Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP) kapsamında deprem bölgelerinde zarar gören hayvancılık işletmelerine yönelik %100 hibeli Profesyonel Çadır Ahır/Ağıl Projesi Çağrısı yapıldığını duyurdu.
Deprem Paketi yardımıyla desteklenen bu proje kapsamında, üreticilere %100 hibe imkanı sunulan profesyonel çadır ahır/ağıl projelerine başvuruların 18 Aralık 2023 tarihinde başladığını ve 05 Ocak 2024 tarihinde sona ereceğini belirtti.
Detaylı bilgi ve başvuru için ilgililerin Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvurmaları gerektiğini vurgulayan Müdür Kayapınar, hayvancılık işletmelerini desteklemeyi hedefleyen bu önemli projenin, deprem sonucu zarar gören üreticilere önemli bir fırsat sunduğunu ifade etti.
DESTEKLE İLGİLİ ŞU BİLGİLERE YER VERİLDİ;
Bu hibe çağrısı ile, 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerde zarar gören büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapan yarı-geçim seviyesinde üretim yapan ekonomik bakımdan aktif yoksul kesim ve yükselme potansiyeli olan ekonomik olarak aktif yoksul kesim hedeflenmiştir.
E. Desteklenecek yatırımın kapsamı
1. Detayları ekte bulunan Teknik Şartname ’de yazılı olduğu üzere, 105 m² demonte yeni ahır-ağıl yapımı (çadır) desteklenecektir.
2. Çadır ahırın/ağılın yerleştirileceği toprak/beton zemininin hazırlanması yararlanıcı tarafından yapılacaktır. Çadır ahır-ağıl kurulacak arazi üzerinde, kuruluma engel olacak hiçbir şey bulunmayacak şekilde yükleniciye teslim edilecektir.
F. Başvuru sahiplerinde aranacak özellikler
1. Başvuru sahiplerinin “C. Uygulama bölgesi” bölümünde yazılı köylerde/mahallelerde ikamet etmesi zorunludur. Duyuru tarihi itibariyle en az 12 ay asli ikametinin bu mahallelerde/köylerde olduğunu gösteren ikamet adresi istenecektir.
2. Başvuru sahiplerinin “C. Uygulama bölgesi” bölümünde yazılı güncel 2023 yılı Hayvan Bilgi Sistemi (HBS) kaydı olmalıdır.
3. Başvuru yapacak kadın çiftçiler için HBS kayıtlılık durumu yok ise yatırım yapmalarına engel teşkil etmemesi için aynı hanede oturan eşinin veya birinci derecede kan veya kayın hısımlarının belgeleri ile hibe desteğinden yararlanabilirler. Değerlendirme aşamasında kayıt belgesi kullanılan kişinin kayıtlı tüm büyükbaş hayvan varlığı puanlamaya tabi tutulur.
4. Tüzel kişiler ve çiftçi örgütleri adına başvuru yapılamaz.
5. Muhtarlar hariç Kamu çalışanları (kadrolu ve sözleşmeli işçi, memur vs.) başvuru yapamazlar.
G. Satın Alma Yöntemi Proje kapsamında KDAKP projesi tarafından karşılanacak yeni çadır ağıl/ahır satın alım işlemleri UNDP tarafından toplu olarak yapılacaktır. H. Başvuru dosyasında bulunması gereken belgeler
1. Başvuru dosyasında Başvuru Formu bulunacaktır.
2.İlçe/İl Müdürlüğü tarafından belirlenen puanlama esas diğer destekleyici belgeler ayrıca dosya içeriğinde bulundurulacaktır. (Yararlanıcıların başvurularını kolaylaştırmak için, İl/İlçe Müdürlüğünde belgesi/bilgisi olan dokümanlar dışındaki belgeler istenecektir.)
4 I. Başvuru Sahiplerinin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar
1. Başvurular, ilan edilen başvuru bitiş tarihinden önce yapılmış olmalıdır. Bu tarihten sonra yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.
2. Başvurular şahsen yapılmalıdır. İnternet veya posta yoluyla yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir.
3. Başvuru dosyaları kümelerde bulunan ilçelerde 3 (üç) takım olarak hazırlanacaktır. Bir takımı İPYB’ye gönderilecek, 1 (bir) takımı Çiftçi Destek Ekiplerince muhafaza edilecektir. Dosyanın 1 (bir) takımı da başvuru sahibinde kalacaktır.
