Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta yaşanan depremde evlerinde ağır ya da orta hasar meydana gelen vatandaşlar sorunlarına çözüm arıyor. Bir araya gelen orta hasarlı bina mağdurları platformu üyeleri basın açıklaması yaptı.
Platform adına basın açıklaması yapan Avukat Vedat Kale, "Depremlerin üzerinden 9 aylık bir süre geçmesine rağmen şehirde hala belirsizliğini koruyan orta hasarlı binaların akıbeti ve mikro bölgelendirme diye tabir edilen imara kapatılan alanlarla ilgili umut verici ve çözüm yolu gösterici hiç bir açıklama ile birlikte çalışma yapılmamıştır” dedi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bizler orta hasarlı diye tabir edilen binaların ve mikro bölgelendirme gerekçesiyle imara kapatılan alanda bulunan binaların mağdurlarıyız. Bilinmesini isteriz ki depremlerin üzerinden 9 aylık bir süre geçmesine rağmen şehirde hala belirsizliğini koruyan orta hasarlı binaların akıbeti ve mikro bölgelendirme diye tabir edilen imara kapatılan alanlarla ilgili umut verici ve çözüm yolu gösterici hiç bir açıklama ile birlikte çalışma dahi yapılmamıştır.
Ağır kış şartları gelmiş kapıya dayanmıştır. Birçoğumuzun ailesi şehir dışında evlerin akıbetini beklemektedir. Eşyalı bekleyen evlerde eşyalar, eşyasız olan evlerde kapı, pencere, avize, musluk gibi şeyler yağmalanmış vatandaş bir kez daha mağdur edilmiş depremde ailesini, eşini dostunu kaybeden vatandaş depremden sonra da malını kaybetmeye devam etmektedir.
Şehirde kira fiyatları almış başını gitmiştir. Kurumlarca, Düzensiz ve bilimden uzak bir şekilde karot örneği dahi alınmadan, sadece bir çekiçle duvara ve kolona vurulmak suretiyle ses dinleyerek evlere orta hasar raporu verilmiştir. Akabinde ev sahiplerinin binalarına yaptırdığı performans analizlerinde bu binaların hafif hasarlı olduğu görülmüştür. Bizler sadece bir çekiçle verilen bu hasar raporlarını kabul etmemekle birlikte bilimsel şekilde yeniden hasar denetlemesi yapılmasını talep etmekteyiz.
Bu zamana kadar ne büyükşehir belediyesi ne ilce belediyelerimiz ne de çevre şehircilik il müdürlüğü sorumluluk almamıştır. Aynı şehirde iki ayrı belediyenin güçlendirme için istediği evraklar bile farklılık göstermektedir. Kahramanmaraş'taki belediyelerin geçtiğimiz günlerde yaptığı; "hiç bir başvuru yok" açıklaması gerçeği yansıtmamakla beraber samimiyetten de çok uzaktır. Vatandaşın mağduriyetini giderici hiç bir kolaylık sağlanmamakla birlikte üstüne daha zorlaştırıcı şeyler talep edilmektedir. Tasarım gözetmeni diye saçma bir uygulama istemektedir. Bilindiği gibi tasarım gözetmenleri köprüler, havaalanları, metro gibi çok büyük projelere bakmakta ve bu profesörler zaten bizim orda işimiz yok, bizim işimiz değil demektedir.
Ayriyeten Üniversitelerden istenen raporlar için fahiş fiyatlar istenmektedir. Buna istinaden Onikişubat belediyesinin açıklamaları gerçeği yansıtmadığı gibi ciddiyetten uzak ve samimiyetsizdir. Platformun sesini duyan çevre şehircilik bakan yardımcısı Kahramanmaraş'a gelerek bu belirsizliklere son vermiştir. Bizler dünkü Belediye Başkanlarının bir araya gelerek çözüm olarak sundukları şartların ve sürecin takipçisi olacağız. Hiçbir yıkım ve can kaybı vermeyen toprak kayması dahi olmayan bir bölgede imara kapatmanın ne kadar doğru olduğunu buradan yetkililere sormak istiyoruz. Uygun olmayan alan belirlenirken bölgede kazı çalışması yapılmış mıdır? Bu harita depremden önce yapıldıysa eğer neden bu bölgelere inşaat ruhsatı verilmiştir. Bir an önce bu uygun olmayan alan saçmalığına son verilmesini istiyoruz.
Bu konuda Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre KAÇAMAZ bir açıklama yapmıştır. Açıklamasında "Sıva ile çatlakları kapatılarak oturulabilecek yerlere dahi orta hasar verilmiştir." demiştir. Depremden önce kulak verilmeyen bilimsel seslere en azından şimdi itibar edilmesini talep etmekteyiz. Son olarak bu binaların güçlendirme ruhsatı için vatandaşa yardım edilecek midir? Bu saçma uygulamalar ne zaman son bulup vatandaşın derdine çare olunacaktır? Kıbrıs meydanından kaldırılarak orta hasarlı bina mağdurları üzerine dökülen enkaz ne zaman kalkacaktır? Sorumluluktan ve devlet ciddiyetinden uzak olarak topu birbirine atan kurumlar, Ne zaman sorumluluk almaya başlayacaktır? Unutmayın ki orta hasarlı bina mağdurları bugün buradan sesini haykırdı! Çözüm gelmezse üzerine koyarak daha da çığ gibi büyüyerek belediyenin önünde oturma ve düdük çalma eylemi yapacak çözüm bulunana kadar bu eylemler büyüyerek devam edecektir. Son kez Şunu üstüne basarak ifade ederiz ki bütün devlet kurumlarını ivedi bir şekilde ciddiyete, sorumluluk almaya ve bu apaçık ortada duran mağduriyeti sonlandırmaya davet ediyoruz” açıklamasında bulunuldu.