Afşin Kaymakamlığı, Afşin Belediyesi, Afşin Müftülüğü ve Mahalle Muhtarlarının katılımıyla gerçekleştirilen istişare toplantısı sonucunda; Afşin genelinde taziye yemekleri uygulamasının günümüz şartlarına uygun hale getirilmesi amaçlanıyor.

Alınan bu karar, cenaze sahiplerinin yas sürecinde yaşadığı derin üzüntü, uygulamanın mali yükü ve toplumsal hassasiyetler dikkate alındı. Cenaze ve taziye günlerinde gerek cenaze sahiplerinin gerekse uzaktan gelerek acıya ortak olan misafirlerin yemek ihtiyaçlarının Muhtarlar ve İmamlar koordinesinde eş, dost, komşu ve cami dernekleri aracılığıyla karşılanmasının; hem dini açıdan hem de toplumsal örf ve adetler yönünden daha uygun olacağına kanaat getirildi.

Bu kapsamda; özellikle yemek saatlerinde taziye ziyaretlerinin ertelenmesi, cenaze sahiplerine ve misafirlere yemek ikramlarının taziye evlerinde ve çadırlarında değil, mahalli imkanlara göre farklı bina ya da ortamlarda yapılmasının daha doğru olacağı vurgulandı.

Yapılan açıklamada; “Vatandaşlarımızdan gelen yoğun talepler ve toplumda oluşan maddi-manevi yüklerin hafifletilmesi amacıyla alınan bu karar, ortak bir toplumsal kanaatin ifadesidir. Günümüzde taziye yemekleri, özellikle dar gelirli aileler için ciddi bir ekonomik külfet haline gelmiş; yas sürecindeki aileler, aynı zamanda bir organizasyon sorumluluğuyla baş başa kalmıştır. Bazı durumlarda cenaze sahiplerinin borçlanarak yemek vermek zorunda kaldığı ve bu durumun sosyal bir baskıya dönüştüğü gözlemlenmiştir.

Toplumda dayanışma kültürünün yaşatılması ve birlik beraberliğin pekiştirilmesi amacıyla, komşu, akraba ve ilgili STK'ların cenaze evine yemek götürmesi/cenaze sahiplerinin yeme içme ihtiyaçlarının karşılanması yönündeki gelenek ise sürdürülmektedir.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmiştir:

“Dinimizde, taziye evine giden kişilerin orada yemek yemesi değil; cenaze sahiplerine destek olmak amacıyla yemek götürmeleri teşvik edilmiştir. Resûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

‘Cafer’in ev halkına yemek hazırlayınız. Çünkü onların başına kendilerini meşgul eden (ölüm) bir iş gelmiştir.’

(Ebu Davud, Cenâiz, 25-26; Tirmizî, Cenaiz 21; İbn Mace, Cenaiz 59; Ahmed b. Hanbel, 6/380)”

Bu hadis-i şerif doğrultusunda, cenaze sahiplerinin taziye için gelen misafirlere yemek hazırlaması dini açıdan mekruh sayılmakta olup alınan bu kararla hem dini hassasiyetler gözetilmiş hem de toplumsal dayanışmanın özü hatırlatıldı.

Muhabir: Eda Nur Aydoğan