Afşin ilçe merkezine 35 km uzaklıkta olan Kaşanlı köyündeki Kız Oğlan Kayası olarak bilinen kaya kabartmasının, İsa, Meryem ve aziz Yuhannes figürlerinden Doğu Roma (Bizans) kaya işleme sanatının bir örneği olduğu anlaşılmaktadır. Başı Haleli Bebek İsa, solunda aziz Yuhannes ile birlikte ve Meryem ise sandalyede oturur biçimde tasvir edilmiştir. Kaya kabartmasının 7 metre üstünde şapel vardır.

Bölgeye giden doğrudan yol bulunmazken ulaşım, doğal güzelliklerle dolu dar bir patikadan sağlanıyor.

Kız Oğlan Kayası (6)

Kaşanlı Köyü; bağlı bulunduğu Afşin ilçesinin kuzeydoğusunda ve ilçeye 30 km uzaklıkta, engebeli bir alan üzerine kurulmuştur, ilçeye doğru yer şekilleri sade bir hal alır. Güney batısında Büğet Köyü, kuzeyinde Küçüktatlar Köyü, doğusunda Elbistan ilçesine bağlı Elmalı Köyü ile komşu olan yerleşim alanının ortalama yüksekliği 1280 metredir.

Kız Oğlan Kayası (3)

Kaşanlı köyü bölgenin en eski köylerinden olup köy halkının 15'inci yüzyıl ortalarında bölgeye yerleştiği köyde eski devirlerden kalma tarihi kalıntılar yanında, köyün doğu kesiminde, saraycık şehrine ait kalıntılar ve su sarnıçları bulunmuştur, ayrıca önemli yerleri Kız-oğlan Yontmataş heykeli , Höyük ve Kis Köprüsür.

Kız Oğlan Kayası (1)

Karasal iklimin hakim olduğu köyde; yazlar sıcak ve kurak kışları ise soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Yakacak olarak tezek, odun ve kömür kullanılmaktadır.

Bu iklim koşullarında köyün geçim kaynakları tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.

Köyde yetiştirilen tarım ürünlerinin yanı sıra bağcılık ve arıcılık yapılmaktadır.

Kız Oğlan Kayası (4)

Muhabir: Ali Çolak