2020-2024 arası dönemde TL bazında cirosunu dört haneli artırmayı başararak Türkiye’nin en hızlı büyüyen sanayi şirketleri arasında yer alan TEMSA, 2020 sonunda 771,5 milyon TL seviyesinde olan gelirlerini 2024 sonunda yaklaşık 20 katlık artışla 15,2 milyar TL’ye yükseltti. Son 4 yılda toplam 657 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren TEMSA, Türkiye genelinde 1,42 dolar olan kilogram başına ihracatta da 19,26 dolara ulaşarak katma değerli üretimde önemli bir başarıya imza attı.
2020 yılı sonunda Sabancı Holding-PPF Group ortaklığı çatısı altına giren TEMSA, 2024 yılındaki güçlü performansıyla otobüs satışlarında son 10 yılın en yüksek satış hacmini gerçekleştirdi. Türkiye’de daralan pazara rağmen satış adetlerini koruyan TEMSA, aynı dönemde Amerika, Fransa ve Batı Avrupa gibi öncelikli pazarlarında tüm zamanların en yüksek satış rakamlarına ulaştı. 2020-2024 arasını kapsayan 4 yıllık dönemde ise TEMSA TL bazında cirosunu 20 katına çıkarırken, aynı dönemde dolar bazlı cirosunu yüzde 320, ihracatını ise yüzde 655 artırarak Türk iş dünyasında son dönemin en dikkat çekici büyüme performanslarından birine imza attı.
“Döviz Bazında Şirket Tarihinin En Yüksek Cirosuna Ulaştık”
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TEMSA CEO’su Evren Güzel, ticari araç pazarının 2024 yılı performansını ve TEMSA’nın bu dönemdeki rakamsal gerçekleşmeleri hakkında bilgi verirken, şirketin gelecek yol haritası konusunda açıklamalarda bulundu.
Son dönemde dünyada ve Türkiye’de faaliyet ortamını zorlaştıran çok sayıda gelişme yaşandığının altını çizen Evren Güzel, “Tüm bunlar ticari araç pazarı üzerinde de önemli etkiler bıraktı. Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) verilerine göre, 2024 yılında Türkiye’de toplam ticari araç pazarı 305.291 adet olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl ise bu sayı 316.705’ti. Dolayısıyla yıllık bazda yaklaşık yüzde 5’lik bir küçülme söz konusu” dedi.
Döviz Bazında Şirket Tarihinin En Büyük Cirosu
Pazarın daraldığı, talebin ötelendiği bir konjonktürde TEMSA’nın toplam satışlarını geçtiğimiz yıl ile aynı seviyede tutmayı başardığının altını çizen Evren Güzel, “Şehirler arası taşımacılık segmentinde ise yurt içi trafik kayıtlarında geçtiğimiz yıla göre yüzde 15’lik bir büyüme ortaya koyduk. Rekabetin yoğun olduğu, küresel oyuncuların aktif olduğu şehirler arası segmentinde, bir önceki yıla göre büyüyen tek markayız. Yurt içinde olduğu gibi küresel ölçekte de son derece başarılı bir yıl geçirdik. 2024 yılında, Amerika pazarında yüzde 49, Fransa pazarında yüzde 32 ve Batı Avrupa pazarında yüzde 54 büyüyerek bu pazarlarda tüm zamanların en yüksek satış rakamlarını gerçekleştirdik. Fransa’da 6.000’inci aracımızı teslim ettik. Tüm bunların finansal sonuçlarımıza da büyük katkısı oldu. Ciromuzu TL bazında 15,2 milyar TL’ye, dolar bazında ise 462,1 milyona taşıdık. Böylece döviz bazında şirket tarihinin en yüksek cirosuna ulaştık. Bu dönemde gelirlerimizin yüzde 68’ini yurt dışından sağlarken, yüzde 32’sini ise Türkiye’deki operasyonlarımızdan elde ettik.” dedi.
2020 yılının TEMSA için tarihi öneme sahip bir yıl olduğunun altını çizen Evren Güzel, şöyle devam etti: “2020 yılı TEMSA’nın, hem Sabancı Holding-PPF Group ortaklığıyla yola devam ettiği hem de konkordatodan kendi rızasıyla çıktığı yıl. Dolayısıyla bazı rakamlarımızı 2020’den itibaren vermek buradaki ilerlemeyi görebilmek için de daha sağlıklı. Bu şekilde baktığımızda 2020-2024 arası dönemde ciro büyümemiz TL bazında yüzde 1871, USD bazında is yüzde 320. Aynı şekilde ihracattaki artış yüzde 655. Bunlar TEMSA’nın 2020 sonrası dönemde, ayaklarını ne kadar sağlam bastığının, geleceğe finansal olarak ne kadar güçlü hazırlandığının bir göstergesi.”
