Salgın hastalıkların önüne geçmek ve eğitim süreçlerinin sekteye uğramaması için okullarda uluslararası temizlik standartlarına uyulması büyük bir önem taşıyor. Bu noktada, okullarda temizlenecek bölgelere göre uluslararası temizlik renk kodlarının uygulanması gerektiğine dikkat çeken Tepe Servis Tesis Yönetimi Bölge Müdürü Tarık Merdanoğlu, kimyasal ürün ve ekipman seçiminin ise alanların özelliğine göre yapılması gerektiğini belirtti.

Bulaşıcı hastalıkların artmasıyla birlikte, okullarda daha da önemli hale gelen temizlik ve hijyen standartları; eğitimin sürekliliği ve öğrencilerin başarısında kilit rol oynuyor. Çocukların ve öğretmenlerin uzun zaman bir arada vakit geçirdiği okul ortamındaki hijyen konusunda dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunduğunu ifade eden Tepe Servis Tesis Yönetimi Bölge Müdürü Tarık Merdanoğlu, konuya ilişkin önerilerde bulundu. 

Temizlenecek bölgeye göre uluslararası renk kodlamaları uygulanmalı

Eksik temizlik uygulamalarının birçok hastalığa sebep olduğunu belirten Tepe Servis Tesis Yönetimi Bölge Müdürü Tarık Merdanoğlu, “Özellikle tuvaletlerin ve toplu alanların iyi temizlenmemesi ve dezenfekte edilmemesi, bölgelerde oluşan ve çoğalan mikroplardan enfeksiyon kapma riskini artırıyor. Bu noktada, özellikle idrar yolu enfeksiyonu sık görülen hastalıklardan biri. Soğuk algınlığı ve grip gibi bulaşıcı hastalıklardan kaçınmak için sınıfların ve tuvaletlerin sık temizlenmesi ve havalandırılması hayati önem taşıyor” dedi.

Okullarda hijyenin sağlanması için ulusal veya uluslararası temizlik kriterlerinin dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Merdanoğlu, “Tepe Servis olarak temizlenecek bölgelere göre uluslararası temizlik renk kodlamalarını uyguluyoruz. Örneğin, WC temizliğinde kullanılan kırmızı bez, mop ve kova gibi malzemeler sadece bu alanlarda kullanılıyor ve diğer ortak alanlarda kullanılmıyor” ifadelerini kullandı.

“Zemine göre kimyasal ürün ve ekipman seçimi yapıyoruz”

Temizlik standartlarının uygulanmasında denetimin önemli rol oynadığına vurgu yapan Merdanoğlu, “Proje müdürleri ve şeflerimiz tarafından gerçekleştirilen saha denetimleri ile temizlik faaliyetlerini düzenli olarak kontrol ediyoruz. QR kod sistemimizle, personelimizin belirlediğimiz temizlik standartlarına uyum sağlayıp sağlamadığını da denetliyoruz” diye konuştu. Temizlik esnasında kullanılan kimyasal, makine ve ekipmanları okullarda farklı alan özelliklerine göre planladıklarını belirten Merdanoğlu, “Örneğin zemini parke ya da epoksi olan bölgelerde kimyasal ve ekipman seçimi, diğer bölgelerde kullandığımız kimyasal ve ekipmanlardan farklılık gösteriyor. Aynı şekilde tuvaletlerde de diğer bölgelerden çok daha farklı materyaller kullanıyoruz” dedi.  

“Personelimize atık yönetimi ve geri dönüşüm eğitimi veriyoruz”

Sürdürülebilir temizlik için geri dönüşüm ve atık yönetimi konularında da hassasiyetle hareket ettiklerine dikkat çeken Merdanoğlu, şunları söyledi: “Atık yönetimi konusu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çok fazla önem verilen konulardan biri. Bizler de, hizmet vermiş olduğumuz okullarda atık ayrıştırması konusunun önemini okul yönetimine iletiyor ve buna göre planlama yapılmasını öneriyoruz. Personelimize bu yönde atık yönetimi ve geri dönüşüm eğitimleri vererek, yönetmeliklere uygun çalışmalarını sağlıyoruz.”

“Teknolojik çözümlerimizi işimize dahil ederek hijyen seviyesini artırıyoruz”

Teknolojik çözümlerin temizlik standartlarının uygulanmasında önemli bir rol oynadığına değinen Tepe Servis Tesis Yönetimi Bölge Müdürü Tarık Merdanoğlu, “Zemin temizliğinde profesyonel zemin yıkama makineleri kullanarak yüzeydeki kirin farklı alanlara yayılmasını engelliyoruz. Bu yöntemle iş gücünden de tasarruf sağlıyoruz. Ayrıca, buhar gücüyle temizlik yapan cihazlar kullanarak yüzeylerdeki kir, mikrop ve virüsleri etkili bir şekilde dezenfekte ediyoruz. Böylece alanları en hijyenik şekilde temizliyoruz” diye konuştu. 
 

Kaynak: Bülten