Türkiye’de kripto varlıklar ve blokzincir teknolojileri alanında bilinçlenme ve düzenleme çalışmalarına öncülük etmeyi hedefleyen Kripto Varlık Derneği (KRİPTODER), Şenol Vatansever’in kurucu başkanlığında faaliyete geçti. Dernek, Türkiye’nin bu alandaki potansiyelini harekete geçirerek, piyasalarda güven ortamı tesis etmeyi ve sektörde düzenleyici bir yapı kurulmasına katkı sağlamayı amaçlıyor. Tanıtım etkinliğinde konuşan Vatansever, Türkiye’nin kripto varlık ekosisteminde bölgesel bir lider olabileceğini vurgularken, sektör paydaşlarıyla iş birliğini güçlendirecek projeler ve eğitim çalışmalarıyla sağlıklı bir gelişim hedeflediklerini belirtti.

Kripto varlıklar ve blokzincir teknolojileri konusunda eğitim, seminer ve etkinlikler düzenleyerek toplumu bilinçlendirmeyi amaçlayan Kripto Varlık Derneği’nin (KRİPTODER) kuruluş çalışmaları tamamlandı. Türkiye’nin bu alanda var olan potansiyelini harekete geçirmeyi, piyasaya düzen getirilmesi ve güven oluşturulması çalışmalarına katkı yapmayı amaçlayan KRİPTODER’in Kurucu Başkanı Şenol Vatansever oldu.

Derneğin tanıtım etkinliğinde konuşan Başkan Şenol Vatansever, KRİPTODER’in kuruluşunun, kripto varlık dünyasında Türkiye için güçlü bir gelecek kurma adına atılan önemli bir adım olduğunu söyledi.

Kripto varlıkların son on yılda, sadece finansal sistemde değil, küresel ekonominin birçok alanında yeni bir dönemi başlattığını anlatan Vatansever, “Blokzincir teknolojisinin güvenlik, şeffaflık ve merkeziyetsizlik gibi devrim niteliğindeki özellikleri, toplumsal ve ekonomik yaşamda çok çeşitli dönüşümlere yol açıyor. Bizler, KRİPTODER olarak bu dönüşümü en sağlıklı ve güvenli şekilde destekleyeceğiz” dedi.

“Türkiye bölgesel lider olabilir”

Kripto varlıkların sadece bireylerin yatırımlarıyla sınırlı olmadığını, toplumsal bir dönüşümü ifade ettiğini kaydeden KRİPTODER Başkanı Vatansever, şöyle konuştu:

‘Bugün dünyada milyonlarca insan, finansal özgürlüğe ve fırsat eşitliğine ulaşma yolunda kripto varlıklardan faydalanıyor. Ülkemizde de bu gelişmeleri göz ardı etmek yerine, tam tersine sahiplenmek ve doğru bir şekilde yönlendirmek en büyük hedefimiz. Türkiye, kripto varlık ekosisteminde potansiyel bir bölgesel lider olabilir ve KRİPTODER olarak bu hedefe ulaşmada öncü bir rol üstlenmeyi amaçlıyoruz.’

Türkiye’de kripto varlık ve blokzincir teknolojisi alanında çalışan bireylerin ve şirketlerin sayısının hızla arttığına işaret eden Vatansever, “Bu gelişimi daha ileriye taşımak, güven ortamını tesis etmek ve sektörün yasal altyapısını güçlendirmek adına birlik olmamız gerekiyor. İşte tam da bu noktada, KRİPTODER olarak, tüm sektörü kapsayan iş birliği kültürünü teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Kripto varlık sektöründe daha fazla güven yaratmak, ulusal ve uluslararası standartlara uyum sağlamak ve sürdürülebilir bir gelişim sağlamak adına sorumluluk üstlenmekteyiz” diye konuştu.

KRİPTODER olarak, bilinçlenmeyi artırmak ve kripto varlıkları güvenli bir yatırım alanı haline getirmek amacıyla eğitim çalışmaları, düzenleyici uyum projeleri ve araştırmalar gerçekleştireceklerini belirten Vatansever, “Özellikle sektörümüzün karşı karşıya olduğu zorlukları ele alırken, ülkemizde kripto varlık kullanımının ve blokzincir projelerinin yaygınlaşması için çaba sarf edeceğiz. Ayrıca, devlet kurumlarıyla iş birliği içinde çalışarak, ülkemizde kripto varlıkların geleceğini en iyi şekilde yönlendirecek düzenlemelere katkı sunacağız. Çünkü biliyoruz ki düzenleyici altyapının güçlü olması, sektörümüzün sürdürülebilirliği için hayati önem taşıyor” dedi.

“Türkiye bu dijital devrimi yakalamalı”

Dünyada blokzincir teknolojisinin uygulama alanlarının genişlediğini, finansın ötesinde, lojistikten sağlığa, eğitimden enerjiye kadar birçok sektörde kullanıldığını anlatan Şenol Vatansever şunları söyledi:

“Bizler de ülke olarak bu dijital devrimi yakalamalı ve bu yenilikçi teknolojiyi hem bireyler hem de kurumlar için fayda sağlayacak şekilde hayata geçirmeliyiz. Kripto Varlık Derneği olarak misyonumuz, sektördeki gelişmelere rehberlik etmek ve toplumun her kesiminin bu dönüşümden en iyi şekilde yararlanabilmesi için çalışmak olacak. KRİPTODER’i yalnızca bir dernek olarak değil, aynı zamanda ülkemizde dijital finans devriminin destekçisi olarak konumlandırıyoruz. Hedefimiz, Türkiye’yi küresel kripto varlık ekosisteminde önemli bir oyuncu haline getirmek. Bunun için tüm paydaşlarla çalışmaya hazırız.”

Şenol Vatansever, bu alanda kurulan ve kurulacak dernekleri bir federasyon çatısı altında birleştirmeyi ve daha güçlü bir sivil toplum yapısı oluşturmayı da hedeflediklerini bildirdi.

CryptoPowerEx/Gökhan İlikli: Yatırım yapacak yeni alan doğdu

CryptoPowerEx CFO'su Gökhan İlikli de burada yaptığı konuşmada, bu piyasalarla ilgili yasal düzenlemelerin yapılması ve SPK denetimiyle birlikte sektörün potansiyelini kullanacak hale geldiğini, merdiven altı bazı borsaların Türkiye’ye yaşattığı kötü deneyimlerin geride kaldığını söyledi.

Kripto piyasasının vatandaşın yatırım yapacağı yeni bir alan olacağını belirten İlikli, aynı zamanda kripto piyasası sayesinde uluslararası sermayenin de Türkiye’ye yönelebileceğini, kripto piyasasının Türkiye’ye büyük ivme kazandıracağını ifade etti. İlikli, “girişimciler için yeni fırsatlar doğuyor. Varlıklar token’laşırsa güvenli yatırım alanı oluşacaktır” dedi.

MÜSİAD/Osman Çalışkan: Türkiye kendi sistemini kurmalı

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Osman Çalışkan da kripto piyasasının bütün dünyada bazı belirsizlikler içerdiğini, sistemin tam kurulamamış durumda olduğuna işaret ederek, bu alanda bu aşamada yapılacak çalışmaların Türkiye’yi avantajlı hale getireceğini anlattı. Çalışkan, “Türkiye kendi modelini, kendi felsefesini kabul ettirebilir. Sistemimizi ihraç edebiliriz” diye konuştu.

KRİPTODER tanıtım etkinliği kapsamında düzenlenen ve moderatörlüklerini Prof. Dr. İzzet Gökhan Özbilgin ve Prof. Dr. Güner Gürsoy’un yaptığı panellerde de konuşmacılar kripto varlıklar ve blokzincir teknolojileri konularında görüşlerini açıkladılar.

Kaynak: Bülten