“Türkiye Ortalamasından 13,6 Kat Daha Katma Değerli Bir İhracat Yapıyoruz”
TEMSA’nın bugüne kadar yaklaşık 139 bin araç üretimi yaptığını, bunun da yaklaşık 17 bin adedinin dünyanın 70 ülkesine ihraç edildiğinin altını çizen Evren Güzel, “İhracat TEMSA’nın en güçlü kaslarından bir tanesi. 2024 yılında 296 milyon dolar ihracat ile şirket tarihimizin en yüksek ihracatını gerçekleştirdik. Araçlarımızda kendi teknolojilerimizin, tasarımlarımızın ağırlığının çok yüksek olması, net ihracat katkımızın da yüksek olmasını sağlıyor. 2024 yılında net ihracatçı pozisyonumuz da diğer rasyolarımıza benzer şekilde yine rekor seviyede gerçekleşti. Net ihracat katkımız 148 milyon dolar ile bir önceki yılı 5’e katlarken, önceki yıllardaki rekorumuzun da 3,5 katına ulaştı. Ülke ihracatına katkımızı kanıtlayan diğer bir veri de kilogram başı ihracatımız. Türkiye ihracat ortalamasında bu veri 2024 yılında 1,42 dolar olarak gerçekleşti. Bizim ise kilogram başı ihracatımız 19,26 dolar. Diğer bir ifadeyle, Türkiye ortalamasından 13,6 kat daha katma değerli bir ihracat yapıyoruz. Elektrikli araçlarda ise kilogram başı ihracatımız 31,15 dolar.” dedi.
“Temsa, Yeni Yatırım Ve Küresel Büyüme Dönemine Hazır”
Tüm bu büyüme rakamlarının yanında, TEMSA’nın 2024 yılında imza attığı kulüp kredisinin de şirketin geleceği açısından tarihi bir öneme sahip olduğunu hatırlatan Evren Güzel, “Geçtiğimiz aylarda, 5 bankanın katılımıyla imzaladığımız yaklaşık 90 milyon Euro karşılığı TL tutarında kulüp kredisi ile 2020 yılında imzaladığımız yeniden yapılandırma anlaşmasından çıktık. Önümüzdeki dönemde, bu sözleşmenin de katkısıyla, uluslararası pazarlarda çok daha hızlı büyüyen, sıfır emisyonlu araçlardaki öncülüğünü pekiştiren, mobilite şirketine dönüşümünü hızlandıran bir TEMSA göreceğiz. Tabii bunu yapabilmenin çok önemli bir finansal manevra kabiliyeti gerektirdiğinin farkındayız. Bugün TEMSA, sektörde bu manevra kabiliyetine sahip ender şirketlerden biri. Türk ticari araç pazarında en düşük borçluluk oranına sahip şirketlerden biriyiz. Tüm bunlar TEMSA’nın küresel büyüme dönemine hazır olduğunu gösteriyor.”
“Hedef, 1 Milyar Dolar Cirolu Mobilite Markası Olmak”
TEMSA’nın bundan sonraki yol haritasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Evren Güzel, “Bizim hedefimiz, TEMSA’yı bir otobüs, midibüs, hafif kamyon üreticisinin ötesinde bir mobilite markası olarak konumlamak. TEMSA’nın küresel ölçekte güçlü ve tercih edilen bir mobilite markası olarak konumlanması için stratejimizi dört temel sütun üzerine inşa ettik. Bu dört sütun; ‘Odak pazarlarda Coach ve Intercity segmentlerinde tercih edilen marka olmak’, ‘Pazar ihtiyaçlarına uygun özgün ve yenilikçi ürünlerle niş segmentlerde fark yaratmak’, ‘Şehir içi segmentinde iş birlikleri kurmak ve ekosistem oyuncusu olmak’, ‘Üretim merkezi ve geleceğin mobilite çözümleri sağlayıcısı olmak’. Stratejimizin merkezine ise ‘Müşterimizi’ konumlandırarak her zaman ve her yolda müşterimizle birlikte olduğumuzu vurguluyoruz. Bu strateji ile birlikte vizyonumuz, sadece bir otobüs üreticisi olmak değil; müşterisinin her zaman ve her yolda yanında olan, ‘tercih edilen bir mobilite markası haline gelmek’; küresel ayak izini kuvvetlendirmiş, sürdürülebilirlikte güçlü bir oyuncu olarak 1 milyar dolarlık ciro seviyesine ulaşmak” şeklinde konuştu.