1950 yılında siyasete atılan ve 1977-1982 yılları arasında Afşin Belediye Başkanlığı yapan Bozkurt, halk tarafından "efsane başkan" olarak anılıyor. 25 yıl boyunca İl Daimi Meclis Üyeliği görevlerinde de bulunan Bozkurt, görev süresi boyunca gerçekleştirdiği hizmetlerle iz bıraktı.

Doğan Bozkurt, belediye başkanlığı döneminde Afşin'in alt yapısını büyük ölçüde geliştirdi. Beyceğiz Mahallesi’nin alt yapısının büyük bir bölümünü, Atlas Pınarı ile Fidanlık arasındaki yolları, hastane çevresindeki sokakları düzenledi. Afşin’in ilk yeraltı ve bay-bayan tuvaletlerini ve otobüs terminalini inşa ettirdi. 1977 yılında Afşin Belediyesi'ne yeni bir itfaiye aracı kazandırarak belediyenin imkanlarını genişletti.

Afşin’in efsane isimlerinden olan Doğan Bozkurt, halk arasında bilinen adıyla Doğan Dayı ile Yeşil Afşin muhabirlerimizin gerçekleştirdiği röportaj ise şu şekilde:

Efsane Başkan Doğan Bozkurt, Yeşil Afşin Gazetesi’nin Konuğu Oldu (4)

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?  Doğan Bozkurt kimdir, nerede doğdu ve okudu?

Ortaokuldan sonra ben Adana’da okulunu bitirdim. Orası sanat okulu olmuş Okuldan sonra askere gittim biraz askerlikle falan uğraştım. Ondan sonra da politika hayatına düştük. Hatta askerliğin bir kısmı da Kahramanmaraş’ta yaptım. 73 kiloda Adana’da boks ve güreş bölge birincilikleri kazandım. Bunlar hep Afşin’in şerefine. Eskiden beri tahsilli kültürlü bir aileydik. Bu madalya falan çıktıktan sonra mecbur olduk konuşmaya başladık. Bizim devletimize saygımız var. Devletimizin bakanlarına saygımız var.

Afşin Belediye Başkanı olmaya nasıl karar verdiniz?

İlk olarak bir siyasi partinin ilçe başkanlığını aldım. Hacı Ömeroğlu 8 senelik belediye başkanıydı. Cemal Ertekin reislik yapmıştı. Partiden girmedi bağımsızdan aday oldu. Doktor Osman benim yeğenim. Dedim ki oğlum gel seni buraya belediye başkanı seçelim. Dayı ben reislik yapamam çocukları okutuyorum dedi. Eczacı Salime söyledim. Dayı benim arkam yok yapamam dedi. Baktım aday bulamıyorum. Halk beni seviyor. Anneme dedim ki ben reis adayıyım. Sana kim oy verecek dedi ben de aday yok dedim. Ben aday oldum. Ben rüyamda görsem reis olacağım aklıma gelmezdi. Eğer reis olacağımı bilsem esnafları karıştırmazdım. 30 bin liradan fazla para valla görmedim. O zaman fakirlik vardı. Beni televizyonda görenlerden bir tane kötü diyen çıkmıyor Allah’a şükür. Burada otururum, banka borcum yok, kâğıt oyunu bilmem, sigara içmedim. Reisliğim de böyle oldu.

Efsane Başkan Doğan Bozkurt, Yeşil Afşin Gazetesi’nin Konuğu Oldu (3)

Peki reislik döneminde yaptığınız en büyük işler hangileri, ne gibi vaatler verdiniz hangilerini yaptınız bu vaatlerin?

En büyük vaadim elimden hiçbir şey gelmezse damlarınızdaki karları kürüttürürüm dedim belediyenin işçilerine, vaadim buydu. Ama devlet su işlerinin bölge müdürlüğünü aldım, askerlik şubesini aldım. Elbistan’da paşayı getirttim burada şube yoktu bir günde şube getirttim. Babamdan kalma araziyi bedava verdim. Yatılı bölge okuluna 185 dönüm araziyi beleş verdim. Jandarma Karakolunun yerini amcam verdi Afşin güzelleşsin diye. Devlete her zaman yardımcı olduk, hükümetimizin yanındayız, devletimize saygımız var, halkımıza saygımız var, Türklüğümle ve Müslümanlığımla gurur duyuyorum.

Eğer imkânınız olsa yeniden belediye başkanı olmak ister miydiniz?

Yok, yaptım ya dedikodusu çok oluyor. Çünkü tertemiz oturdum kalktım biliyor musun. Maaşımı da işçinin maaşıyla aynı aldım. Onun için efendi oturmak lazım. Seçilenin de öyle iddia etmemesi lazım.

Efsane Başkan Doğan Bozkurt, Yeşil Afşin Gazetesi’nin Konuğu Oldu (1)

12 Eylül 1980 Darbesinde görevdeymişsiniz o gün neler oldu biraz bahsedebilir misiniz?

Ben 1960 inkılabında Sultan Ahmet cezaevindeydim. Menderes zamanında ben cezaevindeydim. O zaman inkılapta kimseyi dövmediler. Aynı zamanda bu 1980 inkılabındaki siyasi mahkûmlarla beraber benim bu yara aldığımda hastanede yattım hepsiyle beraber. Bu ayağım zayıf düştü. Şimdi orada baktım ki yem olarak kullanılıyoruz. Hepsine restimi çektim ama ben hayatta küfürlü laf konuşmam.

Siyasi hayatınız boyunca birçok liderle beraber birlikte olup İsmet İnönü, Süleyman Demirel, Rauf Denktaş, Tansu Çiller, Erkan Mumcu gibi birçok siyasetçiden, üst bürokrattan ödüller almışsınız bunlar hakkında ne düşünüyorsunuz, bu başarılarınızı sizce neye borçlusunuz?

Dürüstlüğüme borçluyum. Ben sonradan doğru yola geçtim. Ben 25 sene Afşinli hemşehrilerime Türkiye çapında en hızlı vilayet meclisi seçtim. Ankara’ya temsilen Kahramanmaraş beni oraya gönderdi. Beni hep vali vekili seçtiler. Çünkü niye Kahramanmaraş valisi bana yerel meclisin içerisinde şimdiye kadar gelmiş geçmiş dürüst çalıştığıma dair takdiri var. Tansu hanımın takdiri vardır. Ben Doğan Bozkurt olarak, Afşin halkımdan, köylümden, kasabalımdan razıyım. Bana kravat taktıran bunlardır. Ben bunu ölünceye kadar unutmam, hangi partili olursa olsun Afşinli hemşerilerime içten saygım ve sevgim vardır. Ben de elimden geldiğince imkansızlıklar dahilinde Afşin halkıma hizmet verdim.

Eskiye göre şu anki Afşin’de ne gibi farklılıklar var, Başkanımıza bir tavsiyeniz ya da öneriniz var mı?

Şimdi Afşin değil de Kahramanmaraş bütün çevresinde hangi partili olursa olsun adayım diyenlere hayırlı ve uğurlu olsun diyeyim. Beyan verdim ben internetten. Şimdi tanıdığım insanlar var bir kısım var arızalanmış adayımız var iki kişi çıkmaz. Diğerleri de hafif Afşin’e hizmet için var. Adaylık Koraya nasip olmuş. Çünkü bu borçlanmış harçlanmış olan adaylar var ya eğer kazansa şuraları satarlardı valla. Şimdiki Koray beyin de hizmet edeceğine inancım var. Yeşil Afşin Gazetesine de bu röportaj için teşekkür ederim” dedi.

Muhabir: Deniz Doğan