Ankara TEKMER ve MEXT Teknoloji Merkezi, sanayi ve girişimcilik ekosistemini buluşturan özel bir programa imza atmaya hazırlanıyor. TWINnovation Challenge programı, yenilikçi fikirlerin öne çıkarılması ve sektörel çözümlerle geleceğin sanayisine öncülük edecek ortaklıkların kurulması için önemli bir platform sunuyor.
Programın ilk aşamasında seçilen girişimciler, projelerini ve yenilikçi çözümlerini Ankara’da gerçekleşecek Demo Day’de kamu yetkilileri, yatırımcılar ve sektör liderlerine tanıtma fırsatı elde edecek. Ardından, jüri puanına göre seçilecek girişimler İstanbul’da gerçekleştirilecek B2B görüşmelerde ulusal ve uluslararası potansiyel müşteriler ile doğrudan temas kurarak iş birliği olanakları değerlendirilecek. Uzun vadeli ortaklıklar için güçlü temeller atılacak olan bu program, sadece girişimcilik ekosistemine değil, aynı zamanda sektörel inovasyonun gelişmesine de önemli katkı sağlamayı amaçlıyor.
TWINnovation Challenge programı için 17 Şubat-7 Mart 2025 tarihleri arasında https://forms.gle/uCvUTvZpMyD6kQVj7 bağlantısı üzerinden başvuru yapılabilecek. Ankara ve İstanbul bağını güçlendirecek olan bu etkinlik, sanayinin dönüşümüne yön veren iki ayrı dönem ve 2 odak alan etrafında şekilleniyor:
1.Dönem: Yeşil Ufuklar: Sürdürülebilir Üretimde Öncü Teknolojiler (Şubat-Mayıs)
Odak: Sürdürülebilirlik, karbon ayak izini azaltma, çevre dostu üretim teknolojileri ve tarımın geleceği.
Alt başlıklar:
Yeni Malzemeler (Biyomalzemeler ve Biyokimyasallar): Sürdürülebilir üretim için çevre dostu malzemelerin geliştirilmesi.
Enerji Dönüşümü: Yenilenebilir enerjiye geçiş, enerji depolama ve hidrojen teknolojileri.
Karbon Yoğun Endüstriler İçin Çözüm Teknolojileri: Karbon salınımını azaltan ve yeşil büyümeyi destekleyen yenilikçi üretim yöntemleri.
Tarım Teknolojileri (Agritech): Hassas tarım, dikey tarım ve teknolojiyle sürdürülebilir gıda üretimi.
2.Dönem: Geleceğin Fabrikası: Yarının Sanayisini Şekillendiren Teknolojiler (Eylül-Kasım)
Odak: Endüstriyel süreçlerin dijitalleşmesi, otomasyon ve yeni teknolojilerle verimliliğin artırılması.
Alt başlıklar:
İnsansı Robotlar: Akıllı üretim sistemlerini destekleyen robotik çözümler ve otomasyon.
Endüstriyel Yapay Zeka Uygulamaları: Üretim ve lojistik süreçlerine entegre yapay zeka çözümleri.
Çip ve Sensör Teknolojileri: Endüstri 4.0 için geliştirilmiş veri toplama ve otomasyon sistemleri.
İleri Fotonik ve Kuantum Teknolojileri: Üretim, iletişim ve veri güvenliği süreçlerinde devrim yaratacak ileri teknolojiler.
Artırılmış ve Sanal Gerçeklik (AR/VR): Endüstriyel süreçlerin tasarımı, eğitimi ve uygulamaları için sanal çözümler.
Program Takvimi
17 Şubat 2025 tarihinde başlayan birinci dönem program başvuruları, 7 Mart 2025 tarihine kadar devam edecek. Başvuruların tamamlanmasının ardından ön değerlendirmeyi geçen girişimler, Nisan ayında Ankara’da gerçekleşecek Demo Day’de projelerini tanıtma fırsatı elde edecek. Jüri değerlendirmesi sonucunda seçilen 10 girişim ise Mayıs ayında İstanbul’da gerçekleştirilecek B2B görüşmeleri ile faaliyet alanlarına uygun potansiyel müşteri ve iş ortakları ile birebir görüşmeler gerçekleştirecekler.
Program hakkında detaylı bilgi ve sorular için [email protected] adresinden iletişime geçebilirsiniz.
Ankara TEKMER Hakkında:
Türkiye’nin ilk özel teşebbüs teknoloji geliştirme merkezlerinden olan Ankara TEKMER, KOSGEB destekli bir teknoloji üssüdür. 5746 sayılı Kanun’un sağladığı muafiyetlerden yararlanma imkanı sunan TEKMER, 5 bin metrekarelik alanında 60’tan fazla şirket ve girişimciye ev sahipliği yapmaktadır. Girişimcilere akıllı toplantı ve etkinlik salonları, podcast stüdyosu ve modern çalışma alanları sunan Ankara TEKMER, hızlandırma ve kuluçka programları, danışmanlık ve mentorluk gibi desteklerle girişimcilik ekosistemine değer katmaktadır. Ayrıca, LEAP Investment fonu ile globalde ticarileşme potansiyeli yüksek girişimlere yatırım yapmaktadır. LEAP bugüne kadar 9 girişime 12 turda 1 Milyon doların üzerinde yatırım gerçekleştirmiştir.
MEXT Hakkında:
MEXT Teknoloji Merkezi, 2020 yılında Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından üyelerinin dijital ve yeşil (ikiz) dönüşüm konusunda, farkındalıktan yetkinlik geliştirmeye uzanan geniş bir çerçevede desteğe ihtiyaç duymasından hareketle, sanayiye dijital ve yeşil dönüşüm süreçlerinde rehberlik etmek ve yeni teknolojileri öğrenerek deneyimleme alanı sunmak amacıyla kurulmuştur. MESS’in kendi kurumsal inovasyonunu teşkil eden MEXT; Dijital Fabrika, Dijital ve Sürdürülebilirlik Olgunluk Değerlendirme Hizmetleri, Ekosistem ve Yetkinlik Geliştirme olmak üzere dörtlü bir yapıdan meydana gelmekte ve işletmelere ikiz dönüşüm yolculuklarında uçtan uca destek vermektedir. MEXT’te köklü sanayi şirketlerine, ikiz dönüşüm süreçlerini girişimlerin yenilikçi çözümleri ile hızlandırmaları için de yol gösterilmektedir.