Bien ana sponsorluğunda, İDEALİST İç Mimarlık Derneği tarafından düzenlenen söyleşi serisi ‘Aydabir’ Temmuz ayında “Alan İllüzyonları” temasıyla, tarihi Apelyan Apartmanı’nda gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü İç Mimar Elif Arslan Ergün’ün üstlendiği söyleşide konuşmacı olarak görsel mağazacılık ve Perakende Danışmanı Oğuzhan Coşkun ve İç Mimar - Aydınlatma Tasarımcısı Mustafa Akkaya yer aldı.
İDEALİST ve Bien iş birliğiyle hayata geçirilen güncel, sosyal ve ilham veren sohbetler serisi Aydabir, 30 Temmuz’da “Alan İllüzyonları” başlığıyla gerçekleşti. İstanbul Galatasaray’da bulunan tarihi Apelyan Apartmanı’nda düzenlenen söyleşinin konuşmacıları ise görsel mağazacılık ve perakende danışmanı Oğuzhan Coşkun ve iç mimar Mustafa Akkaya oldu. Söyleşinin moderatörlüğünü ise iç mimar Elif Arslan Ergün’ün üstlendi.
Oğuzhan Coşkun söyleşide, alan illüzyonları konusunu ele alarak, müşterilerin alışveriş sürecini yeniden tasarlayıp onlara unutulmaz ve keyifli bir deneyim sunmayı amaçlayan deneyimsel mağazacılık üzerine örnekler verdi. Sohbet sırasında Gümüş Ekonomi’nin giderek büyüdüğünden bahseden Coşkun, Gen Z’nin ihtiyaçlarına da değindi. Ayrıca, dijitalleşme konusunu da ele aldı. Ferrari’nin hikayesini, Nike Hope Alkazar’ı ve Jane Fonda ile Gümüş Ekonomi ilişkisini merak edenlere, bu bilgi dolu sohbeti dinlemelerini önerdi.
Elif Arslan, alan illüzyonları denilince akla ilk olarak sihirbazların geldiğini belirtti. Mimar, iç mimar ve tasarımcıların da aslında mekan aracılığı ile bir algı yaratarak bir nevi sihir yaptıklarını ifade etti. Mekanda algıyı ön planda tutarak, malzeme ve konsept gelişimini tamamladıklarını anlattı.
Mustafa Akkaya ise alan illüzyonları denilince akla ilk gelen şeyin algı illüzyonu olduğunu söyledi. Algıyı da mekan ile kullanıcı arasında en iyi hissettirebilen aracın ışık olduğunu belirtti. Işığın mekanda yarattığı etkilerin algısal farklılaşmalar, derinlikler ve hisler yarattığını ve mekanın kimliğine katkıda bulunan en önemli etkenler arasında yer aldığını ifade etti.
Farklı disiplinlerden gelen konuşmacıların yer aldığı Aydabir söyleşi dizisinde güncel, sosyal ve ilham veren konular özgür ve samimi bir ortamda ele alınıyor. 2022 yılından bu yana devam eden söyleşi dizisi ‘Aydabir’in bir sonraki etkinliği yeni temasıyla Ağustos ayında gerçekleşecek. ‘Aydabir’ söyleşi serisinin tüm videolarına İDEALİST İç Mimarlık Derneği YouTube kanalından ulaşılabiliyor.
Elif Arslan Ergün
2009 yılında Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü’nden mezun olan Elif Arslan Ergün, yüksek lisansını ise 2011’de Scuola Politecnica di Design-Milan’da tamamladı. Aynı yıl Ankara’da Terra İç Mimarlık Şirketi’ni kuran Ergün, 2015’te çalışmalarına İstanbul’da devam etme kararı aldı. Bir buçuk yıl süreyle Jeyan Ülkü Mimarlık’ta çalıştı. 2017’den bu yana Terra İç Mimarlık, Elif Arslan Interiors adıyla çalışmalarını sürdüren Ergün, konut, ofis, mağaza tasarımı, uygulama ve proje danışmanlığı alanlarında faaliyet gösteriyor.
Oğuzhan Coşkun
İstanbul Üniversitesi Uluslararası Ticaret bölümünden mezun olan Oğuzhan Coşkun, 30 yıllık kariyerinde perakende sektöründe global markalarda çeşitli pozisyonlarda çalıştı. Mayıs 2014’te Vitrindeyiz Perakende Çözüm Ortaklığı adlı şirketini kurarak lokal ve global markalara Görsel Sunum ve Perakende konularında danışmanlık vermeye başladı. Kasım 2015’ten bu yana İstanbul Moda Akademisi’nde dersler veren ve markalara özel eğitimler hazırlayan Coşkun, her cuma, LinkedIn’de Vitrindeyiz Bülten adlı moda, perakende ve teknoloji haberlerini paylaşıyor.
Mustafa Akkaya
2009 yılında Bilkent Üniversitesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünden mezun olan Mustafa Akkaya, yüksek lisansını mimari aydınlatma tasarım alanında Almanya’da Hochschule Wismar Üniversitesi’nde tamamladı. Berlin’de ve İstanbul’da aydınlatma tasarım ofislerinde çeşitli uluslararası projelerde çalışma fırsatı yakaladı. 2019 yılının başında IALD profesyonel üyesi olan Akkaya, aynı yıl içerisinde 40 yaş altı 40 aydınlatma tasarımcısından biri seçilerek ödül aldı. 2021 yılının başlarında ise kendi firması olan LINE Aydınlatma Tasarım firmasını kurdu. Mimari aydınlatma tasarım ve danışmanlık alanında hizmet veren LINE, birçok farklı tipolojide ve uluslararası ölçekte çalışmalar sürdürüyor.
Bien Hakkında
Türkiye ve dünyada yapı sektörünün önemli oyuncuları arasında yer alan Bien, tasarımdaki öncü kimliğiyle de dikkat çekmektedir. Ürün yelpazesinde ıslak mekanlara yönelik ürünler, seramik sağlık gereçleri, armatürler, gömme rezervuar, banyo mobilyası ve banyo aksesuarları yer alan Bien, üretimini Bilecik ve Bozüyük’teki fabrikalarında yapmaktadır. Yeni yatırımlarla 1 milyon adet/yıl seramik sağlık gereçleri üretim kapasitesi, armatür üretim tesisi ve tamamlayıcı ürünler üretim tesislerini faaliyete geçiren Bien, yılda 51 milyon m2’nin üzerinde üretim kapasitesine sahiptir. Bien, yurt içinde 100’ü aşkın yetkili satıcısı, 3.500’ü aşkın satış noktasında tüketicilerle buluşmaktadır. 6 kıtada 95’i aşkın ülkeye ihracat yapan Bien, tüm üretimini TS EN 14411 ve TSE YILDIZ/ÇİFT YILDIZ belgelendirmesi ile Türk standartlarına uygun olarak üretmektedir. Entegre Yönetim Sistemi’ni kurarak ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 45001 ve ISO 27001:2013 sertifikalarını alan Bien, aynı zamanda gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması yönetmeliği kapsamında ’Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü’’ (Authorised Economic Operator) sertifikasını almaya da hak kazanmıştır.