9 Yılda 2 Binden Fazla Başvuru Alan
Sabancı Vakfı 9. Kısa Film Yarışması Başvuruları Sona Erdi
Sabancı Vakfı’nın toplumsal sorunlara sanat aracılığıyla dikkat çekmek amacıyla 2016 yılından bu yana düzenlediği Kısa Film Yarışması başvuruları sona erdi. Bu yılki teması “İklim Göçü” olarak belirlenen ve “Çok Göç Olmadan Çek” sloganıyla düzenlenen yarışmanın finalistleri 10 Ocak 2025 Cuma günü açıklanacak. Finalistler arasından dereceye girenlerin duyurulacağı ödül töreni ise 5 Şubat 2025 tarihinde İstanbul’da gerçekleşecek.
Sabancı Vakfı’nın toplumsal konuları sanatın gücüyle ve yaratıcı bakış açısıyla bir araya getiren 9. Kısa Film Yarışması’nın başvuruları tamamlandı. İklim değişikliğinin sebep olduğu “İklim Göçü” temasıyla düzenlenen yarışmaya yurt içinden ve yurt dışından toplam 158 film başvurusu yapıldı.
Bu yıl Sabancı Vakfı 9. Kısa Film Yarışması’na Türkiye genelinden başvuru yapılan il sayısı 36'ya ulaştı. En fazla başvuru alınan iller arasında İzmir ilk sırada yer alırken, İzmir’i sırasıyla İstanbul, Ankara, Adana, Diyarbakır takip etti. Yarışma, Kanada'nın Montreal ve Kırgızistan'ın Bişkek şehirlerinde yaşayan yönetmenlerden de başvurular aldı. Toplam 170 yönetmenin başvuruda bulunduğu yarışmaya 18-24 yaş arası genç yönetmenlerin ilgisi ise dikkat çekti.
Ön jüri değerlendirmesinin ardından finale kalan eserler 10 Ocak 2025 Cuma günü açıklanacak ve finalistler arasından dereceye girenler 5 Şubat 2025 tarihindeki ödül töreni ile duyurulacak. Yarışmanın temasına en uygun şekilde eserini hazırlayan, kriterlere uyan, akılda kalıcı ve yaratıcı bulunan kısa filmlerin birincisi 60 bin TL, ikincisi 40 bin TL, üçüncüsü 25 bin TL ile ödüllendirilecek. Sosyal Etki Ödülü kazanan ise 25 bin TL’nin sahibi olacak.
9 yılda 2.106 başvuru
Sabancı Vakfı’nın 2016 yılında başlattığı Kısa Film Yarışması’nda bugüne kadar; mülteci kadınlar, çocuk işçiler, ayrımcılık, dijital yalnızlık, değişen iklimler değişen hayatlar, yeni dünyada yeni meslekler, ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınlar ve su krizi gibi toplumsal sorunlar sanat aracılığıyla ele alındı.
Sinemanın yaratıcı bakış açısı ve etki gücü ile sosyal konular hakkında farkındalık yaratılmasına katkı sağlayan yarışma, Türkiye’nin dört bir yanındaki yönetmenlerden olduğu kadar yurt dışından da büyük ilgi gördü. 9 yılda hem yurt içinden hem yurt dışından toplam 2.106 film başvurusu yapıldı.