Kalın, deprem bölgesinde devam eden mücbir sebep halinin süresinin uzatılması ve bölgedeki meslek mensuplarının, esnaf ve sanatkârların, sanayi ve ticaret kuruluşlarının taleplerinin karşılanması gerektiğini vurguladı.

Başkan Kalın, depremden en çok etkilenen iller arasında yer alan Kahramanmaraş ve diğer bölgelerde mücbir sebep süresinin 31 Ağustos 2024 tarihinde sona ereceğini belirtti. Ancak Van depreminde 72 ay, Kocaeli depreminde ise 24 ay mücbir sebep hali uygulandığını hatırlatarak, yaşanan asrın felaketinde mevcut sürenin yetersiz kaldığını ifade etti. Kalın, mücbir sebep süresinin il ve ilçe ayrımı yapılmaksızın en az 28 Şubat 2025 tarihine kadar uzatılması gerektiğini belirtti.

 

Mali Müşavirler Zor Koşullarda Çalışmaya Devam Ediyor

Deprem sonrası en çok zarar gören meslek gruplarından biri olan mali müşavirlerin durumuna dikkat çeken Kalın, 1.200 mali müşavirin ofis ve evlerinin yıkıldığını, 80 meslektaşlarının vefat ettiğini, binlerce meslektaşlarının ise birinci derece aile yakınlarını kaybettiğini söyledi. Kahramanmaraş’ta 360 aktif ofisten 350’sinin yıkıldığını veya ağır hasar aldığını belirten Kalın, bu zor koşullara rağmen meslek mensuplarının konteyner ofislerde, evlerinde veya mükelleflerinin yanında aktif olarak çalışmalarını sürdürmeye çalıştığını ifade etti.

Vergi ve SGK Primlerinin Taksitlendirilmesi Talebi

Kalın, deprem bölgesinde esnaf, sanatkârlar ve ticaret ile sanayi kuruluşlarının tahakkuk eden vergi ve SGK primlerinin, rasyo (likidite) oranlarına bakılmaksızın ve teminat aranmaksızın 30 Haziran 2025 tarihine kadar başvuruları alınarak, 24 ay faizsiz taksitlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kalın, bölgenin sanayi bölgesi olması nedeniyle, iş dünyasının toparlanması ve göçü önleyerek istihdam oluşturulmasının önemine vurgu yaptı.

BAĞ-KUR Prim Tahakkuklarının İptali ve İstihdamı Destekleme Önerisi

Abdullah Kalın, mücbir sebep süresince BAĞ-KUR prim tahakkuklarının iptal edilmesi ve ileride talep edilmesi durumunda yeniden hizmet ihya imkânının sağlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, iş göçünü önlemek ve istihdamı artırmak amacıyla tüm işverenlere SGK prim ve vergisel avantajlar sağlanmasının elzem olduğunu ifade etti. Aksi takdirde, bölgedeki ticaret ve sanayi sektörlerinin ayağa kalkmasının zorlaşacağını ve şehirlerin inşa ve ihya sürecinin olumsuz etkileneceğini dile getirdi.

                              

Mali Müşavirler İçin KOSGEB Destekleri ve Enflasyon Düzeltmesi Talebi

Kalın, bölgede serbest meslek mensuplarının KOSGEB kredi ve desteklerinden yararlandırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, üçer aylık geçici vergi dönemlerinde yapılan enflasyon düzeltmesinin yıllık olarak uygulanması ve vergiden muaf tutulması gerektiğini önerdi.

 

Haklı Taleplerimizin Karşılanmasını Bekliyoruz

Mali Müşavirler Odası Başkanı Abdullah Kalın, devletin pandemi döneminde olduğu gibi, bu zor süreçte de üzerlerine düşen görevleri yerine getirdiklerini belirterek, kamu otoritelerinin haklı taleplerine hassasiyet göstereceğine olan inançlarının tam olduğunu ifade etti. Kalın, Cumhurbaşkanlığı, Hükümet, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın, deprem bölgesindeki mücbir sebep hali taleplerini dikkate alarak, meslek mensuplarının işlerini daha sağlıklı bir şekilde yapabilmeleri için gerekli adımların atılmasını beklediklerini belirtti.

Muhabir: Eda Yamanlı