Türkiye Bilişim Derneği’nin Türk edebiyatına bilimkurgu eserlerini kazandırmak amacıyla 1998 yılında başlattığı ve 25’incisni düzenlediği TBD Bilimkurgu Öykü Yarışması sonuçlandı. Teknolojiye insan odaklı bir bakış açısı sunan bilimi, teknolojiyi, insanı anlatan öykülerin bu yıl kazananı Başak Altuğ’un “Havva +” adlı öyküsü oldu. Rıdvan Karlıdağ’ın “Bilinmezlik Çağı” adlı öyküsü ikinciliğe, Salihcan Sezer, “Soğanlı Menemen Ya Da Peynirli Omlet” adlı öyküsü de üçüncülüğe değer bulundu.
Bilimkurgudaki düşlerin edebiyat gerçekliğine dönüştüğü 25. TBD Bilimkurgu Öykü Yarışmasına bu yıl 220 öykünün değerlendirmeye alındı. Finale kalan 13 öykü Ahmet Pekel, Can Kantarcı, Cem Kılıçarslan, Ekin Açıkgöz, Hakan Bıçakçı, Hikmet Temel Akarsu, Kadir Yiğit Us, Koray Özer, Özgür Tacer, Seda Uyanık, Sedef Özkan, Tevfik Uyar ve Yasemin Tanbi’den oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Dereceye giren ilk üç öykünün ödülleri Ödüller 22 Aralık 2023 tarihinde, Ankara’da düzenlenecek olan 40. Ulusal Bilişim Kurultayı’nda verilecek.
TBD, Türk Edebiyatına da Ölümsüz Eserler Kazandırıyor
Türk edebiyatına bilimkurgu dalında 25 yıldır ölümsüz eserler kazandırdıklarını dile getiren TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, “1998 yılında çıktığımız yolcukta Türk edebiyatına binlerce bilimkurgu eseri kazandırdık. TBD olarak dört yarışma seçki kitabı çıkardık. Türkiye’nin en uzun soluklu dergisi olan Bilişim Dergisi’nde 50’den fazla eser yayınladık. TBD olarak bilişim ekosisteminin gelişmesi adına müzikten edebiyata kadar birçok kültürel alanda da önemli ve uzun soluklu etkinliklere imza atıyoruz. Öykü yarışmamıza ilgi gösteren ve ölümsüz eserleri ile katkı veren herkese teşekkür ediyorum. Kazananları da kutluyorum” ifadelerini kullandı.
Android Bakıcının Beklenmedik Aile Trajedisi Birinci Oldu
Başak Altuğ’un “Havva +” adlı öyküsü birincilikle ödüllendirildi. Başak Altuğ, Havva adlı bir android bakıcının yol açtığı beklenmedik bir aile trajedisini öyküleştiriyor. Sevgi ve emeğe dayalı anne çocuk ilişkisinin ortasında var olan Havva’nın yol açtığı uyumsuzlukları, kazanım ve kayıpları güçlü bir duyguyla okuyucuya aktaran öykü, yapay zekânın yol açtığı toplumsal gerilimi ele alış biçimi ve edebi yetkinliğiyle öne çıkıyor.
“Bilinmezlik Çağı” Cesur ve Yenilikçi Bulundu
Rıdvan Karlıdağ’ın “Bilinmezlik Çağı” adlı öyküsü ikinciliğe değer bulundu. Geçmiş ve geleceğin kendine has bir bileşimle buluştuğu kurgusal bir zamanda geçen öykü, Edirne’nin gözle görünmeyen kalbindeki bir gizemin ortaya çıkarılışını konu alıyor. Yerellik, tarihsellik ve bilimkurguyu ustalıkla harmanlayan öykü, kendine has görsel diliyle dikkat çekiyor. Yazar, geleneksel bilimkurgunun kalıplarını aşan cesur ve yenilikçi bir öykü armağan ediyor bizlere.
Uzak Bir Gelecekte Hayatın Köklerini Aradı
Salihcan Sezer, “Soğanlı Menemen Ya Da Peynirli Omlet” adlı öyküsüyle üçüncülüğü elde etti. Öykü, insan evriminin beklenmedik bir doğrultuda ilerlediği uzak bir gelecekte hayatın köklerini aramaya çıkan bir dedenin serüvenini anlatıyor. Giderek artan temposu, merak unsuru ve gizemiyle heyecan verici bir okuma deneyimi sunan bu öykü, bilimkurgusal düzlemde tasarladığı özne ve yapı gerilimini okuyucuya ustalıkla aktarıyor.