İstanbul Milletvekili Halit Yerebakan özgeçmişi:
Prof. Dr. Halit Yerebakan, 1982 tarihinde İstanbul’da doğdu. Türkiye ve Amerika’da ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra 2000 yılında İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimine başlayıp, başarı bursu ile 2006 yılında tıp eğitimini tamamladı ve doktor oldu. Tüm eğitim hayatı boyunca klinik stajlarını sırasıyla Şişli Florence Nightingale Hastanesi, Columbia Üniversitesi New York Presbyterian Hastanesi ve Belçika’da OLV Ziekenhuis Hastanesi gibi dünyanın kalp ve damar cerrahisinde önde gelen merkezlerinde yaptı. Bir taraftan kalp cerrahlığı yolunda adımlarını atarken diğer yandan mentoru Dr. Mehmet Öz sayesinde sağlık iletişimi konusunda çalışmalarına başladı. Tıp Fakültesi’nin sonunda bir yol ayrımına geldi; Cenevre Üniversitesi kalp ve damar cerrahisi kliniğine asistan olarak ve Columbia Üniversitesi’ne ise kalp ve damar cerrahisi alanında kök hücre uygulamalarında araştırma görevlisi olarak kabul edildi. Ancak, meslek hayatına yurt dışında başlamak yerine ülkemizde, hep hizmet etmek istediği topraklarda başlamak istedi. Sonrasında, 2007 yılında tek tercih yaparak kazandığı Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’nda ihtisas eğitimine başladı. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nde 2008 yılında başlatılan; Kalp Yetersizliği Cerrahisi Programında, bir vakıf üniversitesi hastanesinde uygulanan ilk kalp nakli ve İstanbul’da ilk kalp destek sistemleri uygulamalarında cerrahi ekip içerisinde görev yaptı.
Prof. Dr. Dr. Halit Yerebakan, ihtisas süresince çalıştığı tüm hocalarının desteği ile uzmanlık eğitimine devam ederken bir yandan da 2011 yılında kabul edildiği Columbia Üniversitesi College of Physiciansand Surgeons Tıp Fakültesi’nde çalışmalarına başladı. Columbia Üniversitesi’nde kalp nakli alanında yaptığı çalışmaları neticesinde ise dünyanın en büyük kalp nakli serisi üzerine hazırlamış olduğu tez ile Mayıs 2012 yılında uzman oldu. Uzman olarak mesleğine adımını attığı ilk gün dünyanın en iyi kalp nakli eğitim merkezi Columbia Üniversitesi’nde Kalp Nakli Araştırma ve Koordinasyon ekibinde doktora sonrası klinik araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 2013 yılında kalp cerrahisi konusunda dünyanın en önemli derneği olan AmericanAssociation of ThoracicSurgeons da tüm dünyada sadece 25 kalp cerrahının aday olduğu 2013 yılı EvartsGraham ödülüne Columbia Üniversitesi tarafından aday gösterildi ve dönem ikincisi oldu. 2011-2014 yılları arasındaki yoğun bilimsel çalışmaları sonucunda Tübitak’tan araştırma burs ödülü, American Heart Association araştırma ödülü, AmericanAssociation of Thoracic Surgeons Öğrenci Programı ödülü ve ayrıca Columbia Üniversitesi Enstitü destekli araştırma projeleri fonu kapsamında 4 ayrı bilimsel araştırma ödülü kazandı. Prof. Dr. Halit Yerebakan, 2014 yılında tersine beyin göçünü desteklemek üzere çıkarılan kanun kapsamında Türkiye’ye geri döndü ve Yeditepe Üniversitesi’nde yardımcı doçent kadrosunda göreve başladı. 2017 yılının Mart ayında girmiş olduğu doçentlik sınavını kazanarak doçent oldu. 2019-2022 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nin Başhekimliği görevini üstlendi. 2022 yılında akademik yükseltme jürisinin onayı ile Profesör oldu.
Halen aktif olarak Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Yönetim Kurulu Genel Sekreteri ve Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı olarak meslek hayatına devam eden Prof. Dr. Halit Yerebakan’ın birçoğu uluslararası ve önemli kongrelerde sunulmuş 100’ün üzerinde literatür çalışması, 2 ayrı patenti, 1 kitabı bulunmaktadır ve akademik h-indeksi puanı 14’tür. Kalp cerrahisi dışında kendini sağlık sisteminin ve toplumsal sağlığın geliştirilmesi çalışmalarına adayan Prof. Dr. Halit Yerebakan, uluslararası kalite belgelendirme kuruluşlarından eğitim aldı ve medikal cihaz üreten firmalarda kalite yönetim sistemi uygulamalarında baş denetçi olarak Auditor Training Institute tarafından sertifikalandırıldı. Tıbbi cihaz üretimi konusunda teknik uzmanlık deneyiminin yanı sıra ülkemizde Sağlık Bakanlığı Sağlık Politikaları Kurulu ve Çalışma, Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Hayatı Kurulu ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti Yönetim Kurulu’nda görevlerde bulundu. Türkiye’de sağlık iletişime önem vererek hazırladığı 10 yıllık arşive ulaşan gazete yazıları ve 1000 bölümün üzerinde televizyon programı ile geniş kitlelere ulaşarak; insanların sağlıklı ve hastalıklardan korunmak için doğru ve güvenilir bilgilere erişmelerine olanak sağlamaya gayret eden Prof. Dr. Halit Yerebakan, ayrıca çeşitli dijital kanallarda oluşturduğu içerikler ile ulaşabildiği herkesin yaşamını iyileştirmek için sağlık bilgilerini ulaşılabilir, anlaşılır ve ilgi çekici bir dil ile sunmaya devam etmektedir. "