Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin 2 yeni ünite ekleme projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu onayladı. Proje, 1 milyar dolardan fazla bir bütçeyle hayata geçirilecek ve santralin toplam ünite sayısını 6’ya çıkaracak.

Çelikler Holding, devir sözleşmesinde yer alan 2 yeni ünite yapımı için bir süre önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurarak ÇED sürecini başlattı. Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin ünite sayısını 4’ten 6’ya çıkaracak proje 1 yılda sonuçlandı.

Toplantıda ve sonrasında açıklama yapan çevre örgütleri, Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin ekonomik ömrünü tamamladığı ve çevreyle insan sağlığında yol açtığı zararlar nedeniyle tamamen kapatılması talebinde bulundu. Bakanlık, sürecin tamamlanmasının ardından nihai kararını açıkladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, proje için ÇED olumlu kararı verdi.

A Termik Yeni Unitelergh

Kararla ilgili olarak, kurumun internet sitesindeki paylaşımda, “Afşin Elbistan A Termik Santrali V. ve VI. Ünite İlavesi projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' kararı verilmiş olup; söz konusu projeye ait nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer'i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir” denildi.

Çelikler Holding bünyesindeki Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin, 1 milyar dolardan fazla bir bütçe ile hayata geçirilecek 2 yeni üniteden her biri 344 MW gücünde olacak. 5.ve 6.ünitelerin faaliyete geçmesiyle birlikte santralin toplam kurulu gücü 2.043 MW’ye çıkacak. Yıllık 11 milyon ton kömürün yakılacağı ünitelerin, 3,5 yıl içinde devreye alınması planlanıyor. Ünitelerin işletme ömrünün ise 35 yıl olacağı değerlendiriliyor. 2 ünitenin kurulum aşamasında 3 bin 500; işletilmesinde ise 800 personel istihdam edilecek.

5.ve 6.ünitelerden yılda net 4 bin 613 GWh enerji üretimi hedeflenen projede, ana üniteler olarak; kazanlar, buhar türbinleri ve jeneratörleri, ana ve yardımcı soğutma sistemleri yer alacak. Akışkan yatak teknolojisine sahip olacak ünitelerde; Elektrostatik Filtre (ESF), Baca Gazı Desülfürizasyon (BGD) gibi sistemler de yer alacak.

Muhabir: Deniz Doğan