Eğitim Uzmanı Nadir Yıldırım, “Sadakatin Ruhu, Afşin” isimli köşe yazısıyla Yeşil Afşin Gazetesi yazarlar kadrosuna merhaba dedi.
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılınç’ın danışmanı Eğitim Uzmanı Nadir Yıldırım gazetemiz yazarlar kadrosuna katıldı.
Eğitim Uzmanı Nadir Yıldırım eğitim, güncel ve bölgesel konulara dair görüşlerini Yeşil Afşin Gazetesindeki köşesinden aktaracak.
Nadir Yıldırım'ın güncel köşe yazılarını gazetemiz ve gazetemizin resmi internet sitesi www.yesilafsin.com'dan takip edebilirsiniz...
Eğitim Uzmanı Nadir Yıldırım'ın gazetemizdeki ilk yazısı
Sadakatin Ruhu, Afşin
Medeniyetlerin ve şehirlerin kültürel dokularının ilk bakıldığı yer, isimleri olsa gerek. Bir şehre adını veren olay, aynı zamanda o şehrin kültürel kodları ve temel karakteristik özellikleri hakkında ipuçları verir.
“Kahraman”, “Şanlı”, “Şerefli” sıfatları bir yana, o şehrin adını aldığı çok daha eski bilgi ve belgelere dayanmış, kimi zaman o topraklara kimlik kazandırmış şahsiyetlerle bir arada anılır ve hatırlanır. Ve oranın sakinleri buraya bu ismin, bir kahramanlık ve bir destanla verildiğini bilir. Onunla gururlanır, benimser ve benzer karakteristik tutum geliştirerek, yaşatılmasını ister.
Örneğin “Anadolu” adı; bolluk, bereket, şefkat, merhamet, medeniyetlere beşiklik etmiş olmasını çağrıştırır. Gerçekten de Anadolu insanı tarih boyunca, hep ismi ile müsemma davranarak dünyaya örnek olmuştur. Bu toprakları işgale gelmiş düşman askerine dahi cephede su verilir. Şefkat gösterilir. Gelen misafirler, bolluk ve bereketle ağırlanır. Tüm dünyaya ana şefkatiyle yaklaşılıp, dünyanın her bir yerindeinsanlara karşı müşfik bir gözle bakılır. Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti her zaman “Ana” şefkati ile dünya inşalarına elini uzatmış, yanında olmuştur.
Bugün komşu ülkelerde yaşanan ve ora insanlarına reva görülen zulüm ve hunharca katliamlardan kaçan insanlara dahi dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin, bu toprağın çocukları Anadolunun yiğitleri, yine “medeniyete beşik” karakteriyle el uzatmış, bir ana şefkati göstermiştir.
Anadolu’nun milli ve yerli hamuruyla mayalanmış bir lideri “Dünya 5’ten Büyüktür”haykırışıyla, emperyalist güce karşı, fikri bir isyan farkındalığı oluşturmuş, dünyanın her yerinde ezilen, mazlum insanlara, Anadolu tarihinden gelen ruhla haykırarak, tüm dünyaya hürriyet, bağımsızlık ve demokrasi dersi vermiştir.
Afşin… Bağımsızlığın, hürriyet için, milletin istiklali ve istikbali için “İlk Bağımsızlık Kurşununun adını verdiği, “Kahraman” ilimiz “Maraş”’ın bir ilçesi.
Alman Şark Enstitüsü Başkanı Dr. Franz Babinger, incelediği Eshab-ı Kehf Mağaraları ile ilgili "Ben Eshab-ı Kehf’ in yeri olarak Dünyadaki şu yerleri inceledim: İspanya’ da, İtalya’ da, Yunanistan’ da, Kıbrıs’ ta, Efes’te, Tarsus’ ta ve son olarak Afşin’ e geldim. Afşin deki Mağarayı günlerce inceledim. Çevresini, yörenin konumunu vs. her şeyi inceledim. Bir Astronomi Uzmanı, bir Arkeolog, bir Tarih Uzmanı, Dinler tarihini yazan araştıran bir yazar bu mevkii nasıl incelemesi gerekir ise o şekilde inceledim ve şu neticeye vardım : ‘Ya Kuran-ı Kerim’i inkar edeceksin, ya da bu mağaranın konumunu değiştireceksin veya değiştirmekle de olmaz her şeyiyle gerçek fışkıran topraklardan alıp götürmek lazımdır. Benim bir araştırmacı olarak hıristiyan aleminden elde ettiğim bilgiler münasebetiyle dünyaya şunu iddia ediyorum : Eshab-ı Kehf, Efsus (Afşin) tadır.”
Adını belki de Kur’an’da tüm insanlığa inancın, sabrın, sadakatin saklı olduğu Ashab-ı Kehf’in büyülü, göz alıcı ilahi kıssasındaki sırla, tarihi efsunlamış, Allah dostlarından alan Afşin ilçemize,o adı çağrıştıran kahraman Afşin Bey’in adının verildiği de rivayet edilir.
Afşin’in tarihini, tarihçilere ve uzmanlarına bırakalım.
