Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Dr. Rümeysa Uyguner, 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında lösemi hastalığı hakkında toplum bilinci oluşturulmakta, çocukların yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekilerek, onlara olan destekleri arttırabilme amacıyla ülke genelinde farkındalık yaratma ve kanserden korunma bilinci oluşturma çalışmaları gerçekleştirildiğini söyledi.
Çocukluk yaş grubunda en sıklıkla görülen kanser türlerinin başında “kan kanseri” olarak da ifade edilebilen “lösemi” hastalığının yer aldığını ifade eden Dr. Rümeysa Uyguner, “Lösemi , kan kanseri olarak adlandırılan lösemi, kemik iliğinde üretilen kan hücrelerinin kontrolsüz şekilde çoğalmasıyla kemik iliğinin anormal hücreler ile dolması ve bu hücrelerin kana, tüm dokulara yayılması sonucu belirti veren önemli bir kanser türüdür.” Dedi.
Belirtileri hakkında bilgi veren Dr. Uyguner, “Kan pıhtılaşmasında rol oynayan trombositler (kan pulcukları) ve enfeksiyonlara karşı savunmada rol oynayan lökositlerin (beyaz kan hücreleri) sayısı azalmaya başlar. Trombosit düşüklüğü hastalarda morluk oluşumuna, deri ve burun kanamalarına yol açarken, lökosit düşüklüğü yüksek ateş ve kolay enfeksiyon görülmesine neden olur. Kırmızı kan hücresi eksikliği anemiye ve buna bağlı olarak, halsizliğe, nefes darlığına, kolay yorulmaya neden olur. Bunun dışında kilo kaybı, diş etlerinde şişkinlik, ciltte ele gelen yumrular, dalakta ve karaciğerde büyüme, eklem ağrıları görülebilir.” Açıklamasında bulundu.
Lösemi tedavisi bireyin yaşı, cinsiyeti, fizyolojik durumu, löseminin tipi ve hastalığın ne kadar ilerlemiş olduğuna göre değişiklik gösterebileceğine değinen Dr. Uyguner, “Hekimler gerekli muayene ve testleri yaptıktan sonra bireyin genel sağlık durumuna da bakarak tedaviyi planlarlar. Lösemi tedavisinde genellikle kullanılan yöntemler şunlardır: Kemoterapi, radyoterapi, kemik iliği transplantasyonu, immünoterapi.
Lösemi tedavisi diğer birçok kanser türü gibi uzun bir tedavi süreci gerektirebilir. Önemli olan erken teşhis ve tedavidir. Lösemi yani kan kanseri ne kadar erken teşhis edilirse iyileşme için şans da bununla doğru orantılı bir şekilde artacaktır. Gün geçtikçe kanser tedavilerindeki başarı şansı artmakta ve umut verici gelişmeler olmaya devam etmektedir. Kanser vakaları ülkemizde de dünyada da gittikçe artmaktadır. Sağlık kontrollerini aksatmamak ve şüphelenilen belirtiler varsa muayene olmak son derece önemlidir. Unutmayın, erken teşhis hayat kurtarır.” ifadelerine yer verdi.