4. Başvuru formunda ve eklerindeki bilgilerden başvuru sahibi sorumludur. Başvuru yapan yararlanıcı hibeye hak kazansa dahi başvuru dosyasında bulunan belge veya bilgilerin gerçeğe aykırı olduğu tespit edilmesi halinde başvuru geçersiz sayılır.
5. Başvuru dosyasındaki maliyet tablolarının Hibe Çağrı Kılavuzu hükümlerinde belirlenen miktarlara uymaması ve/veya tutarsız olması halinde başvuru dosyası nihai değerlendirmeye alınmaz. Bu konudaki sorumluluk başvuru sahibine aittir.
J. Süreç
1. Başvuru sahibi başvurusunu ikamet ettiği köyün/mahallenin bağlı olduğu Ekonomik Kalkınma Kümesi içerisindeki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne yapar.
2. Başvuru dosyalarının, kabul ve uygunluk kontrolünü başvuru dosyasının sunulduğu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Çiftçi Destek Ekipleri (ÇDE) yapar. Eksik belge yoksa başvuruyu teslim alır ve teslim alma belgesini başvuru sahibi ile karşılıklı imzalayarak bir nüshasını başvuru sahibine verir. Eksiksiz başvuru dosyalarının 1 (bir) nüshasını İl Proje Yönetim Birimine (İPYB) gönderirler.
3. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından İPYB’ye gönderilen dosyalar, İPYB tarafından en geç 15 (on beş) gün içerisinde değerlendirilir. İPYB değerlendirmesini “başvuru sahibinin uygunluğu” kıstaslarına göre yapar. Uygun bulunan projeler için ve değerlendirme kriterlerinde belirtilen kriterlere göre puanlama yapılır. En yüksek puandan başlayarak, planlanan sayıda asıl ve yedek yararlanıcı belirlenir. Puanların eşitliği halinde, puanı eşit olanlar arasında, sırasıyla, kadın yararlanıcılara, daha genç yararlanıcılara öncelik verilerek yeniden sıralama yapılır.
4. Değerlendirme raporu ile birlikte belirlenen asil ve yedek listeler MPYB’ye onaylanmak üzere gönderilir. Başvuru dosyaları talep edilmediği sürece MPYB’ye gönderilmez. Uygun görülen listeler (IFAD onayı gerekiyor ise IFAD onayı alındıktan sonra) sonuçların ilan edilmesi için İl Müdürlüklerine resmi yazı ile gönderilir.
5. Asıl ve yedek yatırımcıların listesi İl ve İlçe Müdürlüğü tarafından panolarda ve internet sitesinde 10 (on) gün süreyle ilan edilir. Asıl yatırımcılar ile UNDP ihale sürecini tamamlanması müteakip 20 (yirmi) takvim günü (son günü resmi tatil gününe denk gelmesi durumunda bir sonraki iş günü dikkate alınır) içerisinde sözleşme imzalamayan yatırımcıların yerine sırasıyla yedek yatırımcılar çağırılır. Hibeye konu ağıl/ahır çadır KDAKP çerçevesinde UNDP tarafından satın alınarak yararlanıcıya teslim edilir.
6. Yararlanıcı, İPYB/ÇDE’leri ekinde Teslim Tesellüm Belgesi olan bir dilekçe ile işin tamamlandığı konusunda bilgilendirir. İPYB/ÇDE yararlanıcı tarafından bilgilendirildikten sonra 10 (on) gün içerisinde bizzat İPYB ya da ÇDE’ler aracılığı ile yatırımların hibe uygulama planında belirtilen teknik özelliklere göre yapılıp yapılmadığını tespit eder. Girdi Alımları ve Tesis Tespit Tutanağını hazırlayarak imzalar.
7. İlçelerdeki ÇDE personeli yatırımı yerinde görür ve tespit tutanağı düzenler. Hibe sözleşmesinde belirtilen süre içerisinde ve sözleşmeye uygun yapıldığını tutanağa bağlar. 4 nüsha haline tutulan tutanağın 1 sureti yararlanıcıya bir sureti İlçe Müdürlüğündeki yararlanıcı dosyasına eklenir; 2 sureti ise İl Müdürlüğündeki yararlanıcı dosyasına eklenerek İPYB ‘ye gönderilir.
BAŞVURU FORMU İÇİN TIKLAYIN