Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Afşin, depremin psikolojik izlerini çeşitli kültürel ve sanatsal programlarla atlatmaya çalışıyor.
Mersin, Tarsus, Adana, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş’ın yanı sıra Afşin’de de düzenlenen 1.Akdeniz Resim Bienal’de sanatseverler bir araya geldi. UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesindeki Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi’nde açılışı yapılan resim bienalinde 70 ressamın eseri sergilendi.
Çukurova Çağdaş Sanat, Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından ilki düzenlenen resim bienalinin paydaşları Kahramanmaraş Valiliği, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Afşin Kaymakamlığı, Afşin Belediyesi, Afşin Ticaret ve Sanayi Odası, Afşin Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Afşin Eshab-ı Kehf Derneği oldu.
Afşin Kaymakamı Mehmet Naim Akgül, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından hayata sanatla tutunmanın hayatın devamlılığını sağlamak adına çok önemli olduğunu söyledi.
Eshab-ı Kehf Külliyesi gibi tarihi mekanların çağdaş sanat yaşamına dahil edilmesi ve tarihi ruhun tekrardan teneffüs etme imkanın değerli bir proje olduğuna değinen Kaymakam Akgül, “Sanatın birleştirici, iyileştirici etkisini hissetmek, bugünlerde en çok ihtiyacımız olan duygular. Sergimizdeki sanat eserleri, halkımızın hayat kaygısından uzaklaştırıp bölgesel ortak paydalar oluşturmayı amaç edinmiştir. Yapılan çalışmalar neticesinde sanatçı ve sanat kurumlarından toplanan koleksiyonlar ile cumhuriyetimizin 100. yılına sanatla yol alınacak. Bu harekette bizi tarihsel geçmiş ve kültürün korunması gereken tarihsel mekanlara da sahip çıkmış olacağız. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği olan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.
Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven de, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Afşin’de kültürel etkinliklerin düzenlenmesinin normalleşme açısından önemli olduğunu ifade etti.
Güven, “ Afşin olarak Uluslararası 1. Akdeniz Bienali’nin paydaşı olmak ve buna ev sahipliği yaptığımız için mutluyuz. Yaşanan depremler sonrası normalleşme adımlarında önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Özellikle yaşanan depremleri unutmayacağız ama deprem travmasının içine hapsolmadan geleceğe güvenle ve emin adımlarla normalleşme sürecine geçmek zorundayız. Bu işi de kültür ve sanatla yapabiliriz. Ayrıca UNESCO tarafından kabul edilen bir bienale ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz. İnşallah bunun devamı çağdaş ozanlık geleneğiyle gelecek. 2024 yılında1. Akdeniz Müzik Bienali’nde de paydaş olacağız. Cumhurbaşkanımızın değimiyle her 3 kişiden 4’ünün ozan olduğu bir bölgede yaşıyoruz. Bu zenginliklerimizi tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz. Bu sosyal ve kültürel anlamda bizim için çok önemli olduğu kadar, diğer taraftan bu bölgeye ait kültürlerin dünyanın ve Türkiye'nin değişik yerlerinde yaşayan insanlara sanat yoluyla anlatılmasını çok önemsiyoruz. “ diye konuştu.
UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesindeki Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi’nde düzenlenen bienalin tarihi mekanın tanıtımına da katkı sunacağına değinen Güven, “ Geçmişte binlerce insan bizim göz bebeğimiz Eshab-ı Kehf’i ziyaret etmiş ve feyz almış. Eshab-ı Kehf, Afşin’de yaşayanları, Akdeniz bölgesinde yaşayan insanları ve sanatçıları yine bir vesileyle kendine çekti.” dedi.
“Çağdaş Sanatlar Müzesi kurmayı amaçlıyoruz”
1. Akdeniz Resim Bienali’nin koordinatörlüğünü yapan Ressam Ekrem Kahraman, “Genellikle dünyanın her tarafında bienaller tek bir kentte ve o kentin farklı farklı tarihsel mekanlarında gerçekleştirilir. Çukurova Çağdaş Sanat, Kültür ve Eğitim Vakfımızca ilki düzenlenen bienal sadece Türkiye'de değil, dünyada da belki ilk olma özelliğini taşıyor. 1. Akdeniz Resim Bienali, Çukurova bölgesini kapsayan neredeyse 300 kilometre olan bir alana yayıldı. Bu kapsamda 5 ili 3 ilçeyi kapsıyor. Bienalin asıl amacı önümüzdeki 15-20 yıl içerisinde gerçekten uluslararası bölgesel kültürlere dayalı büyük bir cazibe merkezi olabilecek Çağdaş Sanatlar Müzesi kurma amacıyla başlanan bir hareketin ilk adımlarından birisi. Asıl amacın esas olarak ortak bir kültürel, sanatsal, iş birliği ve gelişim ağı kurabilmek. Büyük ve asıl hedefe hep birlikte el ele yürümek. Afşin'de bunun en önemli paydaşlarından biri oldu. Özellikle Afşin'deki paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Çünkü bunu ilk benimseyen bu çevreler oldu.” ifadelerine yer verdi.
Etkinliğe, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Özgür Gümüşay, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Kaba, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Emrah Gümüş, sergide eserleri bulunan ressamların yanı sıra ilgililer katıldı.