Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde binlerce kişi hayatını kaybederken Malatya, Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş başta olmak üzere 11 ilde yıkımlar meydana geldi.

Saat 04.17’de meydana gelen ilk deprem sonrası meydana gelen yıkımlar nedeniyle kurtarma çalışmaları başlarken öğlen saatlerinde meydana gelen ikinci deprem ise daha büyük bir yıkıma neden oldu.

Deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt, ikinci depremin nasıl meydana geldiğini detaylarıyla anlattı.

Thumbs B C 79Bb3210B6E86564Aaff7D7C03513040

Öğüt’ün araştırmasına göre, 6 Şubat’taki ikinci deprem şöyle meydana geldi:

“6 Şubat sabahı 8,1'lik resmi rakama göre 7,8'lik Nurdağı Pazarcık depremi sonrası Adana-Osmaniye-Maraş bloku saat yönünde dönerek çardak kırığı üzerine baskı yani basınç uyguladı, bu uygulanan basınç sonucunda 7,6'lık Elbistan-Ekinözü depremi oldu. Bu bölge her ne kadar ayrı kıtalar yani levhalar olsa bile hepsi aynı yapısal sistem içerisindedir.

Oysa stres transferi dediğimiz olay genel olarak doğrultu atımlı kırığın üzerinde atım sonucunda iki komşu segmente uyguladığı basınçtır yani ortaya çıkan enerjinin bir kısmını komşu segmentlere transfer eder. 7,6'lık depremin ardından Beyyurdu kırığının kuzeye doğru uzanan G-K doğrultulu uzantısı ve Ayvalı, Gürün kırıkları üzerinde onlarca deprem gerçekleşti. Peki ya bu depremlerin gerçekleşme sebebine bir bakalım; yine bu arada aynı yapısal sistem kavramı devreye girmekte, Afşin Elbistan bloku önce güneye sonra batıya doğru blok şeklinde kayması sonucunda Gürün, Ayvalı ve Beyyurdu kırığı üzerine basınç uyguladı. Geçen yazın Adana Kozan'da meydana gelen 5,7'lik depremin ana sebebi yine bu blok dönme davranışıdır. 6 Şubat günü iki deprem bu blokları metrelerce kaydırarak blok sınır kırıklarına basınç oluşturdu ve ne yazık ki bundan nasibini Kozan da aldı ve 5,7 büyüklüğünde hem Beyyurdu kırığın güney ucu hem savrun kırığın güney uç kısmında oldu. Yani yapısal sistem böyledir aynı doğrultuda olmasa bile aynı yapısal sistem içerisinde olduğu vakit hem blok içi hem blok sınır kırıklarına basınç uygular.”

Kaynak: HABER MERKEZİ