Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film festivali; geleceğin teknolojik araçları ve bilimin sınırsız imkânlarının sanatla bir araya geldiği unutulmaz bir deneyim için gün sayıyor.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen, 3.Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali; Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği’nin organizasyonuyla 30 Eylül – 4 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek. Festival Kurucu İdari Direktörü ve Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği Başkanı Filiz Dağ’ın yönetiminde düzenlenecek olan festivalin kısa metraj, uzun metraj, yabancı uzun metraj ve özel gösterim filmleri satışa çıktı.

Türkiye Prömiyerinde Yer Alan Filmler!

Festivalin “Yabancı Uzun Metraj Filmleri” arasında, Czech Lions Festivali (2023): En İyi Sinematografi, En İyi Kurgu, En İyi Ses, En İyi Yapım Tasarımı, İzleyici Özel Ödülü gibi ödüllere sahip Yönetmen Robert Hloz’un yönettiği Türkiye Prömiyerinde yer alan, bilim, insanlığa şiddet içeren suçların kurbanlarını hayata döndürme yeteneği kazandırmış, öldürülen bir çiftin davasını çözmeyen çalışan hırslı bir dedektifin hikayesini anlatan Restore Point / Bod Obnovy ve “Latido Fantatic Film Ödülü” Cannes Marché du Film (2023) Rotterdam Film Festivali (2024), Galway Fleadh Film Festivali (2024), Türkiye Prömiyeri’nda yer alan Leticia Tonos’un yönettiği 2147 yılında, Büyük Kimyasal Savaş'ın ardından yaşanan çevre kirliliği dünya nüfusunu yok olma seviyesine indirmiştir. TANIA, bir Yapay Zekâ sistemi olan VIDA'nın yardımıyla türünün yok olmasını önlemek için kendi kendini var etmeye çalışan bir koruma biyoloğun hayatını anlatan Aire: Just Breathe/ Aire filmleri yer alıyor.

Birbirinden Değerli Sanatçılar ve Filmler!

Festivalin "Uzun Metraj Filmler" kapsamında yer alan yapımları Yönetmen Tolga Örnek’in, insanların hayallerini gerçeğe dönüştüren mucize aynaların hikâyesini anlatan Mucize Aynalar, Serpil Altın'ın yönetmenliğini yaptığı Bir Zamanlar Gelecek: 2121, film, iklim krizinin yolunu açan kıtlık sayesinde insanlığın yeni hayatta kalma mücadelesini veren bir ailenin hikâyesini anlatıyor, Yönetmen Emre Kavuk'un Daha İyi Bir Yarın filmi, sevgilisi tarafından terk edilen Ozan'ın, aşk acısı çekmesiyle gelişen olayları konu alıyor, Mustafa Uğur Yağcıoğlu'nun yönettiği AN, nöroloji doktoru olan Çağrı'nın, epilepsi hastaları üzerinde yaptığı araştırma sırasında keşfettiği bir anomaliyi kanıtlamaya çalışmasını anlatıyor ve son olarak Eldar Bora’nın yönettiği Enosis, 2200 yılında dünyada ENOSIS adında bir askeri sistemin kurulması ve insanların Andromeda'ya kaçış mücadelesini konu alıyor.

Festivalin “Kısa Metraj filmler” kategorisinde; Yönetmen Ceyda Aşar’ın yazıp yönettiği, genç bir kadının hayat arayışı sırasında içgüdülerinin peşinden giderek yaşadığı değişimleri anlatan Burası Size Göre Değil, 2040 yılında teknolojik gelişmelere rağmen su krizini önüne geçmeyerek toplumun su bulma mücadelesini ele alan Yönetmen Seldal Altun’un yönettiği Kota, Yönetmen ve senarist İbrahim Karahasan’ın Meçhul isimli filmi, zincirlerinden kurtulmak isteyen bir karakterin ıssız bir beyazlık içinde parlayan bir ışığa doğru koşarken yaşadığı metaforik yolculuğu işliyor, Yönetmen Dilay Şengül’ün Güzel-leş filmi, Serap adlı bir kadının toplumsal normlar doğrultusunda bedensel değişimlere karar verip katıldığı bir güzellik kampında yaşadığı, beklentilerinin ötesine geçen kabusu anlatıyor, Yönetmen Mustafa Güneşoğlu’nun, Genetik Sanatı (2024), gelecekte genetik tasarımın popülerleştiği bir dünyada, hayalindeki mükemmel çocuğu yaratmaya çalışan bir çiftin beklenmedik olaylarla karşı karşıya kalışını konu alıyor. Yönetmen Zahid Çetinkaya’nın Ayna isimli eseri ise, insanlığın tüketici doğasının dünya üzerinde yarattığı tahribatı ve dünyanın kendini onarma potansiyelini alegorik bir kıyamet hikayesiyle ele alıyor. Yönetmen Yusuf Ziya Esencan’ın Haiz adlı filmi, içsel çatışmaların ve bireylerin kim olmak istediği ile kim oldukları arasındaki savaşın görselleştirildiği derin bir psikolojik gerilim sunuyor. Ülkü Sönmez’in yönetmenliğini yaptığı Ziyaretçiler de festivalde kısa metraj filmler kategorisinde yer alıyor. Ayrıca festivalde ilk kez gösterilecek "Kısa Metraj Filmler" arasında yer alan özel gösterim filmleri ise şunlardır: Murat Çetinkaya'nın yönetmenliğini yaptığı Sonsuz (Ad Infinitum) ve Eldar Bora'nın yönetmenliğini üstlendiği Return ile Noa adlı yapımlar, özel gösterim çerçevesinde izleyiciyle buluşacak.

1727088479 21211727088487 An1727088852 Mec Hul Afis

Kaynak: Bülten