Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada kurban ibadetinin insana ve çevreye zararı olmadan yerine getirilmesi için dikkat edilmesi gereken hususları belirtti.

Kurban Bayramı sebebiyle hayvanlarla daha fazla temas edilmesi ve kurban eti tüketilmesi bazı zoonotik (hayvandan insana geçen) hastalıklara maruz kalma riskini de artırdığını belirten İlçe Sağlık Müdürlüğü, ”Kurban Bayramı’nda kurbanlık hayvan nakli ve alımından başlayarak etlerin tüketilmesine kadar sağlık ve hijyen kurallarına azami özen gösterilmesi çevre ve toplum sağlığı açısından oldukça önem taşımaktadır.” İfadelerini kullandı.

Kurban Bayramında kurbanların, Tarım ve Orman Bakanlığından Şartlı Onay Belgesi almış kesimhaneler ile Kurban Hizmetleri Komisyonlarının belirlediği kesim yerlerinde kesilmesi hususunda uyaran İlçe Sağlık Müdürlüğü, kurbanlık hayvanın kesinlikle Veteriner Hekim kontrolünden geçmiş, sağlıklı hayvan olduğuna dikkat edilmesi konusuna dikkat çekti.

İlçe Sağlık Müdürlüğü, “Kesim işleminin hijyenik yerlerde ve ehil insanlar tarafından yapılmalı. Kesim sonrası hayvanların hastalıklı organlarının ve atıklarının gelişigüzel ortalığa atılmaması ve köpek gibi etçil hayvanlara kesinlikle çiğ olarak yedirilmemesi gerekiyor. Kesilen hayvanlara ait kistli iç organlar ve her türlü atığın derin bir çukura gömülüp bulunabiliyorsa sönmemiş kireç dökülerek kapatılmalı. Kurban kesen, hayvanı yüzerek et taksimi yapan kasap ve yardımcıları ile kurban sahiplerinin etle temas eden uzuvlarında yara olmaması, bu durumda olanların kesim, yüzme ve et taksimi işini yapmaları zorunlu ise hijyenik eldiven kullanmaları önemlidir.” açıklamasında bulundu.

Etlerin kokuşma ve bozulmanın önlenmesi için hava alacak şekilde taşınması ve en kısa sürede uygun yöntemlerle muhafaza edilmesini söyleyen İlçe Sağlık Müdürlüğü, İnsan sağlığı için en önemli konulardan birisi etlerin korunması ve saklanması olduğunu söyledi.

Kurbanlıktan geçebilecek zoonotik hastalıklar ve kırım kongo kanamalı ateşi konusunda önemli bilgilendirmelerde bulunan İlçe Sağlık Müdürlüğü, şu ifadelere yer verdi; “Ülkemizde bu hususta önem arz eden zoonotik hastalıkların başında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kist hidatik, şarbon, brusella ve Toksoplazmoz gelmektedir. Kurban bayramının KKKA hastalığının yoğun görüldüğü dönemlere rastlaması ve hastalığın viremik (kanda virüs yükünün fazla olduğu dönem) dönemdeki hayvanların kan, idrar ve vücut sıvıları ile dokularına korunmasız temasla bulaşabiliyor olması bazı korunma önlemlerinin alınmasının önemini ortaya koymaktadır. Bu itibarla, hastalığın hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiği, hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilecek olmaları unutulmamalı bu nedenle hastalığın sık olarak görüldüğü bölgeler başta olmak üzere hayvanların kan, idrar gibi vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hastalığın bulaşmasını engellemek için eldiven kullanımı gibi gerekli koruyucu önlemler mutlaka alınmalı, vücuda kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmadan uygun bir malzeme (cımbız, eldiven, bez ve naylon poşet gibi) ile çıkarılmalıdır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler, kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.” açıklamasında bulundu.

Son olarak Kistli organlar için yapılması gerekenleri söyleyen İlçe Sağlık Müdürlüğü; “Kesilen veya ölen hayvanların kist bulunduran organları mutlaka köpeklerin ve diğer etçil hayvanların ulaşamayacağı şekilde gömülerek bertaraf edilmelidir. Özellikle kurban bayramlarında bu hususlara daha çok dikkat edilmelidir.” İfadelerine yer verdi.

Muhabir: Eda Yamanlı