Sürdürülebilir kalkınmaya katma değer yaratma bakış açısıyla 99 yıldır faaliyetlerini sürdüren Anadolu Sigorta, 2023 yılı Entegre Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı. 

Bu rapor ile uluslararası standartlara ve çerçevelere uyumlu bir şekilde yıllık performansını kamuya açıklayan Anadolu Sigorta, sürdürülebilirliği, büyüme ve inovasyon için bir fırsat olarak görüyor; ürün geliştirmeden satın almaya, sosyal sorumluluk projelerinden insan kaynakları uygulamalarına kadar uzanan tüm faaliyetlerine sürdürülebilirliği entegre ediyor.

Anadolu Sigorta, ekonomik, çevresel ve sosyal katma değer yaratma vizyonuyla, projelerini ve hedeflerini içeren 2023 yılı Entegre Sürdürülebilirlik Raporu'nu kamuoyuyla paylaştı. GRI Standartları ile Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi (IIRC) standartlarına uygun olarak hazırlanan rapor, şirketin sürdürülebilirlik konularına yaklaşımını, performansını ve sürdürülebilirlik bakış açısını iş yürütme biçimlerine entegre etme sürecini detaylandırıyor. Anadolu Sigorta’nın yeni raporu, güvenilir, şeffaf ve karşılaştırılabilir bilgiler sunarak şirketin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma yolculuğunu gözler önüne seriyor. Sürdürülebilirlik alanındaki faaliyetlerin artarak devam edeceği aktarılan raporda, şirketin 2023 boyunca paydaşlarına yönelik çalışmaları da ayrıntılı şekilde yer alıyor. 

2025 yılında Anadolu Sigorta’nın 100. yılını kutlayacaklarını belirten Anadolu Sigorta Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Berna Ergüntan, şirketin sürdürülebilirlik kapsamında öncelik verdiği konularda strateji ve politikalarla güçlü bir duruş sergilediğini belirtti. Dünyada sürdürülebilirlik gündeminin ilk sırasında yer alan iklim değişikliği ile mücadele konusunda çevre odaklı çalışmaları kapsamında katettikleri yolu aktardı. 

 “Toplumumuz, ülkemiz ve gezegenimiz için değer yaratıyoruz”

Ergüntan, “Doğaya duyarlılığımızın bir parçası olarak, faaliyetlerimizin çevresel etkilerini takip ediyoruz ve karbon ayak izimizi azaltmak için çeşitli faaliyetler yürütüyoruz Anadolu Sigorta olarak sera gazı emisyonlarımızı ISO 14064 standardına uygun olarak hesaplıyoruz. Bu sene ilk defa emisyonlarımızı bağımsız bir denetim kuruluşuna doğrulattık. İlk hesaplamamızı yaptığımız 2018 yılı ile karşılaştırdığımızda çalışan başına düşen karbon ayak izimizi %78,7 oranında azalttık.  Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası (I-REC) ile Kategori 2 Enerji Kaynaklı Dolaylı Sera Gazı Emisyonlarımızı da sıfırladık” dedi. 

Ergüntan, 2022’de başladıkları “Ormanın Gözleri” projesi kapsamında 2023 sonu itibarıyla 245.000 hektarlık gözetleme alanına ulaşmış ve onlarca noktadaki olası yangın durumunu engellemiş olmaktan gurur duyduklarını belirtti. 2023 yılı Entegre Sürdürülebilirlik Raporu'nda kapsamlı şekilde ortaya konulduğu üzere Anadolu Sigorta’nın toplumumuz, ülkemiz ve gezegenimiz için değer yaratma yolculuğuna azimle devam edeceğini ifade eden Ergüntan “Anadolu Sigorta olarak, vizyonumuz ve misyonumuz doğrultusunda hedeflediğimiz sürdürülebilir kalkınmayı paydaşlarımızla birlikte tüm faaliyetlerimize yansıtarak değer yaratıyoruz. Kurulduğumuz günden bugüne ulusal ve uluslararası öncü olma hedefimizi, dünyamızın kaynaklarını sorumlu tüketme bilinciyle çevresel, sosyal ve yönetişim boyutlarıyla birlikte önceliklerimiz arasında bulunduruyoruz” diye konuştu. 

Anadolu Sigorta gelecek nesillere ulaşıyor

Anadolu Sigorta, gelecek nesillere ulaşmaya yönelik çalışmalarında önemli adımlar atarak paydaşları arasında çocukları da görüyor. Bu kapsamda çocuklarda sigorta farkındalığı yaratmak amacıyla eğlenceli bir deneyimle öğrenme olanağı sunan KidZania İstanbul’da bölge müdürlüğü açan şirket bu vesileyle, 6 yaş ve üzeri çocuklara ve ailelerine riskin ne olduğunu, riskten korunmaya neden ihtiyaç duyulduğunu ve sigortanın önemini anlatma fırsatı buldu. 2023 yılında Beykoz’da başlayan ‘Anadolu Sigorta Kütüphaneleri’ projesi de çocuklara yönelik bir diğer çalışma olarak büyüyerek devam ediyor. Okullara kütüphane kurarak çocukların kitap sevgisini artırmayı hedefleyen Anadolu Sigorta bugüne kadar toplam 17 okula kitap ve kütüphane desteğinde bulundu. Proje kapsamında 10 binin üzerinde öğrenciye 14 bin adedin üzerinde kitaba erişim imkânı sağlandı. 

 

Bilgiye erişimde de eşitlik yolunda

Görme engelli kullanıcılar için web sitesine sesli yönlendirmeler ekleyen, ürün bilgilendirme dokümanlarına seslendirme ve yapay zeka destekli işaret dili ekleyerek de tüm işlemleri herkes için erişilebilir duruma getiren Anadolu Sigorta, 2023 Entegre Sürdürülebilirlik Raporu’nu bu özellikleri kapsayan Engelsiz Çeviri özelliği ile yayınladı. Toplumun her kesimine hizmet edebilecek kapsayıcı ürünler geliştirmeyi ve hizmet sunmayı amaçlayan şirket, bu sayede herkes için erişilebilir olma hedefine bir adım daha yaklaştı. 

 

Anadolu Sigorta toplumsal cinsiyet eşitliği alanında sigortacılık ekosistemini dönüştürüyor 

Şirketin sürdürülebilirlik faaliyetleri arasında, toplumsal cinsiyet eşitliği projeleri ve iş dünyasında kadın liderlerin desteklenmesi gibi birçok önemli çalışma da yer aldı. Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin imzacıları arasında bulunan ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için Eşitlik Komitesi çatısı altında pek çok çalışma yürüten Anadolu Sigorta, 2023 yılında Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından gerçekleştirilen Sözden Eyleme WEPs Programı’na katılan 10 şirketten biri oldu. 

Anadolu Sigorta sürdürülebilirlik çalışmalarını daha da ileri taşıyarak, şirket politikasının ve kurum kültürünün odağına aldığı bu bakış açısı ile topluma ve çevreye olan sorumluluklarını gelecek yıllarda da yerine getirmeye devam edecek.

Anadolu Sigorta 2023 Yılı Entegre Sürdürülebilirlik Raporu’na bu sayfadan erişebilirsiniz

Kaynak: Bülten