Eğitimci, yazar Murat Tunalı, Türkiye’de eski zamanlara göre aile bireyleri arasındaki iletişimin azaldığı, bunun da çocuklarda davranış bozukluklarına, çiftlerde ise boşanmaya kadar gittiği uyarısında bulundu.  

Etkili iletişimin her zaman güçlü, sağlıklı ailelerde, zayıf iletişimin de genellikle sağlıksız aile ilişkilerinde bulunduğunu belirten Murat Tunalı, aile içi iletişimin nasıl olması gerektiği konusunda şu bilgileri verdi: 

Zayıf İletişim Boşanma Nedeni 

“Aile içindeki iletişim son derece önemlidir çünkü üyelerin birbirlerine ihtiyaçlarını, isteklerini ve endişelerini ifade etmelerini sağlar. Açık ve dürüst iletişim, aile üyelerinin farklılıklarını ve birbirlerine olan sevgi ve hayranlığını ifade etmelerine olanak tanıyan bir atmosfer yaratır. Aile üyelerinin tüm ailelerde ortaya çıkan kaçınılmaz sorunları çözebilmesi iletişim yoluyla olur. 

Kötü iletişim aynı zamanda boşanma riskinin artması ve çocuklarda daha fazla davranışsal sorunlarla ilişkili. 

Aile Fertleri Sadece Pazar Günü Bir Arada  

Aileler evde bir aradayken bile iletişim kuramıyor. Bir kısmı televizyon izliyor, bir kısmı oyun konsoluyla bir kısmı da cep telefonuyla vakit geçiriyor. Tabi odasına kapananlar da var. Maalesef aileler, birbirleriyle vakit geçirmek için belirli bir zaman ayırmıyor. 

Aile fertleri genellikle pazar günü kahvaltıda ya da akşam yemeğinde bir araya gelebiliyor. Yemek saatleri artık ev halkının birbirleriyle kaliteli zaman geçirebildiği tek zaman dilimi. 

Maalesef birçok aile haftada yalnızca altı saat birlikte vakit geçirebiliyor.  

Sık Ve Doğrudan İletişim Kurun 

İletişim kurmak için zaman ayırın. Arabada konuşun. Televizyonu kapatıp konuşun. Birlikte akşam yemeği yiyin; yemekte konuşun. Çocuklarınızla yatmadan önce konuşun. Önemli konuları konuşmak için aile toplantıları planlayın.  

Sağlıklı aileler düşüncelerini ve duygularını açık ve doğrudan iletirler.  

Aktif bir dinleyici olun. Etkili iletişimin temel bir yönü, karşınızdakinin ne söylediğini dinlemektir.  

Güven olmadan aileler güçlü ilişkiler kuramazlar. Özellikle ebeveynler aile üyelerinin açıkça fikir alışverişinde bulunabilecekleri güvenli bir ortam sağlamaktan sorumludur.” 

Kaynak: Bülten