Kahramanmaraş'ta Psikolog Zeynep Sandaloğlu, 6 Şubat’ta 2023 yılı 04.17 ‘de yaşanan depremin fiziksel, duygusal ve toplumsal olarak ciddi anlamda etkilediledigini ve Acıyı kabul etmeye başladıkça şu anki yaşamımıza daha çabuk motive olmaya başlarız" dedi.

Deprem anlarında hissedilen kontrolsüzlük duygusunun  insanların psikolojik sağlıklarını etkileyeyebileceğini söyleyen Sandaloğlu, Evlerdeki güvenlik önlemlerini artırmak, kişileri daha güvende hissettirebileceğini söyledi.

Şok’tan çıkmış, acısı öfkeye dönüşmüş insanların var olduğunu söyleyen Sandaloğlu,"11 ilde yaşanan Asrın felaketi olarak tarihe geçmiş bir kitlesel travma yaşıyoruz. Ben de o anın içinde bulunan bir psikolog olarak, depremin etkilerini an be an gözlemledim. Hepimiz, 6 Şubat günü derin bir şok yaşadık. Bir yıl sonra hala şok’ta olan birçok insan var. Şok’tan çıkmış, acısı öfkeye dönüşmüş insanlar da var. Acısını kabul edebilen var mı bilmiyorum. Kimi insan sadece depremi yaşadı. Kimisinin ailesi öldü. Kimisinin ölen yakınlarının cenazesi hala kayıp. Kimisi bu şehirden göç etti. Kimisi işsiz kaldı. Kimisi evsiz kaldı. Birçok insan hayatın anlamını yitirdi" dedi

Acının dilinin ortak fakat hikayesi herkese göre çok ağır olduğunu söyleyen Sandaloğlu,"Bu sefer dile kolay değil, gerçekten dile ve kalbe çok ağır bir deneyim yaşıyoruz. Depremin ardından kente yayılan dayanışma  ruhu, toplumun psikolojik iyileşme sürecinde çok önemli bir rol oynadı. Neler yapılabilir? Hayatın geçip gittiğini bilmek yetmez bazen yaşadığımız acılarla bütünleşiriz.  Acıyı kabul etmeye başladıkça şu anki yaşamımıza daha çabuk motive olmaya başlarız. Bunun süresi özgündür. Herkese göre değişir. Bütün ailesini kaybetmiş kişinin acısıyla , cenaze kayıpları olan kişinin yası aynı olamaz. Zamanla bu yaranın  geçmeyeceğini bilmek ve bu yarayla birlikte büyüyebilmenin mümkün olduğunu kabul etmek belki acınızı hafifletebilir"ifadesini kullandı.

Sandaloğlu,"İçinize kapandığınızı fark ettiğinizde  güvendiğiniz birileriyle duygularınızı paylaşmak iyi gelecektir.Yakınları ölmüş kişiler olarak mezarlık ziyaretinde bulunmak. ( Size iyi geliyor ve bu duruma hazırsanız).Bundan sonra sizin için hayatın anlamı ne olmalıdır? Önemsediğiniz şeyler için hayata ne verebilirsiniz? Yeni bir anlam bulmak size iyi gelecektir.Deprem anlarında hissedilen kontrolsüzlük duygusu, insanların psikolojik sağlıklarını etkileyebilir. Bu nedenle, evlerdeki güvenlik önlemlerini artırmak, sizi daha güvende hissettirebilir" dedi.

Depremin psikolojik etkileriyle başa çıkma konusunda zorlanıyorsanız profesyonel yardım almaktan çekinmeyin diyen Sandaloğlu,"Deprem sonrası toplumda birbirine destek olma kültürü oluşturmak ve size uzanan yardımları reddetmemek bireysel ve toplumsal olarak daha güçlü bir dayanışma içinde olmanızı sağlar.Deprem sonrası normal yaşantınıza dönememeniz   güvensizlik hissi yaşamanıza neden olabilir. Bu nedenle, rutinleri korumak, sizlere biraz olsun güven verir ve bu hayatta varım hissini sağlar.Depremin psikolojik etkileriyle başa çıkma konusunda zorlanıyorsanız profesyonel yardım almaktan çekinmeyin.  Psikiyatr, psikologlar, danışmanlar veya destek grupları, duygusal zorlukların üstesinden gelme de size yardımcı olabilir"

Muhabir: Önder Kamalak