Türkiye’nin en köklü vakıflarından Türk Eğitim Vakfı (TEV), 6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremin ardından eğitime erişimin kesintiye uğramaması için çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Depremin ilk anlarından itibaren afetten etkilenen öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için harekete geçen TEV, bölgedeki öğrencilere yönelik burs desteğinden teknoloji erişimine, barınma yardımlarından psikososyal destek programlarına kadar birçok farklı destek sağladı. Aynı zamanda, bölgede hayata geçirdiği okul projeleriyle kalıcı çözümler üreterek öğrencilerin eğitim yolculuklarında yanlarında olmaya devam etti.
57 yıldır eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla faaliyet gösteren Türk Eğitim Vakfı (TEV), Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminin akabinde, afetten etkilenen öğrencilerin eğitimlerine kesintisiz devam edebilmeleri için faaliyetlerini aralıksız sürdürdü. Vakıf, burs desteğinden eğitim tesislerinin inşasına kadar birçok farklı alanda sağladığı katkılarla afet bölgelerindeki eğitimin en güçlü destekçilerinden biri oldu.
Vakıf 2024-2025 akademik yılında burs miktarlarını %100’e yakın artırdı. Bununla beraber şu anda burs alan toplam 20 bin TEV bursiyerinin 4750’si afetten etkilenen öğrencilerden oluşuyor. Yeni akademik dönemde burs başvurularının %20’sinin afet bölgesinden gelmesi, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için yapılan çalışmaların ne kadar kritik olduğunu gösteriyor.
TEV’den Afet Bölgelerindeki Gençlere “Umut” Desteği
Depremden hemen sonra bursiyerleriyle doğrudan temas kurarak iletişim kanallarını devreye sokan TEV, öncelikli ihtiyaçları belirleyip hızla destek sağladı. Barınma ihtiyacını karşılamak için bursiyerlerine ek burs desteği sağlayan vakıf, daha önce başvurmuş ancak kontenjan nedeniyle kabul alamamış afet bölgesindeki öğrencilere de eğitimlerini sürdürebilmeleri uzun soluklu burs desteği sağladı. Bununla birlikte uzaktan eğitime geçiş sürecinde teknolojiye erişimde sıkıntı yaşayan bursiyerlere bilgisayar desteği sunulurken, psikososyal destek programlarıyla gençlerin bu zorlu süreci daha güçlü atlatabilmesi için alanında uzmanlarla iş birliği yapılıyor.
Yeni Eğitim Yuvaları İnşa Edildi
Eğitimde fırsat eşitliği sağlamak için yalnızca burs desteğiyle değil, fiziksel eğitim ortamlarını yeniden inşa ederek de katkı sağlayan TEV, Adıyaman’da bir ilkokul, Malatya’da bir anaokulu ve Hatay’da iki ilkokul olmak üzere dört okulun yapımını tamamladı. Bunun yanı sıra Kahramanmaraş ve Osmaniye’de iki yeni okulun yapımı sürüyor. Eğitim yolculuğunun sürdürülebilir olması için uzun soluklu projeler geliştiren vakıf, afet bölgesindeki çocukların nitelikli eğitim alabilmeleri için çalışmalarını sürdürüyor.
“Depremden etkilenen gençlerin yeniden hayata tutunmalarını sağlamak hepimizin görevi”
Öğrencilerin eğitime erişiminin kesintisiz devam etmesinin önemine dikkat çeken TEV Genel Müdürü Banu Taşkın: “Türk Eğitim Vakfı olarak yaşanan depremin ardından eğitime erişimi sekteye uğrayan çocuklar ve gençler için çalışmalarımızı aralıksız sürdürdük. Depremin yarattığı derin etkilerin bilinciyle, sadece kısa vadeli değil, aynı zamanda uzun vadeli ve sürdürülebilir çözümler geliştirmeye odaklandık. Bu süreçte, öğrencilerimizin eğitim hayatlarına devam edebilmeleri için çok yönlü destekler sağladık. Amacımız, öğrencilerin gözlerindeki umudu yeniden yeşertmek, yarınlara dair hayallerini gerçeğe dönüştürmelerine katkı sunmaktı. Bu doğrultuda, öğrencilerimize destek olmaya ve onların geleceğini güvence altına almaya kararlılıkla devam edeceğiz.” dedi.
Eğitimin en sağlam temel olduğuna inanan ve afetten etkilenen her öğrenciye ulaşmak için çalışmalarını sürdüren Türk Eğitim Vakfı, Geri Döneceğiz Burs Fonu aracılığıyla daha fazla öğrenciye destek olabilmek için çalışmalarını sürdürüyor.