Sağlık Ajans’ın Kurucu Ortağı Onur Aksakaloğlu Kararın Sağlık Sektörüne Etkilerini Açıkladı
Reklam Kurulu, son dönemde artan tüketici şikâyetleri üzerine Google gibi platformlarda yayınlanan bazı işletme yorumlarına “durdurma” kararı getirdiğini açıkladı. Bu karar, özellikle sahte, yanıltıcı ya da haksız rekabet yaratan yorumların tespit edilip yayından kaldırılmasını hedefliyor. Sağlık Ajans’ın Kurucu Ortağı Onur Aksakaloğlu, sağlık sektöründe kararın etkilerini ve yapılması gerekenleri açıkladı.
Tüketicileri korumak ve işletmeler arası haksız rekabeti önlemek amacıyla Reklam Kurulu, son dönemde artan tüketici şikâyetleri üzerine Google gibi platformlarda yayınlanan bazı işletme yorumlarına “durdurma” kararı getirdi. Sağlık Ajans’ın Kurucu Ortağı Onur Aksakaloğlu, sağlık sektörünün reklam ve tanıtım konusunda genel ticari faaliyetlerden daha farklı ve katı kurallara tabi olduğunu vurguladı ve kararın sektöre olan etkilerini değerlendirdi.
Gerçek Kullanıcı Vurgusu
Reklam Kurulu’nun “durdurma” kararı, genel olarak Google platformunda yayınlanan yanıltıcı veya sahte yorumlara karşı alındığını söyleyen Aksakaloğlu, bu kararın, Google My Business platformunun Türkiye’deki tüm işletmelere ait profillerinin hepsini “yoruma kapatacağı” anlamına gelmediğini de vurguladı.
Konuyla ilgili açıklamalarını sürdüren Aksakaloğlu şunları söyledi: "Tanıtım amacıyla kullanılmayan, reklam ilişkisi bulunmayan ve hastalar tarafından oluşturulan gerçek yorumlar mevzuata aykırı değildir. Google My Business yapısı gereği yorumların kontrolünü işletmeye değil, kullanıcılara bırakır. İtiraz yoluyla bir yorumun kaldırılması işletme tarafından talep edilebilir. Google, yorumların gerçek kullanıcılar tarafından yapılıp yapılmadığını inceler ve kullanıcı gerçek kullanıcı ise bu yorumu işletme profilinden kaldırma talebi onaylanmaz. Google My Business’ta yer alan bu yorum alanı esasen işletmeye ait bir yayın değil, işletme profilinin altında Google kullanıcılarına ait, işletmeyle ilgili bir değerlendirme alanıdır. Platformda işletmenin doğrudan bu alana müdahale şansı bulunmaz."
Karar Sonrası Doktorlara 5 Öneri
Aksakaloğlu ayrıca “Sağlıkta Tanıtım ve Bilgilendirme Yönetmeliği gereğince hekimlerin ve sağlık kuruluşlarının hasta yorumlarını tanıtım amacıyla kullanması hâlihazırda yasak kapsamındadır. Bu nedenle, Google My Business veya benzeri platformlarda var olan hasta yorumlarının işletme tarafından öne çıkarılması da aynı şekilde sakıncalı olabilir.” dedi.
Hekimlerin veya sağlık kurumlarının, hasta görüşlerini ya da önce-sonra fotoğrafları gibi referans içeriklerini pazarlama amacıyla kullanmasının yasak olduğunu aktaran Aksakaloğlu, bunun nedenleri arasında mesleğin ticarileşmesini önlemek, hasta mahremiyetini korumak ve yanıltıcı bilgilendirmeyi engellemek olduğunu vurguladı. Aksakaloğlu sözlerine şu şekilde devam etti: “Hastaların kimlik bilgileri, tedavi detayları veya görsellerinin izinsiz paylaşılması, hem mevzuat hem de etik ilkeler açısından büyük bir ihlal sayılır. Hekim-hasta ilişkisi, reklama dönüştürülmesi en çok sakıncalı görülen konulardan biri. Ayrıca hasta memnuniyeti yorumları, özellikle dijital platformlarda rekabeti körükleyebilir ve mesleki etiği zedeleyebilir. Aynı branşta hizmet sunan farklı hekimler veya kurumlar aleyhine manipülatif yorumlar yapılması, meslek odalarının disiplin süreçlerini gündeme getirebilir.”
Aksakaloğlu kararın sağlık sektörüne olan etkilerini değerlendirdikten sonra bu konuyla ilgili hekimlere olan önerilerini de 5 başlıkta açıkladı.
Dijital varlıklar taranmalı
Bilgilendirme içeriklerine odaklanılmalı
Hastaların kendi deneyimlerini tanıtıma dönüştürülmemeli
Kurum içi farkındalık oluşturulmalı
Resmî kaynakları takip edilmeli.