Türkiye’nin global moda markası Colin’s, 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. Çevreye, topluma ve ekonomiye karşı sorumluluk bilinciyle öne çıkan projelerin ve geleceğe yönelik hedeflerin yer aldığı raporda Colin’s’in "Hazır Giyimi Sorumlu Giyime Dönüştürmek" vizyonuyla hareket ettiğinin altı çiziliyor.
Sürdürülebilirlik çalışmalarını iş modelinin temel taşı olarak tanımlayan Colin’s, 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nda şirketin uzun vadeli hedeflerini açıkladı. Colin’s Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Ahmet Eroğlu, 1983 yılından bu yana, çevreye, insana, topluma ve ekonomiye karşı sorumluluk bilinciyle sürdürülebilir bir gelecek için çalıştıklarını, sürdürülebilirliği bir tercih değil, varoluşlarının bir parçası haline getirmeyi temel hedef olarak belirlediklerini belirtti.
Colin’s olarak 24 ülkede 600’ü aşkın mağaza ile faaliyetlerini yürüttüklerini, uzun vadeli büyüme planları ışığında, 2030 hedeflerinin 35 ülkede 800 mağaza ve 50 online satış kanalına ulaşmak olduğunu söyleyen Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İş yapış şeklimizi ‘Adalet’, ‘Şeffaflık’, ‘Hesap Verebilirlik’ ve ‘Sorumluluk’ ilkeleri üzerine inşa ettik. Bu temel değerlerle, çalışanlarımız için güvenli, adil ve şeffaf bir çalışma ortamı oluşturmayı amaçlıyoruz. Colin’s İSG ve Çevre Politikası doğrultusunda bütün süreçlerimizde insan sağlığını ve ekolojik dengeyi koruma sorumluluğumuzu yerine getirmeyi taahhüt ediyoruz. Amacımız, sıfır iş kazası ve sıfır meslek hastalığı hedefine ulaşmak. Ürünlerimizin yaşam döngüsü boyunca doğal kaynak kullanımını ve atık oluşumunu minimize etmeyi ve çevreyi korumayı hedefliyoruz. Çevreye duyarlı bir ekip ve topluluk oluşturmayı ilke edindik. Colin’s olarak, gençlerin ve kendini genç hissedenlerin hayattan daha fazla keyif alması misyonumuzla 2023 yılında, değişen dünyaya uyum sağlamak ve daha iyi bir gelecek inşa etmek için önemli adımlar attık.”
Hazır giyimi sorumlu giyime dönüştürmek
Colin’s 2023 Sürdürülebilirlik Raporu, şirketin çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarındaki performansını bütüncül bir yaklaşımla değerlendirerek, sürdürülebilirlik vizyonunu ve geleceğe yönelik hedeflerini ortaya koyuyor. Raporda, çevresel etkilerin azaltılmasından enerji verimliliği projelerine, çeşitlilik ve kapsayıcılığı temel alan insan kaynakları stratejilerinden etik ve şeffaf yönetişim uygulamalarına birçok başlık ele alınıyor. “Hazır Giyimi Sorumlu Giyime Dönüştürmek” anlayışıyla, yenilikçi projeler ve güçlü iş birliği ağlarıyla sürdürülebilir bir gelecek için kararlılık vurgusunun öne çıktığı raporda, şirketin kullandığı Planet (Gezegen), People (İnsanlar), Product (Ürünler) ve Policy (Yaklaşım) sözcüklerinin baş harflerinden oluşan 4P Sürdürülebilirlik Modeli, bu dönüşüm yolculuğunun stratejik çerçevesini oluşturuyor.
Sürdürülebilirlik hedeflerini 2030’a kadar enerji tedarikini tamamen yenilenebilir kaynaklara dayandırmak, tedarikçi yönetimi uygulamalarını geliştirmek, genç nesile istihdam imkanı sağlamak ve dijitalleşmek üzerine yapılandıran Colin’s, bu yol haritasıyla moda sektörüne örnek teşkil edecek hedeflere sahip. 2023 için Türkiye’de enerji yönetim sistemi bulunan yüzde 60’lık mağaza hedefini tutturan şirket, 2030’da globalde bu sayıyı yüzde 100’e çıkarmayı hedefliyor.
2030 yılına kadar tüm enerji tedarikini yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı ve enerji tasarrufunda liderlik etmeyi planlayan Colin’s, 2,5 milyon TL’lik enerji verimliliği yatırımı ile üretimden perakendeye tüm alanlarda karbon ayak izini azaltmayı hedefliyor. Raporda, Akıllı Yeşil Mağaza Projesi ile 2023 yılında 359 MWh enerji tasarrufu, pamuk dışı yumuşak elyafların kullanımı sayesinde 168 bin ton su tasarrufu gerçekleştirildiği, 310 bin kolinin ise yeniden kullanıma kazandırıldığı yer alıyor.
Denim yıkama süreçlerinde yenilikçi teknolojiler kullanarak su tüketimini yüzde 84 oranında azaltan şirket, geri dönüştürülmüş malzemeleri tercih ederek doğal kaynakları koruma taahhüdünü sürdürüyor. “Ekolojik Jeans Koleksiyonu” ile lazer yıkama ve taş enzimi gibi tekniklerle çevre dostu ürünler geliştiriyor.
İnsan Kaynakları ve Sosyal Katkı
Çeşitlilik ve kapsayıcılık ilkeleriyle hareket eden Colin’s, halihazırda yüzde 67 kadın çalışan oranına sahip. Colin’s yüzde 34 olan kadın yönetici oranını ise 2030'da globalde yüzde 50'ye çıkarmayı hedefliyor. Yaklaşık 126 bin saat çalışan eğitimi ve 8 bin 800 saate yakın İSG eğitimi ile iş süreçlerinde çalışanların donanımını artıracak eğitimlere de ağırlık veriliyor. Colin’s, büyük başarıların ancak hayattan keyif alan ekiplerle mümkün olduğuna inanıyor. Bu anlayışla, şirket, insan kaynakları stratejisinin temel unsurlarını; yetenek yönetimi odaklı çalışma modeli, dijital İK, yeni nesil performans yönetim modeli, butik insan kaynakları anlayışıyla oluşturulmuş yeni nesil odaklı eğitim sistemi, yeni nesil keyifli iş ortamı ve yüksek seviyede işveren marka değeri olarak belirliyor. Colin’s, 2023 yılında çalışan bağlılığı projeleriyle “STEVIE Yılın Mutluluk Müdürü Ödülü”nü kazanarak bu alandaki liderliğini pekiştirdi. Aynı yıl başlatılan “İç Eğitmenlik Sistemi” ise çalışanların profesyonel gelişimlerini destekleyerek kariyer yolculuklarına katkı sağlamayı hedefliyor.
Raporda, 2023 yılında dijitalleşme ve inovasyona 3.275.768 USD yatırım yapıldığı belirtilerek dijital dönüşümle, iş süreçlerinin optimize edildiği böylece enerji tüketiminin azaltıldığı, kaynak yönetiminin iyileştirilip karbon ayak izinin küçültüldüğü yer alıyor.