TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, tüketicilerin korunmasını ve ticari faaliyetlerin adil bir şekilde yürütülmesini amaçlayan yeni bir yasa teklifini onayladı.

14 maddeden oluşan bu yasa teklifi ile ticari faaliyetlerde bulunanların ekonomik çıkarlarının korunması ve zarara uğramalarının önlenmesi hedefleniyor.
Düzenlemeyle birlikte, reklam ve haksız ticari uygulamalara yönelik olarak maktu olarak belirlenmiş olan idari para cezalarının caydırıcılığı artırılarak tüketicilerin daha etkin bir şekilde korunması amaçlanıyor.

Yanıltıcı reklam ve ticari faaliyetlerde bulunanlara uygulanan idari para cezaları on katına çıkarılacak. Yerel platformlarda meydana gelen haksız uygulamalara karşı ise 60 bin Türk Lirasından 600 bin Türk Lirasına kadar cezai işlem uygulanabilecek.

Tüketiciyi Korumaya Yönelik 14 Maddeden Oluşan Teklif!
Doğrudan Satış Yöntemi Kanunlaşacak

Yasa teklifi ile birlikte, doğrudan satış yöntemi de kanunlaşarak, bu alandaki saadet zinciri olarak etiketlenen ve yasal olmayan satışların önüne geçilmesi hedefleniyor. Doğrudan satış şirketlerinin sermaye şirketi olarak kurulması artık mümkün olmayacak.

Bankacılık Kanunu'nda yapılan düzenlemelerle, konut kredisi ve benzeri ihtiyaçlar için banka şubelerine gidilmesi zorunluluğu ortadan kalkacak. Tüketiciler, bilgi ve elektronik iletişim cihazları üzerinden kolaylıkla işlemlerini gerçekleştirebilecekler.

Tüketiciyi Korumaya Yönelik 14 Maddeden Oluşan Teklif!
Elektronik Ticarette Yeni Düzenlemeler

Yasa teklifi, ayrıca elektronik ticaret alanında yurt dışı pazarlara erişimi kolaylaştıracak düzenlemeler içeriyor. Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıları için belirlenen lisans ücretleri, yapılan yatırım harcamalarının toplamına göre değişiklik gösterecek. Yurt içinde yapılan satışlar ve yatırım harcamalarının toplamının dört katına kadar indirim sağlanabilecek.

Anayasa Mahkemesi'nin bir düzenlemesi ile TENMAK ( Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu) gelirleriyle ilgili yapılan değişiklikler, kurumun çeşitli gelir kaynaklarından daha etkin yararlanmasını sağlayacak.

Kurum, radyoaktif atık yönetimi, fikri ve sınai mülkiyet hakları gibi alanlardan elde ettiği gelirleri artırarak daha fazla bağış ve yardım kabul edebilecek.

Bu yeni düzenlemelerle birlikte, Türkiye'deki tüketici koruma standartlarının güçlendirilmesi ve daha adil bir ticaret ortamının oluşturulması amaçlanmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