Afşin halkı da yaşadığı toprağın ve o topraklara verilen adın hakkını verdiğini ispatlar. Ora insanı hala aynı karakterle, kahraman mizacıyla, vatanperver duruşuyla, kültürel değerlerine sadakatiyle, çalışkanlığıyla, sabır ve kanaatkârlığıyla kim zaman yaşanan zor koşullara rağmen Ashab-ı Kehf’e, Afşin Bey’e ev sahipliği yapar ki, Ashab-ı Kehf’i temsil etmek, Afşin Bey’in adını yaşatmak da bu olsa gerek.
Efsanedir belki ama anlamlı mesajının gerçekliğine o kadara muhtacız ki. Afşin’den “Yedi Uyurlar” olarak bilinen ziyaretgâhında, özel bir mekân vardır: İki taş arasından ancak günahsız, kul hakkı yememiş, Allah’a karşı isyan etmemiş kulların geçebileceğine inanılan, bir mekân. Hala ziyaret edenler, o kayalar arasında kendilerini test ederler.
Bu mesajın anlamı şudur: Afşinli olabilmek için bu iki taşın arasından geçmek demektir. Biri dünyanın cezbettiği süfli çıkarları, diğeri nefsin arzuladığı günahı temsil eder. İnsan, insan olabilmek için bu iki kayanın arasından geçmek zorundadır.
Dünyada kul hakkını gözeterek, insanlara zulmetmeyerek, komşuluk hakkına riayet ederek, devletine, milletine, vatanına, bayrağına ihanet etmeyerek, sadakatle, nefsine hâkim olup Allah’a hakkıyla kulluk gösteren bir kul olarak yaşayanların geçişidir bu. Ne zor iştir bunu başarabilmek.
Ashab-ı Kehf’in çocukları, Afşin Bey’in torunları bugün bu iki kayanınbekçiliğini davranışlarıyla gösterir.
Bunu Yunus’un dergâha eğri büğrü olan bir odun parçasının dahi giremeyeceğini ifade eden hikâyesindeki doğrulukla yaşar.
Yeşil Afşin’e ruh vermiş, iki çetin kaya arasından sıyrılıp geçmiş Allah dostları; Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Debernuş, Şazenuş, Kefeştatayyuş ve sadık arkadaşları Kıtmir’e selâm olsun.
Kahraman Afşin’e isim vermiş, kahramanlığıyla Bizans’ın kâbusu olmuş, Afşin Bey’e selam olsun.
Doğruluğun kapısından girip, Hakk’a ulaşmanın mekânında dostluğu, kardeşliği, sadakati yaşayan ve yaşatan “Afşinlilere” selam olsun.
Nadir Yıldırım'ı Tanıyalım
1965 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladı. Yüksek öğrenimimi Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde tamamladıktan sonra, vatani görevini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde Yedek Subay olarak yerine getirdi. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilköğretim ve liselere öğretmenlik, yöneticilik ve yönetici yardımcılığında bulundu.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalında, Din Sosyolojisi Alanında "Toplumsal Değişim ve Din - Kahramanmaraş Örneği" bitirme teziyle yüksek lisansını tamamladı.
İlmin beşikten mezara kadar olduğuna inanan, iki günü eşit olan ziyandadır ilkesini hayatının bir disiplin ilkesi olarak benimseyen YILDIRIM, bir öğretmen ve bir yöneticinin kişisel gelişimi ve mesleki niteliğini artırmak zorunda olduğu prensibiyle, Ahmet Yesevi Üniversitesi Eğitim Yönetimi ve Denetimi alanında II. Yüksek Lisansını "AB Projelerinin Yönetici Yeterlilikleri Üzerine Etkisi" konulu bitirme projesini yaparak mezun oldu.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğretmenlik ve yöneticilik görevi sırasında özellikle AB Projeler, Stratejik Planlama ve Yönetim, Toplam Kalite Yönetimi, Yetişkin Eğitimi ve İletişim gibi diğer konularda sertifika programlarına katılarak bu konularda da yetkinliğini artırdı.
Benzer ve aynı alandaki Milleti Eğitim Müdürlüklerinde ve Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen çalışmalarda görev aldı. AR-GE yapılanmasında eğitim sistemine katkı sağlamak amacıyla çalışmalarda bulundu.
Kahramanmaraş Valiliği AB Projeleri Bürosu adıyla faaliyet gösteren ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının koordinasyonunda Kahramanmaraş, Osmaniye ve Antakya illerinde yürütülen projelere rehberlik ve izleme görevi için Bölgesel Hibe İzlem Ekibinde görev aldı.
2010 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, Kalite ve Performans Daire Başkanlığında bilgi ve tecrübelerinden yararlanılmak üzere görevlendirildi.
2011 yılında ise aynı başkanlığa Eğitim Uzmanı olarak atandı.
7 Haziran 2015 Seçimlerinde 25. Dönem Milletvekili Adayı olmak üzere Adalet ve Kalkınma Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Aday Adaylığı için görevinden istifa etti. Aday listesinde yer alamadığı için önceki görevine döndü.
Halen TBMM'de Milletvekili danışmanlığı yapan YILDIRIM, evli ve 3 çocuklu olan, Arapça ve İngilizceyi mesleki çalışmalarında kullanabilecek seviyede bilmektedir.