Paribu ve Sivil Toplum için Destek Vakfı’nın 6 Şubat depremlerinden etkilenen gençlerin iyi olma hâlini desteklemek amacıyla kurduğu iş birliği devam ediyor. Konuyla ilgili çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşlarının projelerini desteklemek için Gelecek için Dayanışma Fonu bu yıl ikinci kez başvuruya açıldı. 

Gelecek için Dayanışma Fonu, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından, depremlerden etkilenen gençlerin iyi olma haline katkıda bulunan sivil toplum kuruluşlarının projelerini desteklemek amacıyla bu yıl ikinci kez hayata geçiriliyor. Paribu ve Sivil Toplum için Destek Vakfı iş birliği ile yürütülen bu proje, çalışmaların Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma amaçlarından Yoksulluğa Son ve Nitelikli Eğitim amaçlarına yönelik gerçekleştirilmesini önceliklendiriyor. 

Gelecek için Dayanışma Fonu’na başvurular 12 Eylül 2024 Perşembe günü saat 18.00’e kadar devam edecek. Başvuruların tamamlanmasının ardından teknik değerlendirme süreci başlayacak ve başvuru sonuçları Ekim 2024’te açıklanacak. 

Fona başvuracak kuruluşlar hangi alanlarda çalışmalı?

8 Ağustos’ta başvuruları açılan fondan faydalanmak için STK’ların odağında, depremlerden etkilenen ergenlerin ve gençlerin iyi olma halini desteklemeye yönelik aşağıdaki yaklaşımlardan en az bir tanesinin yer alması bekleniyor: 

  • Eğitim hakkına erişimin artırılması ve okul terkinin önlenmesi, 
  • Gençlerin istihdama katılımının desteklenmesi, 
  • Sağlık hizmetlerine erişimin iyileştirilmesi, 
  • Güvenli barınma imkanlarına ulaşımın sağlanması, 
  • Kültür-sanat faaliyetlerine katılımın artırılması, 
  • Spor faaliyetlerine erişimin kolaylaştırılması,
  • Sosyal hayata katılımın güçlendirilmesi. 

Hangi kuruluşlar başvurabilir?

Fona başvuran kuruluşların aşağıdaki kriterlere uyması bekleniyor. 

  • Türkiye’de kurulmuş dernekler, vakıflar, kâr amacı gütmeyen kooperatifler ve diğer kâr amacı gütmeyen kuruluşlar*,
  • Proje faaliyetlerinin çıkıtları ile doğrudan ergenleri ve gençleri hedefleyen kuruluşlar**,
  • İlgili alanda deneyim, kurumsal kapasite ve vizyona sahip kuruluşlar, 
  • Fon kapsamında karşılıklı belirlenecek ihtiyaç alanları üzerinden kapasite güçlendirme çalışmalarına katılmayı taahhüt eden kuruluşlar. 

 (*) Meslek odaları ve yardım kuruluşlarıyla sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları fondan yararlanamazlar. Başvuru sahibi kuruluşların diğer üniversite, şirket, kamu kurumları ve yerel yönetimler, tüzel kişiliğe sahip olmayan yapılar vb. ile iş birliği yapmaları mümkündür ve teşvik edilir. Vakıf üniversitelerinin uygulama ve araştırma merkezleri başvuru yaparken bu merkezlerin bütçesini iletmeleri beklenir.

(**) Deprem bölgesinde yerleşik olan ya da bu kuruluşlarla ortaklıklar kuran STK’ların başvuruları önceliklendirilecektir.

Gelecek için Dayanışma Fonu hakkında detaylı bilgiye ve başvuru formuna buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: bülten