Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kemik İliği Nakil Merkezi başta lösemi, lenfoma olmak üzere multipl miyelom ve miyelodisplastik sendrom gibi kötü huylu kan hastalıklarına kemik iliği nakli ve kök hücre tedavisiyle umut olmaya devam ediyor.
Afşin ve Elbistan’dan birçok lösemi, lenfoma ve multipl miyelom hastası vatandaş tedavi için 2010 yılında kurulan 36 yataklı Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kemik İliği Nakil Merkezini tercih ediyor.
İç Anadolu bölgesine hitap eden Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kemik İliği Nakil Merkezi uluslararası standartlarda sağlık hizmetinin yanı sıra hastaların gereksinim duyduğu diğer tüm hizmetlerin bir arada sunulması, hastaların yaşam kalitesine önemli ölçüde katkı sağlıyor.
Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Başkanı ve Kemik İliği Merkezi Direktörü Prof. Dr. Ali Ünal, Yeşil Afşin Gazetesinden Hatice Tunç’a, merkezde yapılan çalışmaları anlattı.
Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak 20 yılı aşkın bir süredir kemik iliği ve kök hücre nakli ihtiyacı olan hastalara umut olduklarını söyleyen Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Başkanı ve Kemik İliği Merkezi Direktörü Prof. Dr. Ali Ünal, “İç Anadolu bölgesinde, yaklaşık 10 milyon gibi bir nüfusa hitap ederek sağlık hizmetlerini merkezimizde olarak yürütüyoruz.” dedi.
Hematoloji ünitemizde 10 vatandaşımıza kemik iliği nakliyle başladık ve daha sonra kemik iliği merkezimizi genişlettik ve şuanda yılda yaklaşık 150 ile 170 vatandaşımıza kemik iliği nakli sağlıyoruz. 2010 yılında da kemik iliği merkezimizin 36 yataklı hastanesini kurduk. Hastanemizde nakil hizmetlerinde Avrupa ve dünya genelindeki standardı yakalamak için gerekli şartları sağladık.
Merkezde yapılan tedavi yönetimiyle alakalı bilgi veren Prof. Dr. Ali Ünal, “Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kemik İliği Nakil Merkezinde yaptığımız nakiller, birincisi olarak otolog kök hücre nakli. Bu tip nakili lenfoma ve multipl miyelom hastalarına uyguluyoruz. Bu tip nakilde, kanser tedavisiyle yok olmadan önce kendi kök hücreleriniz alınır. Kök hücre hücreleriniz kemik iliğinizden ya da kanınızdan alınarak ayrıştırılır ve daha sonra dondurulur. Yüksek doz kemo ve/veya radyasyon tedavisi gördükten sonra bu hücreler tekrar vücut ısısına döndürülerek size geri verilir. Hastamızı kendi kök hücrelerini vererek iyileştiriyoruz. Hastanemizde uygulanan diğer bir tedavi yöntemi ise allojenik kök hücre naklidir. Bu tip nakilde de hastanın kardeşinden, akrabalarından ya da akraba dışı kişilerin "kemik iliğinden" kök hücrelerin alınarak, hastaya transfer edilmesini sağlıyoruz. Bu tedaviyi genelde lösemili hastalarımıza uyguluyoruz.” açıklamasında bulundu.
“Afşin ve Elbistan’dan birçok hasta geliyor”
Afşin ve Elbistan’dan birçok kanser hastasının tedavi için Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesine başvurduğuna değinen Hematoloji Bilim Dalı Başkanı ve Kemik İliği Merkezi Direktörü Prof. Dr. Ali Ünal, “Afşin ve Elbistan bölgesinden lösemi, lenfoma ve multipl miyelom hastası vatandaşlarımız tedavi için bizleri tercih ediyor. Otolog kök hücre tedavisi uyguladığımız hastalarımızdan biride Yeşil Afşin Gazetesinden gazeteci Hatice Tunç oldu. Afşin’den gelen gazeteci arkadaşımız hem burada tedavisini oldu hem de Kemik İliği Nakil Merkezinde yapılan çalışmaları yakından inceleme fırsatını buldu. Güzel bir tedavi süreci oldu ve Hatice Tunç’u sağlığına kavuşturduk. Umarım bundan sonraki hayatında hastalığı nüksetmez. Bundan sonraki süreçte sadece kontrolleri olacak. Kendisine sağlıklı bir hayat diliyorum. Bizlerin faaliyetlerini duyuran Yeşil Afşin Gazetemize de teşekkür ediyorum” diye konuştu.
-“Kök Hücreyle Yeniden Hayata Tutundum”
Sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu söyleyen Hatice Tunç da , “Bölgemizde kanser ile mücadele eden birçok insandan bir tanesi benim. 2019 yılında boynumda çıkan ufak kitleleri fark ettim ve hastaneye başvurdum. Boynumda oluşan kitle sonucu patoloji ameliyatı oldum ve lenfoma kanseri tanısı konuldu. Uzun bir tedavi süreci geçirdim. Son olarak kök hücre tedavisi için Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kemik İliği Nakil Merkezine başvurdum ve burada yolumuz Hematoloji Bilim Dalı Başkanı ve Kemik İliği Merkezi Direktörü Prof. Dr. Ali Ünal hocamız ile kesişti. Burada otolog kök hücre tedavisi gerçekleştirildi. Tedavinin ardından sağlığıma kavuştum ve inşallah hayatıma kaldığım yerden devam edeceğim. Kök hücre tedavisiyle yeniden hayata tutundum.Tedavi sürecinde benimle yakından ilgilenen Prof. Dr. Ali Ünal Hocamız ve ekibine teşekkür ediyorum.” İfadelerine yer verdi.