Afşin Hurman Kalesi, Maravuz Kasabasında sarp kayalık üstündedir. Kasaba’nın sınırları içinde ve ilçeye 33 kilometre uzaklıktadır.
Hurman kalesi tam dört bir tarafa ayrılan yol ayrımında yaklaşık 20 metreden 100 metre yüksekliğe kadar eğimli bir görünüm arz eden Doğudan-Batıya doğru uzanan kayaların doğal yükseltisinden de yaralanarak inşa edilmiştir. Dolayısıyla kalenin iki tarafı yol hatta iki buçuk tarafı da çok yüksek uçurumdur.
Hurman çayı bu uçurumların dibinden akarak kaleyi birde su ile muhafaza altına almış gibidir. Halep Vilayet Salnamesi Kayıtlarına göre Kale'nin en geniş eni 40 en uzun boyu da 80 metredir. 14 Burcu vardır. 10- 15 metre yüksekliğindeki surlar bu 14 burçla güçlendirilmiştir. Duvarlarının eni 250 -270 cm arasındadır. Kalenin içerisinde su, yiyecek depoları, askeri barınaklar ve kilise vardır. Bu odaların zamanla iç duvarları yıkılmış olmasına rağmen, dış duvarları hala ayaktadır ve bazı duvarlarında eski Rumca yazılar bulunmaktadır.
Kuzey cephenin batı tarafında ve güney cephede olmak üzere iki kapısı vardır. Yerleşimi kuzey kenarı boyunca sınırlandıran sur duvarlarının batı kanadında ve dikdörtgen planlı iki yüksek burç arasına açılmış basık kemerli bir kapıyla dâhil olunmaktadır; hâlihazırda harap bir durumdadır. Yerleşimi güney kenarı boyunca sınırlandıran basık kemerli bir başka kapının, sonradan açılmış olması muhtemeldir. Kuzey ve batı kenarlarını sınırlandıran sur çizgisi üzerinde çift sıra burçların varlığı dikkati çeker.
Burçların ahşap olduğu anlaşılan kat bölmeleri ve donatıları zamanla ortadan kalkmış; içleri de taş ve toprakla dolmuştur. Kalenin kuzey-batı kanadı üzerindeki beşik tonozla örtülü anlaşılan bir yapı kalıntısı hariç tutulursa, yıkılarak harâbeye dönüşmüş alan üzerindeki diğer kalıntılardan, kalenin planını fizik-bütün olarak tesbit ve tayin edebilmek mümkün değildir. Hurman Kalesi vaktiyle Orta Anadolu’ya Afşin ovasından geçilerek güneye bağlayan kimilerine göre hem ipek, hem de baharat yolları olarak kullanılan güzergâhın eski Halep yolunun çatında yapılmış olması buradaki hareketi kontrol görevinde olduğunu bir bakışta anlatmaktadır.
Yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte tarihî geçmişinin Roma çağına ve 4. yüzyıla kadar geri gittiği düşünülmektedir. 6. yüzyılda Bizans ve 8. yüzyılda Abbasîlerin idaresi altında bulunduğu anlaşılan kale, Selçuklu Sultanı I. İzzeddin Keykâvus tarafından ve 1216 yılında fethedilerek Selçuklu hâkimiyetine geçmiş; 14. yüzyılda Dulkadir Beyliği ve 15. yüzyılın ortalarından sonra bir ara Memlûk Sultanlığı tarafından idare edilmiş; 1522 yılından itibaren de Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Doğu-Batı ticaretinde önemli bir yeri bulunan ve yukarı Fırat bölümünde bulunan Afşin kentinin tarihine baktığımızda Anadolu ile Mezopotamya ve Akdeniz İran arasındaki çeşitli yolların kavşak noktasında yer almaktadır
Tarihçe bbirçok Savaşlar Afşin Hurman Kalesi Önünde vuku bulmuştur. Makedonya Kralı Büyük İskender’in Komutanlarından Antigonus yaralandığında “Her şeyinizi feda edin fakat sakın Hurman Kalesi’ni düşürmeyin” demiştir.