Hava sıcaklıklarının son derece yüksek seyrettiği bugünlerde pek çok kişi uyku problemleri yaşıyor. Sıcak hava koşulları, uyku düzenini ve kalitesini önemli ölçüde etkiliyor. Yataş Uyku Kurulu Üyesi Dr. Dyt. Çağatay Demir, sıcak günlerde uyku kalitesini artırmak ve iyileştirmek için önerilerde bulunuyor.
İyi bir uyku düzeni, sağlıklı yaşamın temel taşlarından biri... Ancak, sıcak hava koşulları uyku kalitesini olumsuz etkileyebiliyor. Uykuya geçiş sırasında vücut sıcaklığı hafifçe düştüğünü ve bu doğal düşüşün uykuya dalmayı kolaylaştırdığını anlatan Yataş Uyku Kurulu Üyesi, Dr. Dyt. Çağatay Demir, “Ancak, yüksek çevresel sıcaklıklar bu düşüşü engelleyebilir ve uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Yüksek sıcaklıklar, uyku sırasında rahatsızlık yaratır ve daha sık uyanmalara yol açar. Bu, uyku bütünlüğünü bozar ve dinlendirici bir uyku alınmasını engeller. Sıcak hava, derin uyku evrelerine geçişi de zorlaştırabilir. Derin uyku, vücudun fiziksel onarım süreçleri için kritik öneme sahiptir ve bu evrelerin azalması, uykunun kalitesini düşürür. Sıcak hava koşullarında, REM (Rapid Eye Movement) uykusu artabilir. Bu, rüyaların daha canlı ve sık olmasına neden olabilir, ancak uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir” diyor.
Bakır molekülleri ile vücut ısısını yüzeye yayan yataklar uykuya dalmayı kolaylaştırıyor
Dr. Dyt. Demir, oda sıcaklığını kontrol etmek, hafif yatak takımları kullanmak ve gevşeme teknikleri gibi basit yöntemlerle sıcak havalarda uyku kalitesinin iyileştirilebileceğini belirtiyor. Uyku için ideal oda sıcaklığı 18-22°C arasında olması gerektiğini hatırlatan Dr. Dyt. Demir, klima veya vantilatör kullanılarak oda sıcaklığının kontrol altında tutulabileceğini söylüyor. Uyku ürünleri teknolojisindeki gelişmelere de değinen Dr. Dyt. Demir, sözlerine şöyle devam ediyor: “Yüksek hava geçirgenliğiyle vücut sıcaklığını düşürmeye yardımcı olan, vücut ısısını yüzeye yayan ve bu sayede uykuya dalmayı kolaylaştıran yataklar bulunuyor. Bu yatakların kumaşlarında kullanılan teknoloji ise serinletici bir etki sağlıyor. Pamuk veya keten gibi hafif ve nefes alabilir kumaşlardan yapılmış yatak takımları da vücut sıcaklığını düzenlemeye yardımcı oluyor.”
Dr. Dyt. Demir, uykuya dalmayı kolaylaştıracak diğer önerilerini ise şöyle sıralıyor:
- Duş Almak: Yatmadan önce ılık bir duş almak, vücut sıcaklığını düşürerek uykuya geçişi kolaylaştırabilir.
- Hidratasyon: Yeterli miktarda su içmek, vücudun sıcaklık düzenleme yeteneğini artırır. Ancak, yatmadan hemen önce aşırı miktarda su içmekten kaçının.
- Gevşeme Teknikleri: Meditasyon, derin nefes egzersizleri veya hafif yoga gibi gevşeme teknikleri, uyku öncesinde vücut ve zihni rahatlatmaya yardımcı olabilir.
- Ağır Yemeklerden Kaçının: Mümkünse uyku saatinizden 4 saat önce yemek yemeyi kesin. Akşam yemeğinizde yüksek kalorili, yağlı, kızarmış ve şekerli yiyeceklerden kaçının
|