Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Afşin Belediyesi işbirliğinde ‘Şekerpancarı Yetiştiriciliği ve Hastalıkları’ konulu panel düzenlendi.
Afşin Belediyesi Kültür Evinde düzenlenen panelde konuşan Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Bozkurt, şekerpancarının Türkiye için stratejik bir ürün olduğunu ifade etti.
Türkiye’de şekerpancarı üretiminin 1950’li yıllardan itibaren gelişim sağlandığını ve arttığını belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Bozkurt, “ Dünya genelinde yılık şeker üretimi 180 milyon ton olarak kayıtlara geçmekte. Bunun yüzde 72 ila 78’i şekerkamışından, yüzde 22 ila 28’ide şekerpancarından elde edilmekte. Şekerkamışı ülkemizde yetişmediği için şekerimizi şekerpancarından temin ediyoruz. Dünya genelinde şeker üretiminde birinci sırada Rusya, ikinci sırada Amerika, yıllık 2,5 milyon ton ile ülkemiz beşinci sırada yer alıyor. İhtiyacımız kadar şeker üretiyoruz.” açıklamasında bulundu.
Afşin’in şekerpancarı üretiminde stratejik bir ilçe olduğunu söyleyen Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, Afşin-Elbistan Ovasının Türkiye’nin dördüncü büyük ovası olduğunu belirtti.
İklim koşulları nedeniyle ürün çeşitliliğinin az olduğuna değinen Belediye Başkanı Güven, “İlçemizde daha önceki yıllarda alternatif ürün olarak hububat ve baklagiller yetiştirilirken, şekerpancarı üretiminin yaygınlaşması bölge çiftçimizi ekonomik olarak rahatlattı. Ülke genelindeki şeker üretimi değişen politikaları ilçemizi yeni bir alternatif ürünler aramaya itti. Çünkü ihtiyaç kadar ve belirlenen kota kadar üretim yapılmaya başladı. Tarım Bakanlığımızın çabalarıyla mısır ve ayçiçeği alternatif ürün olarak ilçemizde üretilmeye başlandı. Geldiğimiz süreçte Afşin Belediyesi olarak çiftçimize gelir getirecek, çiftçimizi rahatlatacak alternatif ürünler getirme çabasında olduk.” diye konuştu.
Belediye olarak, peyzaj çalışmaları için üretilen lavanta bitkisini 6 yılın sonunda gelir elde edecek bir düzeye getirdiklerini belirten Güven, “ İlçemizde 360 dönümlük bir alana lavanta ekimi yaptık. İnşallah önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye’nin en büyük lavanta yağı üretim tesisi Afşin Belediyesi İktisadi İşletmesi olacak. Bununla alakalı çalışmalarımızı tamamladık, tesisimizi kurduk. Ayrıca pazarlama ağını oluşturduk, markamızın tescilini yaptık. Efsus ismini verdiğimiz marka, kozmetik sektöründe çokça duyulan bir marka olacak. Bunun yanı sıra önümüzdeki bu yaz çıkaracağımız lavanta yağlarının müşterisi hazır. Ünlü bir sabun firması ilçemizde üretilecek lavanta yağlarının hazır müşterisi. Lavanta ile çiftçilerimize yeni bir alternatif ürün sağlamayı arzu ediyoruz. İlçemiz bir sanayi şehri değil. Afşin’i harekete geçirecek potansiyelin tarımdan geçtiğini çok iyi biliyoruz. Bizim ekonomik potansiyelimiz ve gücümüz çiftçilerimizden geliyor. Çiftçilerimiz ne kadar çok gelir elde ederse ilçemizde o kadar kazanır.” ifadelerine yer verdi.
Konuşmaların ardından Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Saltalı başkanlığında düzenlenen panelde öğretim üyeleri tarafından, çiftçilere, şeker pancarı yetiştiriciliği ve hastalıkları konularında bilgi verildi.
Panele, Afşin Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tamer Rızaoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Mahir Turan, İlçe Müftüsü Hayrullah Balta, Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürü İlbey Demir, Ziraat Odası Başkanı İbrahim Emirolu, mahalle muhtarları ile çok sayıda çiftçi katıldı.