Yanındayız Derneği, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda dünya çapında öncü çalışmalara imza atan Washington D.C. Merkezli kuruluş Equimundo’nun CEO’su ve Başkanı Gary Barker’ı İstanbul’da ağırladı. Soho House'da gerçekleşen bu özel buluşma, profeminizmin küresel boyuttaki etkisini tartışmak ve toplumsal dönüşümü hızlandırmak için farklı alanlardan liderleri bir araya getirdi. 

Yanındayız Derneği, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda dünya çapında öncü çalışmalara imza atan Washington D.C. Merkezli kuruluş Equimundo’nun CEO’su ve Başkanı Gary Barker’ı 5 Şubat 2025 tarihinde iş dünyasına özel bir buluşma ile İstanbul’da ağırladı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Yanındayız Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selen Okay Akçalı, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinde erkeklerin sorumluluğunun altını çizerek şunları söyledi: “Yanındayız olarak yedi yıldır Türkiye’de erkekleri ataerkil sistemin karşısında durmaya ve eşitlik için sorumluluk almaya davet ediyoruz. Dünyada bu alanda çalışan az sayıda örgütten biriyiz. Erkeklerin eşitliğe dahil edilmediği bir dönüşüm sürdürülebilir olamaz. Bugün burada iş dünyasından ve sivil toplumdan değerli paydaşlarla bir aradayız çünkü gerçek ve kalıcı bir değişim için birlikte hareket etmemiz şart.” 

Etkinliğin onur konuğu olan Gary Barker ise erkeklerin toplumsal cinsiyet eşitliği sürecine dahil edilmemesi halinde gerçek bir dönüşümün sağlanamayacağını belirterek, “Genç erkeklerin büyük bir kısmı hala toplumsal cinsiyet eşitliğine mesafeli ve bu durum endişe verici. Kadın hakları mücadelesi yalnızca kadınların değil, hepimizin sorumluluğudur. Erkeklerin dönüşüm sürecine aktif olarak katılması için eğitimden iş hayatına kadar her alanda yenilikçi yaklaşımlar geliştirmeliyiz” dedi. 

Barker, geleneksel erkeklik algılarının erkeklerin ruh sağlığı, kariyer başarısı ve aile içi ilişkileri üzerinde de olumsuz etkileri olduğunu vurgulayarak, “Yeni bir erkeklik anlayışı inşa etmeliyiz. Erkekler yalnızca güçlü ve başarılı olmak zorunda değildir, aynı zamanda eşitlikçi, bakım veren ve duygusal bağ kuran bireyler de olabilirler” diye ekledi. 

Profeminizmin Türkiye’de ve dünyada nasıl daha da güçlenebileceği, erkeklerin bu harekete nasıl daha etkin dahil edilebileceği ve toplumsal değişimi hızlandırmak için hangi stratejilerin benimsenmesi gerektiğine dair önemli görüşlerin paylaşıldığı bu özel buluşma, toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen kurumlara ilham kaynağı olurken, kadın hakları hareketinin daha geniş kitlelere ulaşması ve farkındalığın artması açısından önemli bir başlangıç oldu. 
 

Kaynak: Bülten