Son 3 yılda hızla artan kira fiyatları, göçle artan nüfus ve satılık konut fiyatlarındaki yükselişle birlikte iyice arttı.
15 aydır uygulanan sıkı para politikası, bu alanda da etkisini göstermeye başladı.
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Enflasyon Raporu sunumunda, kira enflasyonunda yavaşlama görüldüğünü belirtti ve fiyat artışlarının eskisi kadar yüksek olmadığını vurguladı.
Sektör yetkililerine göre, kira zam sınırı kaldırıldığından beri iki ay üst üste TÜFE’nin 12 aylık verileri yüzde 65 civarında açıklandı.
Kira fiyatlarında ekim uyarısı: yeni artışlar kapıda!
Gayrimenkul uzmanı Olcay Selvi, "İstanbul’da 100 metrekarelik daireler için kira ortalaması 20 bin TL idi. Eğer bu tutara kira zamları uygulanırsa, 33 bin lira civarına çıkması lazım. Şu anda aynı dairenin boş fiyatı 25 bin ile 27 bin TL arasında." dedi.
Konut üretimine duyulan ihtiyaç her geçen gün artıyor.
Türkiye’de evlilikler, boşanmalar ve eğitim nedeniyle her yıl 800 bin yeni konut yapılması gerekiyor.
Kira fiyatlarında ekim uyarısı: yeni artışlar kapıda!
Ancak Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, üretim rakamları bu ihtiyacı karşılamıyor. 2021’de 626 bin, 2022’de 642 bin, 2023’te ise 533 bin konut için yapı izin belgesi verildi. Bu da ihtiyacın altında bir üretim olduğunu gösteriyor.
Uzmanlar, bu durumun kira düşüşü önünde büyük engel olduğunu dile getiriyor.
Sektör yetkilileri, bunun özellikle büyük kentlerde taşınma hareketliliği yaratabileceğini ifade ediyor ve kiralarda artışların yeniden hızlanabileceği uyarısında bulunuyorlar.