Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü, 28 Eylül Dünya Kuduz Günü’ne dikkat çekmek amacıyla bilgilendirmede bulundu.
Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü, 28 Eylül Dünya Kuduz Günü kapsamında kuduzun hayati önemine değindi. Müdürlük, bilinen en eski hastalıklardan biri olan kuduzun, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar içinde korkutucu yönüne dikkat çekti.
Doktor Kerem Kirişçi; “Dünya Kuduz Gününde halkımızı bilinçlendirmek adına stand açmış bulunmaktayız. Kuduz hastalığından biraz bahsetmek gerekirse evcil ya da yabani hayvanlarından bulaşabilen, özellikle köpeklerden bulaşabilen ölümcül olan bir hastalıktır. En kısa sürede hastaneye başvurulması gereken bir hastalıktır. Peki kuduz bize nasıl bulaşabilir ondan bahsedeyim. Köpek, kedi, at, eşek ısırıkları, ineklerin etlerinin veya sütlerinin çiğ tüketilmesi, yabani hayvanların tırmalaması, açık yaralardan tükürük, salyanın vücudumuza enjekte olmasıyla bulaşır. Kuduz, semptomları ortaya çıkmadan önce tedavisi olabilen bir hastalık, semptomlardan sonra çok hızlı ilerleyebilen ve ölümcül olabilen bir hastalık. Bunun için yara yerine en az 15-20 dakika süreyle antseptik solisyon ya da sabunla iyice yıkanıp en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekiyor. Aşılama ve anti serum uygulaması yapılması gerekiyor. Kuduz semptomları ortalama 3-8 hafta içerisinde ortaya çıkar. Ateş, gece terlemesi, halsizlik, vücutta kasılma, ağızdan köpük gelmesi gibi semptomlar olabiliyor. Bunun için hiç vakit kaybetmeden en kısa sürede acil servise başvurup gerekli tedavinin uygulanması gerekiyor” dedi.
Kuduzun öneminin anlaşılması ve hastalığa ilişkin farkındalığın artırılması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü, 28 Eylül’ü “Dünya Kuduz Günü” olarak ilan etmiştir.
Kuduz Nedir?
Kuduz; insan sağlığını tehdit eden ve klinik belirtiler geliştikten sonra geriye dönüşü olmayan ve dramatik bir şekilde ölümle sonuçlanan zoonotik (hayvanlardan bulaşan) bir hastalıktır. Dünya da kuduz, 150'den fazla ülke ve bölgede görülen, aşı ile önlenebilir viral bir hastalık olduğu bilinmektedir.
Hangi Hayvanlardan ve Nasıl Bulaşır?
Kuduz, hayvanlardan insanlara bulaşan viral bir hastalık olup tilki, kurt ve çakal gibi yabani memeliler ile köpek, kedi, inek, koyun, keçi ve eşek gibi evcil memeli hayvanlarda görülmektedir.
• Kuduzun başlıca bulaşma yolu enfekte hayvanların ısırmasıdır.
• Ayrıca, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalardan enfekte olmuş hayvanın salyası ile de bulaşabilir.
• Tırmalama ile de bulaşabilir.
Riskli temas sonrasında gerekli tedbirler alındığı zaman hastalığı önlemek mümkündür. Kuduz riskli temas sonrasında, zamanında, gerekli önlemler uygulanmadığında hastalık gelişebilir. Kuduza ilişkin belirtiler görülmeye başladıktan sonra insanlar için ölümcüldür.
Belirtiler Nelerdir?
Kuduz riskli temasa maruz kaldıktan sonra kuluçka süresi çok değişken olmakla beraber ortalama 3-8 hafta içinde hastada;
• Halsizlik iştahsızlık, baş ağrısı, kırıklık, ateş bulantı,
• Yara bölgesinde ağrı, hassasiyet, duyu kaybı, kaşıntı
• Kişide huy değişikliği, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik,
• Görsel ve koku hassasiyetti,
• Hastalığın daha sonraki döneminde halüsinasyonlar, oryantasyon ve davranış bozuklukları, ışıktan ve sudan korkma, vücutta kasılmalar meydana gelir
Hastalığın ileriki aşamasında kişi komaya girer ve ölür.
Önlenebilir mi?
Ülkemizde insan kuduz vakalarının önlenmesi amacıyla kuduz riskli temas öncesi ve temas sonrası profilaksi uygulamaları Sağlık Bakanlığı Kuduz Profilaksi Rehberi çerçevesinde yapılmaktadır. Kuduz riskli temas sonrasında erken müdahale hayat kurtarmaktadır.
Köpek ve kedilerin her yıl aşılanması hastalığın insanlara bulaşmasının engellenmesi açısından önemlidir. Beslediğimiz kedi ve köpeklere her yıl kuduz aşılarını yaptırarak hayvanlarımızı, kendimizi ve toplumu kuduzdan koruyabiliriz.
Kimler Temas Öncesi Aşılanmalıdır?
• Veteriner hekimler
• Kuduz laboratuvarı çalışanları
• Hayvan bakıcıları
• Yaban hayat ile temas riski yüksek olan doğa sporları yapanlar
• Köpek kuduzunun yüksek olduğu ve kuduz riskli temas halinde uygun tıbbi yaklaşımın verilemeyeceği bölgelere seyahat edenler
Temas Sonrası Yapılması Gerekenler
Kuduz riskli temas sonrasında yara yeri hemen bol su ve sabunla en az 15 dakika süre ile yıkandıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Hekim tarafından Kuduz bağışıklaması uygun görülerek aşı programı başlanırsa, aşıların ve gerekli hallerde kuduz antiserumunun zamanında ve eksiksiz olarak yaptırılması konusunda dikkatli olunmalıdır.
Unutmayalım!!
• Kuduz, önlenebilir bir hastalıktır.
• Hastalığının belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi mümkün olmadığından ve ölümle sonuçlandığından, kuduz şüpheli temas durumunda özellikle yaranın su ve sabunla yıkanması ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması hayat kurtarıcıdır.