Milli Güreşçiler, Yeşil Afşin Gazetesini ziyaret ederek Afşin güreş tarihi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Baba-oğul, genç güreşçilere sahip çıkılması ve Afşin Karakucak Güreş Festivalinin eski günlerine tekrar dönmesi gerektiğini belirttiler.
Ziyarette konuşma yapan Eski Milli Güreşçi, Uluslar arası Olimpik Kategori Güreş Hakemi Sadettin Yücel, " Afşin'imize her fırsatta gelmeye çalışıyoruz.  Güreş bizim için ve Afşin için vazgeçilmez bir unsur. Yücel ailesi olarak güreş kültürünü her bireye aşılıyoruz. Aile boyu güreş sporuyla ilgileniyoruz. Şuanda uluslar arası üst düzey güreş hakemi olarak görev yapıyorum. Babalarımız, amcalarımız ve atalarımızın hepsi güreş yaptı. İlçemizden çok büyük güreşçiler çıktı ve ülkemizi en güzel şekilde temsil ettiler" dedi

Afşin'de her yıl düzenlenen karakucak güreş festivalinin iptal edilmesinin doğru bir karar olduğunu söyleyen Yücel, " Atalarımızın, Afşin'de karakucak güreş festivalinin her yıl geleneksel olarak düzenlenmesinde büyük katkıları olmuştur. Fakat bu yıl ülkemizde son zamanlarda artan terör haberleri ve şehit haberlerinden dolayı Afşin Belediyemiz bu festivali düzenlememe kararı aldı. Şuanda ülke olarak çok üzücü olaylar yaşıyoruz. Her gün bir şehit haberi alıyoruz ve yüreğin yanan anne ve aileler var. Bir tarafta yas varken, bir tarafta da eğlence veya festival olmamalı. O yüzden Belediyemizin almış olduğu bu kararı yerinde görüyorum" açıklamalarına yer verdi.

- "Son yıllarda Afşin Karakucak Güreş Festivali, sönük geçiyor”

Son zamanlarda düzenlenen Afşin Karakucak Güreş Festivalinin eski tadını vermediğini, eskiden düzenlenen festivallerin çok çok altında ve sönük geçtiğini söyleyen Yücel, "Son zamanlarda festivaller, tat vermeyen ve performansı olmayan güreşlerle geçiştiriliyor. Önceden bu organizasyonu Afşin Gençlik Spor Kulübü üstlenirdi ve ülkenin her yerinden devlet büyüklerimiz, spor adamlarımız protokol katılırdı. Örnek verecek olursak, 1991 yılında düzenlenen 21. Afşin Eshab-ı Kehf Kültür Sanat Festivaline, MHP Genel Başkanı Alpaslan Türkeş katılmıştı. Daha sonra 2000 yılında, Tansu Çiller DYP Genel Başkanı, 30. Afşin Eshab-ı Kehf Kültür Sanat Festivali kapsamında düzenlenen Minikler ve Yıldızlar Karakucak Güreş Festivaline katıldı. Bu katılımlar Afşin'imizde düzenlenen Karakucak güreş festivallerinin önemini açıkça göstermekte. Ayrıca, buraya gelen misafirlerde yapılan güreşleri hayranlıkla izler ve güreşçilere değer verilerdi. Fakat üzülerek belirtmek isterim ki son zamanlarda düzenlenen güreş festivallerde çok kaliteli güreşler olmuyor. Bunun sebepleri ise, organizasyonların iyi olmaması ve aynı gün Türkiye'nin 10-15 yerinde karakucak güreşlerinin yapılması ve iyi bir tarih seçilememesinden dolayı katlımlar da az oluyor. Bu sebeplere bağlı olarak güreşlerin kalitesi düşüyor. Belediyemiz bu organizasyonu düzenlerken tarih seçimini iyi yapmalı. Güreşle çok yakından ilgilenen biri olarak Afşin'de düzenlen güreşlerin eski kaliteli şaşalı günlerine ulaşması tek dileğimdir" şeklinde konuştu.

