Yaratıcılığın bilim ve sanatla buluştuğu Türkiye’nin ilk Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nin kapanış töreni, Biletinial Torun Center Sinemalarında gerçekleşti. 

Kapanış töreninde; “En İyi Kısa Metraj” ve “En İyi Senaryo Ödülü” ödüllerinin yanı sıra “En İyi VFX Ödülü”, “Ulusal Bilim Kurgu ve Fantastik Sinemaya Katkı Ödülü”, “Uluslararası Bilim Kurgu ve Fantastik Sinemaya Katkı Ödülü” ile “En İyi Uzun Metraj” ödülleri sahiplerine takdim edildi. 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkıları ve Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği’nin organizasyonuyla düzenlenen Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’’nin Merve Serin’in sunuculuğunu üstlendiği kapanış töreni, 4 Ekim tarihinde Biletinial Torun Center'da gerçekleşti. 

Festivalin kapanış töreni İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü öğrencileri Savaş Babacan ve Aysude Karaman’ın yapay zeka tarafından entegre edilen bir oyuncağın hikayesini anlatan “Çocuk Değilim Ben” adlı tiyatro oyunu ile başladı. Tiyatro oyunun ardından sahneye çıkan Festival İdari Direktörü Filiz Dağ, “Aslında başından beri söylediğim tek bir şey var. Festivalimizin adı “Evrensel”. Dolayısıyla yepyeni bir dünyanın içerisindeyiz. Bambaşka teknolojilerin olduğu, teknolojinin yaşamla bütünleştiği yepyeni bir dünyadayız. Bilim kurgunun önemi, fantastik sinemanın önemi, hayal etmenin önemi çok büyük. Türkiye’de bu alanda sizler gibi içerik üreten, emek veren birçok yapımcı, yönetmen, oyuncu bu işin mutfağında olan herkesi, emek verdiği işin kıymetini ödüllendirmek, bu alana desteğimizi vermek ve bu sektörün büyümesini sağlamak en büyük amacımız.” ifadelerini kullandı.

Festival Yönetmeni Atilla Erkmen ise konuşmasında “Üçüncüsünü yaptığımız bu güzel festivalde tekrar birlikte olmaktan çok mutluyum. Filiz beni ilk senemizde arayıp böyle bir festival yapıyoruz dediğinde hiç düşünmedim bile.  Burada harika bir ekiple beraber olmak çok güzel. Tüm ekibe teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Festival ekibinin teşekkür konuşmaları ardından Deniz Türkeri’nin “Dijital Sanatlar & Yapay Zekâ Film Gösterisi” yapıldı. Türkeri: Öncelikle bu harika  festivale katkıda bulunan herkesi tebrik ediyorum. Sinemacı değilim, böyle bir geçmişim de yok. Sadece çok iyi bir sinema izleyicisi olduğumu düşünüyorum. Sanatçı özelliğim var ama yapay zekanın kattığı güzellikleri kullanabildiğim bir ortam oldu ve ben de böyle bir film yarattım. Yapay zekâ ve sinema gerçekten önümüzdeki zamanlarda artık birlikte çalışacaklar.” ifadelerini kullandı.

En İyi Kısa Metraj Ödülü “Kota” Filminin Oldu!

En İyi Kısa Metraj Ödülü’nün takdimi, Dr. Ebru Diken tarafından Yönetmen Serdal Altun’un yönettiği, 2040 yılında teknolojik gelişmelere rağmen su krizini önüne geçmeyerek toplumun su bulma mücadelesini ele alan “Kota” filminin oldu.

En İyi Senaryo Ödülü “Mavi Ölüm” Takdim Edildi.

En İyi Senaryo Ödülü Şebnem Kitiş tarafından takdim edilirken, senaryo jüri üyesi Berk Çoker: Senaryo değerlendirmelerimiz sonucunda Mehmet Kanadlı’nın kaleme aldığı “Mavi Ölüm” kazandı. Mehmet Bey'in bu senaryoda ilginç bulduğumuz tarafı, küçük bir kasabada geçen aslında gerilim unsurlarını başarılı bir şekilde bir araya getiriyor olması. Karakterler arasında geçen diyaloglar, kasaba yaşamını yansıtmakla kalmayıp karakterlerin kişiliklerini de açığa çıkartıyor.” ifadelerini kullandı.

En İyi VFX Ödülü ve En İyi Uzun Metraj Ödülleri Sahibi “Restore Point”

En iyi VFX Ödülü’nün takdimini Görsel Efektler Jüri Başkanı Kerem Kurtoğlu ve Atlas Space’den Burcu Doğru takdim ederken, En İyi Uzun Metraj Ödülünü ise Hande Kara takdim etti. Yönetmen Robert Hloz’un yönettiği Türkiye Prömiyerinde yer alan Restore Point, bilim, insanlığa şiddet içeren suçların kurbanlarını hayata döndürme yeteneği kazandırmış, öldürülen bir çiftin davasını çözmeyen çalışan hırslı bir dedektifin hikayesini anlatıyor.

Ulusal Bilim Kurgu ve Fantastik Sinemaya Katkı Ödülü “Müjde Ar’a” Takdim Edildi.

Bilim kurgu ve fantastik alanında emek vermiş isimleri ön plana çıkarmayı ve yeni oluşumlara zemin hazırlamayı amaçlayan festivalde Ulusal Fantastik Bilim Kurgu Sinemaya Katkı Ödülü, Müjde Ar’a verildi.

Ödülü Akın Robotics’den Dr. Özgür Akın takdim ederken, Akın: Bugün 21. yüzyılda artık sinemalar yapay zeka ile birleşmeye başladılar ve çok farklı bir boyut oluşmaya başladı. Artık yapay zeka ile herhangi bir senaryo yazabiliyoruz. Bu senaryolarla karakter, görüntü, ses oluşturabiliyoruz ve bunları birleştirerek çok daha farklı hayallere dayanan, sinema filmleri elde edebiliyoruz. Biz bir zamanlar belki bir hayal ürünüydük ama şimdi Türkiye’de dünyanın ilk insansı robot fabrikasına sahip olma özelliğini taşıyoruz.Biz teknoloji ve bilim insanlarıyız ama bizi bu eğiten aynı zamanda sanat dünyasıdır. Her zaman sanat dünyasının yanındayız.” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Bilim Kurgu ve Fantastik Sinemaya Katkı Ödülü'nün Kazananı “Dominique Pinon” Oldu!

Ödülü Prof. Dr. Itır Erhart takdim ederken, Fransız sinemasının yaratıcı yüzlerinden biri olarak, bilim kurgu ve fantastik türdeki performanslarıyla karşımıza çıkan Dominique Pinon, Jean-Pierre Jeunet'in yönettiği "Amelie" ve "Delicatessen" gibi yapımlardaki benzersiz oyunculuğu sayesinde sinemaseverlerin gönlünde taht kuran kurmuş, özgün karakterleri başarıyla ekrana yansıtarak bilim kurgu dünyasında önemli bir yer edinmiştir.
 

Kaynak: Bülten