Havaların ısınmasıyla birlikte, kış aylarında çokça tüketilen tarhananın hem sıkma hem de ince tarhana üretimi de start aldı.

IMG_0278

Vücut direncini artırması ile bilinen Tarhananın üretimi başladı. Afşin’de kış aylarında çokça tüketilen Tarhana yaz aylarının gelmesiyle birlikte serilmeye, kurutulmaya ve paketlenmeye başladı.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da hem Çorbalık Sıkma Tarhana hem de Maraş Cipsinin üretim sezonu açıldı. 2006 yılında kurulan devasa tesiste Atadan dededen kalma usul ile Tarhana üretiliyor. 10 yıl önce başlanan Tarhana üretiminde bu sene ki hedef ise 40 Ton.

Özyüksek Tarım tarafından üretilen Afşin tarhanasının 2023 hedefi 40 ton olduğu öğrenildi.

İş insanı Mehmet Özdemir, “Anamın tarhanası diye tabir ettiğimiz çorbalık sıkma tarhananın bu sene de üretimine başladık. Tarhanalarımız güneşin altına seriliyor. İçerisindeki ürünler doğal olduğu gibi tamamen gün ışığında kurutuluyor ve el değmeden paketleniyor.” dedi.

Yöresel Afşin tarhanasının yoğun ilgi gördüğüne değinen Özdemir, “Yaşadığımız büyük afet nedeniyle üretim biraz gecikti fakat bu yıl 40 tona yakın bir rekolte bekliyoruz. Tarhana Kahramanmaraş’ın coğrafi işaret tescilli bir ürünü. Ancak Afşin Tarhanasını Maraş Tarhanasından ayıran özelliği de doğal katık kullanıyor olmamızdır. O sebeple daha ekşidir, firik olarak yaş haliyle de yenilir. Çorbası çok güzel olur. Ambalajlarımızın üzerinde tarhana çorbasının tarifi de yer alır.” açıklamasında bulundu.

Öztürk, “Özyüksek Tarım Tesisleri olarak bu tesisten bakliyat, baharat ve şekerleme olmak üzere 38 farklı ürünün paketlemesi, toptan ve perakende satışı da gerçekleştiriliyor.” diye konuştu.