- "Afşinli güreşçiler başka kulüplerde güreşiyor”

Afşinli güreşçilerin başka kulüplerin adı altında güreşmesini eleştiren Yücel, Son olarak ilçemizden bir Avrupa üçüncüsü çıktı. Sırbistan'ın Subotica şehrinde düzenlenen Avrupa şampiyonasında mindere çıkan Afşinli güreşçi Ahmet Uyar, bronz madalya kazanarak Avrupa üçüncülüğü elde etti. Genç güreşçimizi bu başarısından dolayı kutluyorum. Dışarıda madalya alan ve dünya derecesi birçok Afşinli güreşçilerimiz var. Hepsi Kahramanmaraş'ın dışındaki kulüplerde güreşiyor. Bizim en büyük eksikliklerimizin arasında bir kulübümüzün olmamasıdır. Daha önceden Afşin Tek Güreş Spor Kulübü vardı ve milli takımın kadrosu bu kulüpteki güreşçilerimizden oluşuyordu. Genç güreşçilerimizi kendi kulüplerimizde tutarak, onlara istihdam sağlayarak kendi bünyemizde tutmalıyız" dedi.
 
Daha sonra konuşma yapan Eski Milli Güreşçi ve Uluslar arası birinci kategori Güreş Hakemi Mehmet Gürhan Yücel, " Afşin'imizin eski güreşçilerinden Hacı Mehmet Gören'in torunuyum ve dedemin ismini taşımaktan gurur duyuyorum. Dünya minderlerinde ve Avrupa şampiyonalarında dedemin ismini, ilçemizi ve ülkemizi temsil etmeye devam ediyorum. Bizden sonra gelecek nesillerinde güreş sporuna hizmet etmesini ve Afşin yöremizi tanıtmasını canı gönülden arzu ediyorum" dedi.

Afşin güreş tarihi hakkında açıklama yapan Mehmet Gürhan Yücel, " Çok küçük yaşlarda güreş sporuyla ilgilenmeye başladım ve Afşin'de düzenlenen güreş festivalleri benim gibi güreşe meraklı kişiler için çok güzel bir okul niteliği taşıyordu. Çünkü yöremizde düzenlen güreşlerde dünya şampiyonlarını, Avrupa şampiyonlarını izleme fırsatını yakalıyorduk. İlçemizde çok büyük bir güreşçi potansiyeli bulunuyor. Fakat bu kaynaktan Afşin'in dışında başka kulüpler yararlanıyor. Eskiden Afşin Güreş Takımı turnuvalara katıldığı zaman herkesi teker terek yener ve birinci olurlardı. Kötü bir benzetme olabilir ama Afşin Güreş Takımı her zaman birinci olduğu için diğer güreşçiler 'Rus takımı' geldi diye çekinirlerdi. Şuanda Afşin'in ligde mücadele eden bir takımı yok. Yöremizden dünya çapında isim yapış güreşçilerimiz çıktı. Hatta şunu da rahatlıkla söyleyebilirim eskiden milli takımın kadrosu Afşinli güreşçilerden oluşuyordu" diye konuştu. 

Afşin'den dünya çapında bir çok yetenekli güreşçinin çıkacağını inandığını ifade eden oğul Yücel, " İlçemizde yeni bir kulüp kurulması gerekiyor ve arkadan gelen genç güreşçilerimizi başka illere kaptırmamamız gerekiyor. Buna en son örnek ise Sırbistan'ın Subotica şehrinde düzenlenen Avrupa şampiyonasında derece alan Ahmet Uçar kardeşimiz olmuştur. Ahmet Uçar Avrupa üçüncüsü oldu fakata İstanbul Büyükşehir Belediyesi Güreş Takımının sporcusu olarak turnuvaya katıldı. Bunun gibi onlarca örnek var ve bu Afşin için çok büyük bir handikap. İlçemize büyük bir takımın kurulması halinde altyapıdan gelen sporcularımızın hizmetleriyle Afşin'in tekrar güreşte söz sahibi olacağına inanıyorum" açıklamasında bulundu.
Editör: Haber Merkezi