dava için çok yüksek miktarda mahkeme masrafı ödemek zorunda kalıyor. Devletimizden bizlerin yanında olmasını istiyoruz." açıklamasında bulundu.