Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Doç. Dr. Zuhal Karakoç Dora, Türkiye'ye yönelik kontrolsüz ve düzensiz göçün giderek daha ciddi tedbirler gerektiren bir mesele haline geldiğine dikkat çekti. Bu önemli konuya ilişkin, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a yazılı olarak yanıtlaması için bir soru önergesi sundu.

AB ile Göç Eylem Planı ve Vize Muafiyeti

Doç. Dr. Zuhal Karakoç Dora, Avrupa Birliği (AB) ile yapılan göç eylem planını hatırlatarak, Geri Kabul Anlaşması'nın 24. maddesi gereğince vize diyalog sürecinin öngörülen süre içinde vize muafiyeti ile sonuçlanmaması durumunda anlaşmanın Türkiye tarafından tek taraflı feshedilmesinin mümkün olduğunu belirtti. Dora, "Bu kapsamda anlaşmanın tek taraflı feshi Bakanlığımızın gündeminde yer almakta mıdır?" sorusunu yöneltti.

Geri Kabul Anlaşması ve Türkiye’nin Çıkarları

Dora'nın soru önergesinde, AB ile vize muafiyeti süreciyle bağlantılı olarak yürürlüğe giren Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ve Geri Kabul Anlaşması'nın, Türkiye'nin çıkarlarına nasıl katkı sağladığı sorgulandı. Göç ve sığınmacı akınının yalnızca Türkiye’nin değil, tüm dünyanın en önemli sorunlarından biri olduğuna vurgu yapan Dora, AB'nin Türkiye ile göçü kontrol altına almak için ortak bir eylem planı önerdiğini hatırlattı.

Göç Eylem Planı ve Türkiye-AB İlişkileri

Dora, 29 Kasım 2015 tarihinde Brüksel’de yapılan AB-Türkiye Zirve toplantısında kabul edilen Göç Eylem Planı kapsamında 2016 itibariyle Türk vatandaşlarına Schengen bölgesine vize muafiyeti sağlanmasının ve Türkiye’deki Suriyelilere yapılacak yardımın başlangıç olarak 3 milyar Avro’ya yükseltilmesinin planlandığını belirtti. Ancak Türkiye-AB ilişkilerinin istikrarlı, iyi niyetli ve önyargılardan uzak şekilde ilerlemediğine dikkat çekti.

Soru Önergesindeki Kritik Sorular

Doç. Dr. Zuhal Karakoç Dora'nın Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a yönelttiği kritik sorular şunlardır:

Göç Eylem Planı: Alınan kararların "yük ve sorumluluk" ilkesi çerçevesinde uygulandığını düşünmekte misiniz?

Anlaşma ve Fonlar: Eylem planı kapsamında imzalanan anlaşma ve tahsis edilen fonların Türkiye'nin çıkarlarına ve yumuşak gücünü pekiştirmede nasıl bir rolü ve katkısı bulunmaktadır?

FRİT Projeleri ve Yardımlar: FRİT (Mülteci İhtiyaçları İçin Türkiye Yardım Programı) kapsamında uygulanan projeler ve nakdi yardımların, Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyelilerin gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşlerine desteği bulunmakta mıdır?

Ekonomik Katkı: FRİT kapsamında uygulanan projeler ve nakdi yardımların Türkiye ekonomisine hangi kanallardan ne büyüklükte bir katkısı bulunmaktadır?

Geri Kabul Anlaşması: Haziran 2024'e kadar kaç kişi kabul edilmiştir ve bu sayı anlaşma hükümlerinin uygulanması açısından yeterli midir?

    6. Geri Kabul Anlaşmasının 24. Maddesi gereğince vize dialog sürecinin öngörülen süre içerisinde vize muafiyeti ile sonuçlanmaması halinde Anlaşmanın tarafımızdan tek taraflı feshi mümkündür. Bu kapsamda Anlaşmanın tek taraflı feshi Bakanlığımız gündeminde yer almakta mıdır?

Doç. Dr. Zuhal Karakoç Dora’nın bu soru önergesi, Türkiye’nin göç politikası ve AB ile ilişkileri konusunda daha net ve detaylı bilgiler edinilmesi amacıyla dikkat çekici bir adım olarak görülüyor. Türkiye'nin göç sorununa yönelik daha etkin tedbirler alması ve uluslararası işbirliklerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi, kamuoyunun da beklentileri arasında yer alıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