Ekinözülü dostumuz, kardeşimiz Cemil Çiftçi’nin vefatı üzerine onun için dostlarının yayınladığı yazılardan ve bunları destekleyen fotoğraflardan müteşekkil “BİR CEMÎL ADAM -Sevenlerin Kaleminden- CEMİL ÇİFTÇİ” isimli kitap yayınlandı.
Kitabı alınca içimin cız ettiğini hissettim. Kapağındaki tıpkı o olan fotoğrafına bakınca gözlerim nemlendi. Yanımdaki arkadaşlar kitap ve merhum hakkında sorular sordukça nice anılar gözlerimin önünden akıp gitti; say ki yeniden yaşadım…
Hayatı hakkında bilgiler var. Aynı şekilde hayatının çeşitli safhalarını gösteren ve yazanlar ile birlikte çektirdiği onlarca fotoğraf var. Bir kişi veya olay hakkında görüp bilenlerin kendilerinde kalan intibaları yansıtmaları, sübjektif gibi görünse de aslında en objektif değerlendirmelerdir. Merhum Cemil kardeşimizin onlarca güzel hasleti, birbirini tanıyan/tanımayan onlarca insan tarafından dile getiriliyorsa, o sübjektif olmaktan herhalde çıkar…
Cemil Bey kardeşimiz, gerek vefatıyla on binlerce insanın yüreğinde bıraktığı üzüntü, gerek meşakkatli bir yere defnedildiği halde binlerce seveninin cenaze törenine iştirak etmesi ve ne zaman anılsa sevgiyle, rahmetle anılması gösteriyor ki o, güzel insandı, cemîl insandı. İnşallah Cenab-ı Allah indinde de güzel makamlar insan edilir.
Böyle bir kitabı düşünenlere, katkısı olanlara ve özellikle titiz bir çalışmayla hayata aktaran Ömer Hakan Özalp kardeşimize teşekkür ederim.
Tavkirarlılar Tarihi ve Kültürü
Tapkıran, Tapkırankale ve Tosun adını taşıyan köyler 1868 yılına ait Halep Salnamesi’nde genel olarak ”Tapkıranlu”, resmi kayıtlarda da Tapkıran olarak geçmekteyse de yöre halkı, aşirete mensup insanların yaşadığı bu köylere Kürtçe “Tavkirar” veya “Tavkiraron” (Anlamı: Tavkirar Köyleri) derler.
Kitapta Tavkirarlıların Tarihi, Göçü, Horasan İle Bağlantıları, Elbistan’a Gelişleri ve Yerleşim, Canbeg aşireti ile bağlantısı; Türkiye, Suriye ve Arabistan’ın çeşitli köylerine gidenler ve Avrupa’ya Göç; Elbistan, Türkoğlu, Pınarbaşı, Afşin, Göksun, Doğanşehir ve Diğer Yaşadıkları Köylere Genel Bakış; Tavkirarlıları Oluşturan Kabileler; Tavkirar köylerinin coğrafi yapısı, Tarım ve Hayvancılık; elde ettikleri canlı ve cansız ürünler; Tavkirar köylerinde Siyasi Yapı, Etnik Yapısı, Dili; Eğitim, Kültür Yapısı (Evlilikten Düğüne, Koç Katımından Çocuk oyunlarına, İbadetlerinden yemeklere kadar onlarca konu ele alınmış, incelenmiş, röportajlar yapılmış, fotoğraflarla desteklenmiş, belgelendirilmiş ve harika bir kitap, araştırmacılar için sağlam bir kaynak oluşturulmuş.
Bana da gönderme lütfunda bulunan yazarları Hüseyin Mirza Karagöz ile Ali Karagöz’e teşekkür ve tebriklerimi sunarım.
………………………………………………..
[1] Bir Cemîl adam -Sevenlerin Kalaminden- Cemil Çiftçi; Hazırlayan Ömer Hakan Özalp, Kitabevi Yayınları, İstanbul, 2014
[2] Tavkirarlılar Tarihi ve Kültürü, Hüseyin Mirza Karagöz ve Ali Karagöz; İsveç, 2014