Ruminasyon sözcüğü Latince “rumen” kelimesinden türemiştir. Rumen, geviş getiren hayvanların midesinin büyük ilk bölmesi anlamını taşır. Bu sebeple ruminasyon, zihinsel geviş getirme, tekrar tekrar düşünmeyi tanımlayan bir sözcüktür. Ruminasyon, geçmişte yaşanan olumsuz deneyimlere takılıp kalarak, tekrar tekrar aynı düşünceleri zihnimizde döndürmemizdir. Çoğu zaman zihnimizin bu davranışını fark edemeyiz. Bu kavram, geçmişteki ve şu anda yaşanan olayları, durumları sık sık düşünmek ve tekrar etmekle birlikte, gelecekte yaşayabileceğimiz olası durumları sürekli düşünerek endişe duymamıza neden olur. Ruminasyon, kişinin duygusal yaşamını kötüleştirerek, kaygısını, varlığını ve stresini artırarak biriktirebildiği bir yol olarak hayatına etki eder. Bu düşünce tarzı, kişinin olaylara daha karamsar bir perspektiften bakmasına sebep olur. Ruminasyon, depresyon ve anksiyete gibi sorunlara da yol açabilir.
Ruminasyonunun iki biçimi vardır. İstemli ruminasyon ve istemsiz ruminasyon şeklinde. İstemli ruminasyon ve istemsiz ruminasyon, ruminasyonun farklı biçimleridir ve her iki tür de benzer şekilde tarihsel olarak olumsuz olayları tekrar düşünme, analiz etme oluşumu olsa da, bunlar arasındaki fark, kişi bu düşünceler üzerinde ne kadar kontrol edebilme becerisine sahip olduğu ve bu düşünceleri başlatma amacında olup olmamasıdır. İstemsiz ruminasyonda, kişi bu düşüncelerin aklına gelmesini engelleyemezken, istemli ruminasyonda kişi belirli bir amaçla bu düşünceleri zihninde canlandırır. Örneğin, bir sorun üzerinde çözüm bulmaya çalışmak istemli ruminasyona örnek gösterilebilirken, geçmişteki bir hatayı sürekli olarak düşünmek istemsiz ruminasyona örnek olarak verilebilir.
Ruminasyonun belirtileri nelerdir?
- Hislerde azalma
- Mutsuzluk ve/veya sinirlilik
- Değersiz hissetme
- Çaresiz hissetme
- Odaklanma problemleri
- Zevk veren etkinliklere karşı ilginin azalması
- İştah bozuklukları
- Yorgunluk ve halsizlik
- Enerji eksikliği
Ruminasyon ile ne yapılabilir?
Ruminasyon tedavisi, kişinin zihninde sürekli olumsuz düşünceler ve kaygılarla mücadele etmesine yardımcı olmak için çeşitli psikoterapötik yaklaşımlar ve stratejiler kullanılmasını içerir. Ruminasyonu tedavi yöntemi, kişinin olumsuzluklarını kırmak, daha sağlıklı bir düşünme becerisi kazandırmak ve duygusal iyileşmeyi sağlamaktır.