Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediyesi, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 89. yıl dönümünde, ’Neriman’ın Çiçekleri Sergisi’ ve ’Cumhuriyetle Çiçek Açan Kadınlar’ paneli düzenledi.

Yunus Emre Kültür Merkezinde, Toroslar İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleşen programda, el emeği göz nuru yapma çiçekçiliğin Mersin’deki temsilcisi ’Çiçekçi Neriman’ olarak tanınan merhum Neriman Sümen’in incilerle, taşlarla tasarladığı taçlar ve el emeği göz nuru ile yaptığı çiçekler katılımcılara sergilendi. Sergi büyük beğeni topladı.

Toroslar Belediyesi, Sağlık Mahallesi’ndeki TORTEK binasında El Sanatları Teknolojisi Yapma Çiçek Kursunu da açarak bu sanatı yeni nesle öğretiyor.

’Cumhuriyetle Çiçek Açan Kadınlar’ paneline, Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Doç. Dr. Esra Dik, Mersin Üniversitesi Türk Dili Bölümü Öğretim Görevlisi Döndü Can ve Dekoratif El Sanatları ve Çiçek Tasarımı Öğretmeni Nimet Dölek konuşmacı olarak katıldı. Akademisyenler, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin tarihsel gelişimini uzmanlık alanlarıyla anlattı.

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’ın danışmanı Hilal Merve Soylu’nun moderatörlüğünü yaptığı panelde, hayatın her alanında var olan kadınların başarılarından bahsedildi.

"Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan ilk ülke Türkiye’dir"

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz da eşi Meltem Yılmaz ile birlikte kadınları bu özel günlerinde yalnız bırakmadı. Başkan Yılmaz, “Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınması son derece özel bir konu. Milletimizin, toplumumuzun, insanımızın, kadınımızın ne kadar önemli olduğunun göstergesidir” dedi.

Atatürk’ün, Kurtuluş Savaşı sonrası 1923 yılında cumhuriyeti kurduğunu hatırlatan Yılmaz, "Bunun iki önemli boyutu var. Birincisi monarşiden cumhuriyete geçmiş olmamız. İkincisi de düşmanı kovmuş olmamızdır. Cumhuriyetin kazanımlarından en önemlisi de daha önce sosyal haklara sahip olmayan, toplum içerisinde zayıf görünen kadının seçme ve seçilme hakkının, medeni haklarının verilmesidir. Erkekler ile birlikte eşit bireyler olarak anlaşılmasıdır. Filistin’de 40 günde 15 bin kişiyi dünyanın gözünün içine baka baka öldürdüler. Bunların yüzde 70’i kadın ve çocuk. Batı medeniyetinin bize akıl verdiği, ’en iyisini biz yaparız, en doğrusunu biz biliriz’ dediği bir dönemde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından İsviçre’den ve birçok batı devletinden önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmiştir" diye konuştu.

"Evin direği kadındır"

“O gün verilen mücadele, en az kutlu savaş kadar önemliydi” diyen Başkan Yılmaz, “Biz, dünyanın ilk kadın hükümdarı Tomris Hatunu çıkarmış bir milletiz. Her ne kadar ataerkil görünsek de aslında her evde gizli bir anlaşma vardır. Dışarda erkek güçlü görünür ama aslında evin içinde kararları veren evin direği kadındır. Hem çocuklarımızı yetiştirirler hem de eşlerine bakarlar. Bir belediye başkanı olarak, toplumun bir ferdi olarak bizler sizleri çok seviyor, saygı duyuyor ve sizleri kucaklıyoruz. Başka toplumlara baktığımızda aile yapımızın sağlam olduğu anlaşılıyor. Kent hayatının getirdiği değişik sıkıntılar var. Bunu da hep beraber çözecek güce ve kuvvete sahibiz” şeklinde konuştu.

Merhum Neriman Sümen’in oğlu Halit Sümen de bu serginin hazırlanmasını sağlayan Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’a ve Toroslar Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne teşekkür etti. Merhum annesinin hayat hikâyesini ve başarılarını anlatan Sümen; “O çiçeklerin her biri el emeği ve göz nuru ile yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

Toroslar Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Kibire Esen ise Toroslar Belediyesi ile birlikte yürüttükleri mesleki eğitim kurslarında özellikle kadınların istihdamına yönelik ve unutulmaya yüz tutmuş sanatları diri tutmak amacıyla birçok çalışma yaptıklarını söyledi.

Kaynak: