Üç aydan uzun süre devam eden veya nükseden ağrılar, kronik ağrı olarak adlandırılıyor. Bu ağrılar uyku sorunları, anksiyete, depresyon ve kronik yorgunluk gibi birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Yataş Uyku Kurulu Üyesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Berhan Bayram, kronik ağrı tedavisinde kronik ağrı ve uyku sorunlarının birlikte ele alınması gerektiğine dikkat çekiyor.
Kronik ağrı, 2018 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından revize edilen Uluslararası Hastalık Sınıflandırmasında (ICD-11) ilk kez bağımsız bir hastalık olarak listelenen, 3 aydan uzun süre devam eden veya nükseden ağrıyı ifade ediyor. Dünya üzerinde görülme sıklığı %13-25 arasında değişiyor. Kronik ağrılı hastalarda uyku sorunları, anksiyete, depresyon ve kronik yorgunluk dahil olmak üzere yaşam kalitesinin düşmesine neden olan problemlerin daha sık görüldüğünü belirten Yataş Uyku Kurulu Üyesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Berhan Bayram, kronik ağrı problemi olan hastaların %65’inden fazlasında uyku sorunlarının eşlik ettiğine dikkat çekiyor.
Uykunun vücudun işlevini ve homeostazı (vücudun iç dengesi) koruması için önemli bir fizyolojik süreç olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Bayram, “Uyku sorunu olan hastalarda homeostaz sağlanamadığından, kronik ağrının şiddeti artarak tedavisi daha karmaşık ve zor hale gelmektedir. Bu nedenle hastalarda tedaviden verim alabilmek için kronik ağrı ve uyku sorunları birlikte ele alınarak çözülmeye çalışılmalıdır” diyor.
Kronik ağrılı hastalar uygun yatak, yastık ve uyku yardımcıları kullanmalı
Kronik ağrı hastalarında zihinsel ve fiziksel homeostazın devamı için kaliteli uykunun vazgeçilmez olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Bayram, kronik ağrı tedavisinde kullanılan bazı ilaçların uykunun kalitesini bozduğunu, bu nedenle de tedavide hedeflenen verimin alınamadığını belirtiyor. Güncel farmakolojik tedavilerin ise ağrıyı azaltırken, uyku kalitesini de arttırmayı hedeflediğini anlatan Uzm. Dr. Bayram, halen altın standart tedavi için çalışmaların sürdüğünü ifade ediyor. Bu nedenle kronik ağrılı hastalarda uyku kalitesini arttırmak için çevresel faktörlerin uykuya uygun hale getirilmesinin ve uygun yatak, yastık ve uyku yardımcılarının kullanımının kritik öneme sahip olduğunun altını çiziyor.