Munzur Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Taylan Sançar, Malatya Fayının aktif bir fay olduğuna dikkati çekerek, “Beklenen kırılma uzunluğu 165 kilometre yani fayın tamamı olarak düşünürsek minimum 7,4’lük bir deprem üretir” dedi.
TÜBİTAK ve Çin Bilim Akademisi iş birliğiyle Malatya Fayı üzerinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Sançar,“Malatya Fayı ile ilgili şu anda iki proje yürütülüyor. Bir tanesi Malatya Fayının eski deprem tarihçesinin fay zonu boyunca zenginleştirmek amacıyla ikincisi de İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Jeolog Doç. Dr. Cengiz Zabcı tarafından yürütülen proje kapsamında da Malatya Fayının 6 Şubat depremleri sonrasında hız değişimleri nasıldır diye hem karadan hem de uydudan çalışmalar yapıyoruz. Bunun dışında yine Malatya Fayının kuzeyinde olan paleosismolojik yöntemle gösterdiğimiz depremler güneyde de bulunuyor mu, bu anlamda fayın eski davranışında bütün fay zonu boyunca kırık meydana geldi mi bunu araştırıyoruz. Malatya Fayından başlayıp neredeyse Urfa’ya kadar uzanan 300 kilometrelik bir hat boyunca yerin çok derinlerinin röntgenlerini alarak fayın derindeki devamına bakıyoruz. Çünkü fayın derinde olup olmaması meydana gelebilecek bir depremin şiddetiyle ilgili bize tahmin noktasında önemli bir veri sağlayacak. Fayla ilgili çalışmalar henüz sonuçlanmadı. Projeye başlayalı bir yıl oldu, üç yıllık bir proje. Bu yılda tamamlandıktan sonra deprem potansiyeliyle ilgili çok daha sağlıklı yorumlar yapacağız”dedi.
Doç. Dr. Taylan Sançar, fayın uzunluğuyla büyüklüğü arasında bir ilişki olduğuna dikkati çekerek, “Beklenen kırılma uzunluğu 165 kilometre fayın tamamı olarak düşünürsek minimum 7,4’lük bir deprem üretir. Ama şiddet başka bir şey bunun için zeminle, binalarla ilgili çok ciddi veriler toplanması lazım”değerlendirmesini yaptı.
Malatya Fayının tamamıyla ilgili bir çalışma yürütüldüğünü kaydeden Sançar, “Her iki projede Malatya Fayının bütünlüğü üzerine odaklanmış durumda. Sadece kullanılan yöntemler biraz daha farklı. Ama her iki projenin amacı Malatya Fayının tamamıyla ilgili verileri ortaya çıkarmak yoksa bölüm bölüm çalışılmıyor. Projede farklı iş paketleri var. Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından altı ayda bir yürütülen çalışmada arkadaşlarımız buraya gelip istasyonlar üzerinde ölçümler alıyorlar. Jeoloji çalışmaları daha çok yazın yapılıyor. Bu seneki çalışmalar haziran ya da temmuzda başlayıp, birkaç ay sürecek. Mevsim koşulları ve çalışmanın içeriğine göre projenin farklı dönemleri var” diye konuştu.
Sançar, Malatya Fayının aktif bir fay olduğunu kaydederek, “Malatya Fayının aktif olduğunu en büyük kanıtı, Türkiye Diri Fay Haritasıdır. Türkiye Diri Fay Haritası, hem 1992 hem de 2012 yılındaki versiyonunda Malatya Fayını aktif bir fay yani deprem üretme tehlikesi olan bir fay olarak haritalamıştır. Bundan sonra ortaya çıkan bütün verilerde Malatya Fayının aktif olduğunu gösterdi. Diri bir faydır, 2-3 milyon yıl önce öldüğü gibi bir şey yoktur” bilgisini verdi.