Cihannüma Derneğinin organize ettiği Anadolu Şiir Akşamları Gecesi bu yıl Kastamonu’da düzenlenirken Afşinli şairlerden de katılım sağlandı.
Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Derneği'nin, kültürel etkinlikleri içerisinde bir gelenek haline gelen, Anadolu Şiir Akşamlarının üçüncüsü 17 Ağustos 2024 Cumartesi günü akşamı Kastamonu'da gerçekleşti. İlki 27 Ağustos 2022 günü Amasya Üniversitesi İpek İpekköy Kampüsünde, ikincisi 12 Ağustos 2023 günü Aksaray'da Selçuklu Döneminde inşa edilen Zinciriye Medresesi'nde gerçekleştirilmişti. Etkinliğin üçüncüsü Kastamonu Üniversitesi konukevi bahçesinde akşam saat 20:30'da başlayıp geçen 24:00'de sona erdi. Şiir dinletisi Cihannuma Youtube kanalından canlı olarak yayımlandı.
Gazze, Deprem ve Şehir konulu program Kur'an-ı Kerim okumasıyla başladı. Etkinliğin başlangıcında Cihanuma Kültür Sanat Komisyonu adına söz alan Tokat İl Milli Eğitim Müdürü sayın Hüseyin Kır, "Bizim medeniyet dilimiz şiirdir. Bizim asıl dilimiz, insanın asıl dili şiirdir, bizim medeniyetimiz şiire yaslanır. Bugün ise en anlamlı en güzel şiiri kanlarıyla, çocuklarıyla bebekleriyle Gazzeli kardeşlerimiz yazıyor." dedi. Toplantı mekanının sahibi Kastamonu Üniversitesi Rektörü sayın Ahmet Hamdi Topaloğlu da şairleri ve dinleyicileri selamladı.
Cihannuma Başkanı Av. Rıza Yorulmaz, şehrin ulularından Şeyh Şaban-ı Veli'nin, "gelişiniz güle güle, gidişiniz güle güle, her işiniz güle güle" mısralarıyla katılımcıları selamladıktan sonra, “Her Şey Bir Hayalle Başlar" adlı şiirini okurken, kendisi de şair olan Kastamonu valisi Sayın Meftun Dallı, daha önce vali yardımcısı olarak görev yaptığı Şanlıurfa'yı anlatan "Böyle Bilinsin" isimli eserini bizzat okuyarak programı onurlandırdı. Etkinliğe Anayasa Mahkemesi üyesi sayın Selahattin Menteş, Çorum Hitit Üniversitesi rektörü sayın Ali Osman Öztürk ve Kastamonulu şiirseverler de katıldı.
Anadolu Şiir Akşamları gecesinin Kastamonu'daki üçüncüsüne; Afşin'den Haşim Kalender, Kazım Gök, Mehmet Osmanoğlu, Sezai Çiçek, Elbistan'dan Mehmet Gözükara ile İstanbul'dan 5, Konya'dan 3, olmak üzere diğerleri ülkemizin muhtelif şehirlerinden toplam 34 şair katıldı.
Abdurrahman Karakaş (Sevgili Masmavi Gök), Ahmet Şener (Ali Geliyor), Ali Bal (Cennet ve Yetim, Ali Emre (Safları Sık ve Düzgün), Atilla Ertuğrul (Değişti), Erdal Aslan (Pir-i Fani), Erol Erdoğan (Göngörmüş Büyüğümüz Filistinli Zeytin Ağacına Dair), Eyyüp Azlal (Bir Tufan Sabahı), Eyüp Satılmış Şen (Kastamonu'da), Haşim Kalender (Aşkı Sorana), Halil Gökkaya (Kastamonu), Hayati Koca (Masivanın Öğretmesi Bölümünden), Hüseyin Akın (Ablukalar), Hüseyin Kılbaş -Gazi- (Gemiler Karadan Yürüyecek), Hüseyin Tekinbaş (Maşat), İsmail Gür (Bir Şehir Bir Sevda), İsmail Daşdemir (Zer-Bab), Kazım Gök (Yağmuru Türküsü Bir Ağıttır Şimdi), Kemal Tekinbaş (Gazze'nin Çocukları) Mehmet Bahsi (Kadim Şehir), Mehmet Gözükara (Bu Dünya), Mehmet Osmanoğlu (Ankebut Sığınağı), Mustafa Uçurum (İçindeki Dalgayı Susturamıyor Gazze), Osman Mesten (Anne), Salih Sedat Ersöz (Yanar Yüreği), Munib Serkan Fırat (Gül Hara Pervane Nara), Sezai Çiçek (Dildarem), Şaban Çetin (Yaz Yağmuru Bu) Tayyar Yıldırım (Bu Şehrin Rengi), Yakup Güler (Dost İle Mehebbet) ve Yavuz Selim Kurt (Gazze Şehid İnsanlık Ölüm Uykusunda) adlı şiirlerini seslendirdi.
Şiir okumalarında verilen aralarda, müzik öğretmeni İsmail Nehar, her üçü de Kastamonu yöresine ait olup Muzaffer Sarısözen'in Kastamonulu İhsan Ozanoğlu'ndan derlediği Çanakkale Türküsü ile yine İhsan Ozanoğlu'ndan derlenen Sivastopol Önünde Yatan Gemiler ve Alim Gitme Pazara isimli eserleri kendi bağlamasıyla çalıp söylemesi ilgiyle takip edildi.
Maddi dünyanın çepeçevre sardığı, şehirlerin ve sürekli tahribata uğrayan tabiatın tüm varlığı bunalttığı, günümüz insanına nefes aldıran şiir dinletisinin, doğayla içiçe olan Kastamonu Üniversitesi kampüsünde icra edilmesi de ayrı bir güzellik olarak ruhlara esenlik, gönüllere sevgi verdi.
Kültürel hayatta önemli ve yeri doldurulamayacak bir mevkiiye sahip bulunan şiirin etkinliğinin, Cihannüma tarafından her yıl ülkemizin farklı şehirlerinde, Anadolu Şiir Akşamları ismiyle geleneksel olarak düzenlenmesi, bölge şairleriyle Beşinci Mevsim Şiir Meclisindeki şairlerin, birbirleriyle kaynaşmasına vesile olduğu için özel ilgiyle takip edildiği program sonrasında birçok dinleyici tarafından da dile getirilmiştir.
Bugüne kadar yılda bir kez icra edilen Anadolu Şiir Akşamlarının, 2025 yılından itibaren Ocak ve Ağustos aylarında olmak üzere her sene iki defa gerçekleştirileceği ve ilkinin Şanlıurfa'da yapılacağı etkinliğin hazırlayıcısı olan Cihannüma İşbirliği ve Dayanışma Derneği kültür sanat komisyonu tarafından duyuruldu.