1990’lı yıllarda faaliyete başlayan ve 100’ü geçkin esnafa ev sahipliği yapan Yediler İş Merkezi’nin büyük bir kısmı geçtiğimiz aylarda yıkılmıştı. Kalan kısmı ise ne olacağı merak konusuydu. Geçtiğimiz hafta yapılan toplantı da kalan kısmının da yıkılacağı açıklandı.
Afşin Belediyesi ve Afşin Ticaret ve Sanayi Odası ve Yediler İş Merkezi Derneği öncülüğünde toplanan Yediler İş Merkezi hak sahipleri yıkım, yapım ve proje aşamasını konuştu.
Yapılan toplantı da Yediler İş Merkezi’nin kalan kısmının da yıkılacağı açıklandı.
Depremden önce yıkılma kararı verilen ve depremden sonra da ağır hasarlı raporu verilip büyük bir kısmının yıkıldığı, Afşin’in uzun yıllardır beklediği Yediler İş Merkezi’nin yıkılıp yeniden proje ile iş merkezi yapılması planlanıyor.
Yapılan toplantı da açıklama yapan Yediler İş Merkezi Derneği Başkanı Mehmet Alp, “Yediler İş Merkezi 100 hak mal sahibinin bulunduğu içerisinde irili ufaklı 250 işyeri ve büronun bulunduğu iş hanıydı. Deprem sonrası büyük bölümüne ağır hasar aldı, bir bölümüne ise az hasar raporu verilmişti. Tamamı ağır hasara çevrilip büyük bir bölümü yıkıldı.
Kalan bölüm bize ait olmayan tatlıcı ve gözlükçüye dayalı yaşlı bina olduğu için yıkım durduruldu. Gözlükçünün olduğu bina da çevre şehircilik il müdürlüğü ekiplerince incelenip ağır hasara dönderildi, yakın zamanda karar askıya çıkarılıp orası da yıkılacak.
Bizler hak sahipleri olarak Yediler İş Merkezi derneğini kurduk, devamında hak sahipliği müracaatlarımız ile yerinde dönüşüm başvurularımızı yaptık. İş ve işlemlerin tek elden yürütülebilmesi adına %60 kişinin bireysel vekaletlerini alıp tek yetkiyi tek elde topladık. Tamamının vekaletini alabilecek durumdayız ve peyderpey alıyoruz da.
Afşin’imizin kalbi pozisyonunda bulunan bu değerli arsanın yeniden projelendirilip yapılması amacıyla ilçemizde ticaret odasına kayıtlı mimar, mühendis ve müteahhitlerle birlikte belediye başkanı, oda başkanları ve hak sahiplerinin katılımlarıyla istişare toplantısı yapıp yol haritası belirledik.
İstiyoruz ki burada yapacağımız proje de Afşin’imizin tüm sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak ticari işletmeler bulunsun, bunun yanı sıra çarsı merkezdeki işyerlerinin bir kısmının yıkılması ile iş yeri kiraları olabildiğince arttı. Buranın bir an önce yapılması bu düzensiz kira artışını da kontrol altına alacaktır diye düşünüyorum” dedi.
Merkez ve Elbistan’da çarşıların komple proje haline getirildiğinden bahseden Alp, “Kahramanmaraş merkez ve Elbistan’da çarşı olarak bildiğimiz işyerlerinin komple yeniden projelendirilip bütünlük içerisinde yapılacağını medyadan takip ediyoruz. İlçemizde de hayalimiz ve yöneticilerimizden beklentimiz en azından Ulu Camii, Külliye Camii, eski postane, terminal aralığında kalan bölgenin kentsel dönüşüm kapsamında yeniden projelendirilip ilçemize yeni bir yüz, çehre kazandırılması yönündedir” dedi.