Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde yapılacak kanuni düzenlemelerin detayları netleşmeye başladı. Bu düzenlemelerle birlikte, belirli trafik suçlarında cezaların artırılmasının yanı sıra, hapis cezası uygulanması ve ehliyete el koyma uygulamalarının kapsamı genişletilecek.
Özellikle kaza yapıp kaçan sürücüler, ehliyetsiz araç kullananlar ve zorla ulaşım araçlarının hareketini engelleyenlere verilen cezalar artırılacak. Mevcut durumda, kaza yapıp kaçanlara 2 bin 170 lira para cezası uygulanmakta ve 20 ceza puanı verilmektedir. Kaçtıktan sonra kaza yaptıklarını beyan eden kişiler, alkollü olup olmadıklarının tespit edilememesi nedeniyle caydırıcı bir ceza almaktan kaçınıyor. Bu nedenle, kaza yapıp kaçanların tespit edilmesi durumunda ehliyetlerine uzun süre el konulması, para cezalarının artırılması ve belirli durumlarda hapis cezası verilmesi planlanmaktadır.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 1 Ocak-14 Şubat 2025 tarihleri arasında trafik ekiplerince; “Makas Atma” olarak tabir edilen art arda birden fazla tehlikeli şekilde şerit değiştirme ihlali ile ilgili toplam 12 bin 919 adet sürücüye/araca işlem yapıldığını duyurdu.
İçişleri Bakanlığı olarak, bu ihlalin ve yol açtığı kazaların önlenmesi amacıyla; idari yaptırımların artırılması, sürücü belgesinin geri alınması ve araçların trafikten men edilmesine yönelik mevzuat çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirten Yerlikaya, "Unutmayın! Trafikte makas atmak sadece kendi canınızı değil, diğer sürücülerin hayatını da tehlikeye atar" dedi.
Bakan Yerlikaya, Emniyet ve Jandarma Trafik Ekiplerince 6-13 Şubat 2025 tarihleri arasında 2 Milyon 948 bin 764 araç denetlendiğini vurgulayarak şunları söyledi:
"Işıklı ya da sesli uyarı işareti bulunan cihazları (çakar) mevzuatta izin verilmeyen araçlara takarak kullanan 42 sürücüye işlem yapıldı. Hız ihlalinde bulunan 119 bin 400, periyodik muayenesi yaptırılmamış 21 bin 955, emniyet kemeri kullanmayan 23 bin 341, sürücü belgesiz araç kullanan 11 bin 477 ve zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan 6 bin 660 olmak üzere diğer işlemlerle birlikte toplam 462 bin 352 araca/sürücüye işlem yapıldı."