Tarih kaynaklarında, adına vakfiyeler yaptırılan, cami inşa ettirilen, dünyanın en ihtişamlı kadınlarından biri olarak görülen ve Edirne’de II. Bayazıt zamanında adına yaptırdığı caminin kitabesine “Zamanın hatunlarının taçlarının incisi Dulkadiroğlu Süleyman’ın kızı Sitti şah” unvanı nakşedilen Sitti Mükrime Hatun’un çeyizi, Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü Müdürlüğü’nün Maraş işi "sim sırma" çalışmalarıyla geleceğe taşındı.
Cumhuriyetin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında, Sitti Mükrime Hatun’un çeyizleri sergilenmesi için Afşin’e getirildi.
Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Ayşegül Kaya, Kahramanmaraş’ın köklü bir çeyiz kültürü olduğunu söyledi.
Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü’nün amacı geçmişi geleceğe aktarmak olduğunu ifade eden Kaya, “Dulkadiroğlu Beyliğinin Elbistan’dan saraya gelin giden Sitti Mükrime Hatun’un çeyizi bizim için çok önemli bir yere sahip.” dedi.
Kaya, “Afşin Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Güven, Fatih Sultan Mehmet'in eşi olan ve Elbistan’dan saraya gelin giden Sitti Mükrime Hatun'un çeyizlerinin yeniden hayata getirilmesi talebinde bulundu. Olgunlaşma enstitüsü olarak kurulumundan bu yana Osmanlı tarihi ve Maraş tarihi üzerine geniş araştırmalar yapmaktadır. Bu çalışmalar bir tanesi de Dulkadiroğlu Beyliğinden Süleyman Bey’in kızı Süleyman Bey’in çeyizi oldu. Dulkadiroğlu Beyliğinden saraya gelin giden Sitti Mükrime Hatun bizim için çok önemli bir yere sahip. Kahramanmaraş olarak çeyize olan düşkünlüğü geçmiş tarihimize dayanmaktadır.” açıklamasında bulundu.
Afşin Belediyesinin destekleriyle yapılan çeyiz çalışmalarının aslına sadık kalarak yeniden hayat bulduğunu aktaran Kaya, “Tarih kaynaklarında, Sitti Mükrime Hatun, üç ay süren bir düğün geleneğinin ardından Fatih Sultan Mehmet'e eş olarak gittiği bilinmekte. Elbistan’dan Edirne’ye fillerle çeyizlerinin götürüldü yine tarih kaynaklarında yer almaktadır. Elbistan'dan Edirne sarayına gelin giden Sitti Mükrime Hatun için yine tarih kaynaklarında güzel bir hanım olduğu, gösterişli, ihtişamı seven, modaya düşkünlüğünden bahsediliyor. Bu kapsamda Sitti Mükrime Hatun’un çeyizinin de dillere destan olduğunu gördük. Olgunlaşma enstitüsü olarak bundan yola çıkarak tarih araştırmalarımızı yaptık. Afşin Belediyemizin de destekleriyle bu araştırmaları günlük hayatınıza yansıtmaya çalıştık. Güzel bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Kurum olarak keyif alarak yapmış olduğumuz bu çalışmalar aslında sadık kalarak yapıldı.” İfadelerine yer verdi.
“Maraş işi sim sırma Mükrime Hatun’un çeyiziyle saraya girdi”
Kahramanmaraş yöresinin geleneksel el sanatları alanında zengin bir şehir olduğunu ifade eden Kaya, şunları söyledi:
“Sitti Mükrime Hatun’un çeyiz çalışmaları kapsamında mutfak kültüründen tutun, giyim kültürüne, günlük hayattan, düğün kına, özel günlerine kadar bütün eserleri araştırdık. Bakır ürünlerden ahşap oyma sandıklara ve camekanlara, ahşap beşiklerimize, kına kıyafetinden gelinine kadar, bindallısına kadar, sabahlığına kadar, seccadesine kadar, abdest alacağın ibriğine kadar hepsinin araştırmalarını yaptık ve üretimimi tamamlayarak güzel koleksiyonunu oluşturduk. Bu koleksiyonun sergilenmesi Cumhuriyetimizin 100. yılına denk gelmesi bizim için ayrı bir değer kattı bize. Geçmişi geleceğe aktarmak, Kahramanmaraş'tan, Elbistan'dan gelin giden kıymetli bir hatunun çeyizini sergilemek ve bundan kurulumuzun imzasının olması, Afşin Belediyesi'yle ortak bir çalışma yapmamız bize ve kurumumuza artı bir değer kattı.”